Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De eerste maanlanding

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 763 woorden
  • 18 mei 2001
  • 198 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
198 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De eerste maanlanding

In deze oefen po ga ik wat vertellen over de eerste maanlanding op 21 juli 1969. Daarbij zal ik beschrijven uit welke stadia de reis naar de Maan bestond; hoe lang de reis duurde; hoe vond de landing plaats; hoe lang bleven Neil Armstrong en zijn collega Buzz Aldrin op de Maan; op welke manier gingen de astronauten terug naar Aarde; hoe landden ze weer op Aarde en bovendien zal ik wat informatie geven over wat er onderzocht is op de Maan. Tot slot vertel ik waarom deze maanreis belangrijk was voor de Amerikanen en de wereld. Mijn onderzoeksvragen die bij deze po horen staan hierboven.

Op 16 juli 1969 begonnen Neil Armstrong, Edwin Buzz Aldrin en Michael Collins aan de eerste reis naar de Maan. Het doel van deze reis was een bemande maanlanding uit te voeren en een veilige terugkeer naar de Aarde. Het ruimteschip, de Apollo 11, werd gelanceerd vanaf Cape Kennedy. Nadat de Apollo 11 drie dagen rond de Aarde had gecirkeld verliet zij haar baan en daarmee de aantrekkingskracht van de Aarde en kwam in de baan rond de Maan terecht (de parkeerbaan). Op 20 juli om 17:00 uur verlieten Neil Armstrong ( de commandant van de Apollo11) en Edwin Buzz Aldrin de Apollo11. In een maansloep, ook wel de Lunar Module genoemd, daalden ze af naar het maanoppervlak. Michael Collins bleef in de Apollo11 rondjes cirkelen in de parkeerbaan.


Op 20 juli om 20:17 uur landde de maansloep op de Maan. Op 21 juli om 2:56 uur was het zover. Neil Armstrong was de eerste mens die zijn voet op de maan zette. Kort daarna volgde Edwin Buzz Aldrin hem. Overal ter wereld zat men op televisie met ingehouden adem naar Neil Armstrong en E.B. Aldrin te kijken.

Dit was een klein stapje leek het, maar onder tussen was het een reuzensprong voor de mensheid. De woorden van Neil Armstrong waren: “ That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” Daarna beschreef hij zijn eerste ervaringen en gevoelens: “Ik raak de maanbodem met de punt van mijn voet, de bodem is hard, ik kan mijn voetsporen niet zien op de zwarte bodem, je kan je moeiteloos bewegen, wij bevinden ons hier op een vlak gedeelte en het is hier mooi, mooi, mooi.”

Twee uur duurde hun eerste maanwandeling.De mannen hebben monsters verzameld, foto’s genomen, experimenten uitgevoerd en het belangrijkst natuurlijk: de Amerikaanse vlag geplant in het maanoppervlak, ook wel de Zee der Stilte genoemd. De reden dat de astronauten monsters hebben genomen en experimenten hebben uitgevoerd is dat men meer te weten wilde komen over de samenstelling van de Maan, en haar ontstaan. Ook wilden de wetenschappers weten of er water was en of er vormen van leven waren; belangrijke vragen om te kijken of het in de toekomst mogelijk is op de Maan een te leven. Dit was ook belangrijk om antwoord te geven op vragen over de ontstaansgeschiedenis van de Aarde.

Er werd onderzocht hoe hard de grond was en waar de grond uit bestond. Als je daar op de Maan bent kun je natuurlijk niet uitgebreid gaan zitten en alles onderzoeken. Daarom hebben de astronauten monsters meegenomen om in laboratoria op Aarde nader onderzoek te doen.

Op 21 juli 1969 om 12:54 pm vertrok de Lunar Module weer van de Maan, nadat de twee astronauten 21 uur hadden doorgebracht op de Maan; op 22 juli 1969 om half vijf ‘smiddags vond de ontmoeting plaats met de achtergebleven Collins in de Apollo 11. Ze konden weer op weg naar de Aarde. Nog twee belangrijke momenten zouden er komen. Hoe zou het hitteschild van de Apollo capsule zich gedragen bij terugkeer in de dampkring en zouden zij op de afgesproken plaats in de Pacific Ocian landen? Als ze te steil de dampkring in zouden komen zou het hitteschild het niet houden. De snelheid en de wrijving zouden dan zo groot zijn dat ze levend zouden verbranden. Gelukkig ging alles volgens plan en landden ze zonder problemen met de neuskegel van de capsule op 24 juli 1969 in de Pacific Ocian. Korte tijd later werden ze opgepikt door helicopters.

Het was voor de Verenigde Staten heel belangrijk dat zij als eerste een mens op de Maan zouden zetten. President Kennedy heeft in het begin van het Apollo project ( in 1961 ) gezegd dat hij wilde dat er voor het einde van het decennium een man op de Maan zou staan. Hiermee zouden de Amerikanen een voorsprong nemen op de Russen in de race in de ruimte.

Niet alleen de reis naar de Maan, maar de hele ruimtevaart heeft de mens geholpen in de technische vooruitgang. Alledaagse dingen danken wij aan de ruimtevaart.

REACTIES

I.

I.

de wandeling duurde 2uur en een half

16 jaar geleden

A.

A.

leuk en goed gedaaan hoooor!(ll)
xxxx

13 jaar geleden

J.

J.

bedankt voor infoo

12 jaar geleden

I.

I.

THNX best goed!!

12 jaar geleden

J.

J.

NIET DE WANDELING DUURDE 2 UUR EN 40 MIN

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.