Cola bom: menthos in cola

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 583 woorden
  • 20 augustus 2008
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
29 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Diet Coke + Mentos
4 VWO

Inhoudsopgave


Inleiding
Hoe en waarom reageert Diet Coke met Mentos
Reageert Diet Coke alleen met Mentos of ook nog andere frisdranken met Mentos?
Nawoord

Inleiding


Het is gebleken dat Diet Coke erg heftig met Mentos reageert. Als je de originele Mentos in een fles Diet Coke stopt dan ontstaat er een eruptie. Wij hebben op school voor het vak ANW de proef gedaan een rolletje Mentos in Diet Cola te stoppen, jammer genoeg was dit niet zo heel spectaculair. Op internet zijn er heel veel filmpjes te zien, maar je kan maar weinig informatie vinden hoe en waarom. Ik denk dat er een eruptie ontstaat doordat Mentos reageert met de koolstofdioxide die in de Diet Coke zit.

Mijn hypothese luidt als volgt : Mentos reageert met Diet Coke vanwege de koolstofdioxide die in de Diet Coke zit.

Hoe en waarom reageert Diet Coke met Mentos?


Mentos reageert heftig met Diet Coke, waarbij onmiddellijk koolstofdioxide vrijkomt. De luchtbellen die daarbij vrijkomen vormen schuim, waarna de druk in de fles enorm toeneemt. Het resultaat is dus een eruptie van Diet Coke. Het is alsof je een fles Cola schudt en gelijk opent, alleen dan heftiger. Sommige mensen theoriseren dat de substantie genoemd Arabische gom in Mentos de oppervlaktespanning van de Diet Coke breekt en dat daardoor koolstofdioxide bellen snel ontsnappen. Verscheidene chemici hebben gezegd dat de Arabische gom tot een bijdrage levert aan de reactie, maar niet de oorzaak is. Chemici zeggen dat de primaire oorzaken fysiek zijn en niet chemisch, de verklaring hiervoor is dat Mentos een ruw oppervlak heeft. Met andere woorden, er zo zijn zo veel microscopische hoekjes en spleten op de oppervlakte van een Mentossnoepje die een ongelooflijk aantal bellen vormt wanneer je het snoepje in een fles Diet Coke laat vallen. Aangezien Mentos ook zwaar genoeg is om naar de bodem te zakken, spuit het snoepje niet me de Cola mee omhoog. De ontsnappende bellen worden snel een woedend schuim, en de druk vliegt omhoog. Heel snel heb je een hoge fontein van Diet Coke.

Reageert Diet Coke alleen met Mentos of ook nog andere frisdranken met Mentos?


Om de beste fontein van een frisdrank te maken heb je echt Mentos en Diet Coke nodig. Er treedt ook een reactie op bij andere frisdranken met andere snoepjes, maar veel minder hevig dan bij Diet Coke en originele Mentos. Ik denk dat dit komt door de nep suikers die in diet coke zitten, en vanwege de Arabische gom in mentos. Ze hebben verschillende soorten Cola’s en Sprite enz getest met andere snoepjes zoals m&m’s maar de reactie was veel minder heftig dan Diet Coke en Originele Mentos. Fruit Mentos en Kaneel Mentos hebben waarschijnlijk een minder ruw oppervlak vandaar een minder hevige reactie. Waarom originele Mentos minder heftig reageert met normale Cola, of Cola Lime komt waarschijnlijk door de nep suikers die Diet Coke zitten zoals

Nawoord

Met het opzoeken van informatie heb ik best wel veel moeite gehad. De informatie over de wetenschappelijke verklaring heb ik alleen in het Engels gevonden, dus ik moest het gaan vertalen in het Nederlands. De wetenschappers weten volgens mij zelf ook nog niet voor 100% zeker wat er nou eigenlijk precies gebeurt. Mijn hypothese was dus gedeeltelijk goed. Er had alleen nog maar bij gemoeten over het oppervlak van de Mentos snoepjes en de Arabische gom. Ik heb nog nooit een PO gemaakt, en wist ook niet hoe ik het moest maken, dus heb ik er wat van gemaakt, hoe ik dacht dat het moest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.