Motivatie voor keuze Ik heb voor de ziekte Coeliakie gekozen omdat deze met voedsel te maken heeft. Mijn broertje, nichtje en vader hebben dit. Ik maak het dus van dichtbij hoe ze een dieet volgen. Ik wilde me er wel eens in verdiepen van wat het nou precies inhoud, want dat weet ik niet precies, en ik heb er toch elke dag mee te maken. Er is ook weinig bekend van de ziekte, en ik vind het zelf wel belangrijk dat er meer mensen van deze ziekte af weten.
Wat is Coeliakie?
Coeliakie is een aandoening van de dunne darm die het gevolg is van een overgevoeligheid voor gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Dit zit dus in veel soorten voedsel, koekjes, brood, soep, snoep…. Bij mensen die een glutenovergevoeligheid hebben veroorzaakt het eten van voedsel met gluten beschadigingen aan het slijmvlies van de dunne darm. De darm kan daardoor zijn werk niet meer goed doen. De bouwstoffen uit voedsel worden niet goed meer worden opgenomen. Het lichaam heeft deze stoffen wel nodig en doordat ze niet opgenomen worden, kunnen klachten ontstaan. De stoffen verlaten het lichaam via de ontlasting. Er ontstaat snel een tekort aan vitaminen en ijzer. Er treden diverse klachten op. chronische diarree, stinkende, overmatige ontlasting, opgezette buik, verstopping, bloedarmoede, weinig eetlust, overgeven, huilerigheid, depressiviteit, heumeurigheid, botontkalking, groeistoringen, ondergewicht, dunne armen en benen. Dit zijn de meest voorkomende klachten
Iemand met coeliakie moet een glutenvrij dieet volgen. Dankzij dit dieet herstelt het dunne-darmslijmvlies zich, en na enkele maanden of jaren neemt de dunne darm weer alle voedingsstoffen op die het lichaam nodig heeft.
Wanneer heb je Coeliakie? De klachten bij de ziekte Coeliakie zijn vaag. Iedereen heeft wel eens klachten, het is dus erg moeilijk om de ziekte te herkennen. De ziekte word veel ontdekt tijdens de 1ste 5 levensjaren, omdat je met kleine kinderen die klachten hebben naar de dokter gaat. Als de diagnose (vaststellen van de ziekte) op latere leeftijd gebeurt draagt de persoon al zijn hele leven de ziekte. De klachten zijn dan nooit erg genoeg geweest, of er is nooit aan coeliakie gedacht. Als iemand met klachten naar de huisarts gaat met die klachten kan de huisarts denken aan coeliakie en de patiënt doorsturen voor onderzoek. Er zijn verschillende methodes om de ziekte waarschijnlijk te maken, bloedonderzoek, ontlasting onderzoek en belastingstests. Bloedonderzoek is de meest gebruikte, in het bloed van een coeliakie patiënt komen antilichamen voor die bestand zijn tegen gliadine, het bestandsdeel van gluten waar mensen met coeliakie overgevoelig voor zijn. Als de patiënt dan dat is zijn bloed heeft moet er een biopsie gedaan worden. Er wordt dan een stukje weefsel uit de dunne darm weggenomen en onderzocht met een microscoop Er wordt dan gekeken naar het aantal darmvlokken en naar het aantal aanwezige afweercellen. Als deze afwijkt van het normale moet men met het dieet beginnen. Als de patient het dieet een tijd gevolgt heeft volgt er een 2de biopsie, als de darm zich dan weer hersteld heeft is het zeker. Er kan ook nog een 3de biopsie gedaan worden voor nog meer zekerheid, de patient moet dan na de 2de biopsie een tijd weer voedsel met gluten eten. Als dan bij de 3de biopsie de darm weer afwijkingen heeft is het helemaal zeker dat men coeliakie heeft.
De oorzaak van Coeliakie Er is nog niet veel bekend over de oorzaak van coeliakie. Er is wel bekend dat het niet besmettelijk is. Coeliakie was al in de vorige eeuw bekend, maar men wist de oorzaak er niet van. De mensen hadden wel een beschadiging aan de darm ontdekt. Na de 2de wereldoorlog kwam de doorbraak in Nederland. Tijdens de oorlog hadden weinig mensen last van coeliakie-klachten. De kinderarts Dicke ontdekte dat dit verband had met het feit dat er weinig tarwe beschikbaar was. En later werd aangetoond dat dit gluten uit de tarwekorrel waren. Gliadine is het bestandsdeel van gluten dat beschadiging aangetoond, welk onderdeel van gliadine nou beschadiging aantoont aan het darmslijmvlies is nog niet aangetoond. Vervolgens zijn er 3 theorieën over het ontstaan van coeliakie - Het afweersysteem, zorgt ervoor dat het lichaam schadelijke stoffen onschadelijk maken. Bij coeliakie ziet het lichaam gluten als schadelijke stof, gluten worden aangevallen met witte bloedlichaampjes. Hierbij worden antilichamen gemaakt. Door deze reactie word het darmslijmvlies beschadigd. Hoe dat precies gaat is nog niet bekend. - de theorie van het virus, er is een virus dat lijkt op de structuur van gluten. Dit virus heet humaan Adenovirus 12. Sommige wetenschappers denken dat als men afweerstoffen heeft tegen dit virus, het dan ook niet tegen gluten kan. - de grove zeef theorie, als de darm verteerd voedsel opneemt gaat dit via kleine openingen in de wand van de darm, poriën. Bij mensen met coeliakie is gebleken dat ze grote poriën hebben en op de vorm van een grove zeef lijken. Deze wand hoort juist kleine poriën te hebben, die alleen kleine voedseldeeltjes doorlaat. Bij grote poriën kunnen gluten erdoor en daardoor kan ook het slijmvlies van de darmwand beschadigd worden. Over alle theorieën bestaat onzekerheid. Het is ook nog mogelijk dat al deze theorieën coeliakie veroorzaken. Er is wel bekend dat als je iemand in je familie hebt met coeliakie de kans groter is dat je het ook hebt.
Hoe vaak komt coeliakie voor? Er zijn veel meer mensen die coeliakie hebben dan bekend is. Dit komt omdat er niet snel aan coeliakie word gedacht bij klachten. Je kan ook coeliakie hebben zonder klachten, dit is ook weer zoiets waar nog onderzoek naar is. In Nederland zijn er ongeveer 4000 coeliakie patiënten. De schatting van het werkelijke aantal loop uiteen van 7000 tot 10000. Als deze schattingen correct zijn, kun je uitgaan dat in Nederland 1 op de 1500 tot 2000 inwoners coeliakie heeft. In Ierland is het aantal mensen met coeliakie geschat op 1 op de 300. In een ander land 1 op de 3500. De aantallen lopen nog al uiteen. Vroeger dacht men dat coeliakie alleen in landen voorkwam in landen met een gematigd klimaat. Nu komt coeliakie ook voor in tropische landen. De aandoening komt wel minder voor in zulke landen. Dit komt waarschijnlijk ook omdat er in deze landen minder gluten worden gegeten. Maar dit klopt niet altijd. In de VS worden ook veel gluten gegeten en komt coeliakie minder voor dan in Europese landen. Coeliakie komt ook voornamelijk voor bij blanke mensen. Coeliakie komt ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, wel anderhalf a twee keer meer.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
N.
N.
Hallo,
ik vond je stukje erg leuk. Mijn zoontje heeft waarschijnlijk coeliaki, hij heeft erg dunnen benen en armen, en in de ontlasting is een aanwijzing gevonden. Bloed reageerde niet, en biposie zijn we nog niet aan toe. Hij is ook bijna blind, dat heeft er niets mee te maken, maar maakt de coeliaki wel veel minder belangrijk. Ik wil er niet mee zeggen dat het niets voorsteld, maar we zijn voornamelijk blij dat hij nu beter groeit en zo.
De lekkerste spaghetti verkopen ze bij "le poole", de tankyada uit canada..
beste groet !
Niek
17 jaar geleden
Antwoorden