Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Biobrandstof

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 723 woorden
  • 7 februari 2007
  • 39 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.8
  • 39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
1. Antwoorden vragen
a) Bio-ethanol wordt gemaakt uit maïs, suikerriet en suikerbieten. Maar omdat ze deze stoffen maar beperkt kunnen krijgen, gaan ze bio-ethanol uit tarwestro verkrijgen.
b) Tarwestro is een bijproduct van tarwe. Het zijn dan vooral de overblijfselen van tarwe die de boeren niet gebruiken.
c) Biomassa: De hoeveelheid levend materiaal dat aanwezig is. Hier hoort plantaardig, maar ook dierlijk materiaal bij. Ook de producten die ze uit plantaardig- en dierlijk materiaal winnen, zoals koolzaadolie en palmolie horen bij biomassa.
d) Een biobrandstof is brandstof die uit plantaardig of dierlijk materiaal wordt gewonnen. Je hebt ook verschillende soorten biobrandstoffen, zoals hout, houtskool, gedroogde uitwerpselen, plantaardige olie en dierlijk vet.

e) Het percentage benzine en diesel(olie) vervangen moet worden door biobrandstoffen, bedraagt voor het jaar 2010, 5,75%.
f) Biodiesel: koolzaad
Bioplastic: sojaboon (sojaolie)
g) Biobased economy: Bij biobased economy staat het gebruik van herwinbare grondstoffen of biomassa in de chemie en andere niet-voedsel bedrijfstakken centraal.
h) Zij hebben een opleiding die “Milieukunde” heet. Daar past biobased products goed bij. Als je leerlingen nu gewoon het onderwerp laat onderzoeken, kun je kijken of ze er iets van begrijpen en kun je er misschien nog nuttige dingen uit halen.
i) Het Ministerie van Economische Zaken maakt prettig gebruik van dit onderzoek, omdat ze er zo achter komen wat ze allemaal nodig hebben en wat voor eisen ze kunnen stellen voor biologische brandstoffen. Ze kunnen dan gaan rekenen wat voor bedrag ze moeten reserveren voor het maken van biologische brandstoffen.

2. Artikel schrijven

Inleiding: hier komt in te staan dat we het gaan hebben over biobased economy en biobased products.


Middenstuk: hier behandelen we de volgende deelvragen:
- Biobased products
- Biobases economy
- Voor- en nadelen van biologische brandstoffen

Slot: hier komt in te staan dat we allemaal mee moeten helpen aan een beter milieu. Daarbij komen biologische producten goed van pas.

Artikel Biobased Economy

Wij hebben gekozen voor de PO biobased products. Wij gaan wat vertellen over biobased products en biobased economy. Het gaat dan vooral om de bioproducten die ze maken als vervanger van de huidige brandstof. We hebben het ook over de economische voor- en nadelen.

Biobased products zijn producten die gewoon biologisch gemaakt zijn en omgezet worden in producten.
Biologisch betekent hier dan vooral de landbouwproducten die ze als grondstof gebruiken voor hun eigen producten.
De producten die ze aan het maken zijn, zijn voor brandstoffen. Ze hebben al langer mobieltjes en speelgoed die van biologisch plastic zijn gemaakt.

Ze zijn nu bezig om bio-ethanol te introduceren als vervanger voor benzine. Bio-ethanol wordt geproduceerd door gisting van suikers uit de landbouwproducten zoals maïs, suikerriet en suikerbieten. De belangrijkste belemmeringen voor het op grote schaal toepassen van bio-ethanol zijn vooral de beperkte beschikbaarheid en de hoge kosten van deze landbouwproducten.

Bij Biobased products hoort ook Biobased economy. Bij biobased economy staat het gebruik van herwinbare grondstoffen of biomassa in de chemie en andere niet-voedsel bedrijfstakken centraal.
Biobased economy is eigenlijk het grote begrip om biobased products heen. Ze willen biobased economy zoveel mogelijk stimuleren, omdat het gewoon veel beter is voor ons milieu en voor onszelf.
De producten stoten nog steeds CO2 uit, maar dat is de hoeveelheid die de plant zelf weer gebruikt om te leven. Je hebt dus eigenlijk een kortere kringloop gemaakt van CO2. Benzine wordt namelijk ook weer omgezet in fossiele brandstoffen, alleen duurt dit proces velen jaren. Deze brandstof schaadt het milieu niet meer, maar ‘reinigt’ juist de schade die wij aan hebben gebracht met onze fossiele brandstoffen.

Een nadeel van biobased economy:
- De kosten van de producten die ze gebruiken om deze brandstof te maken,
zijn nu nog hoger dan de producten uit
aardolie. Ze verwachten dat de kosten gaan
dalen, maar dit is nu nog het nadeel aan
biobased economy

Dus biobased products is een deel van biobased economy. Biobased economy schaadt ons milieu niet, maar ‘reinigt’ het juist. De mensen zullen het niet merken aan hun dagelijks leven en niemand zal er last van hebben. De mens is al onbewust bezig met biologisch leven, omdat de meeste mobieltjes en speelgoed al van biologisch plastic zijn gemaakt.
Wij kunnen hier wel gaan starten met het gebruik van biologische brandstoffen, maar de rest van de landen moeten daar ook aan meedoen om een goed resultaat te bereiken. Iets waar Greenpeace gedeeltelijk al mee bezig is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.