Soorten voorbehoedmiddelen en de werking
Gedurende de loop van de tijd zijn de manieren van anticonceptie veranderd. Sommigen worden wel nog gebruikt, anderen niet meer. Omdat ze toch allemaal belangrijk zijn in de samenleving zal ik ze wel allemaal noemen.
Schedespoeling Dit is een verouderde methode die tot de Tweede Wereldoorlog veel gebruikt werd. Na de geslachtsgemeenschap werd met lauw water en azijnoplossingen de schede van de vrouw gespoeld. Men dacht dat met deze spoeling het sperma uit de vagina zou worden verwijderd en de azijnoplossing zou het sperma vernietigen. Deze methode is erg onbetrouwbaar en wordt nog zelden toegepast. Veelvuldig spoelen en gebruik van sterke oplossingen kan gaan irriteren en de normaal aanwezige bacteriën verstoren.
Langdurig borstvoeding Ook dit is een verouderde methode die al eeuwen oud is. Bekend is dat de vrouw die haar kind borstvoeding geeft minder kans heeft snel weer zwanger te worden dan een vrouw die geen borstvoeding geeft. Daarom geven sommige vrouwen, vooral in de onderontwikkelde landen, hun kind jarenlang de borst. Door deze langdurige borstvoeding wordt de eerste eisprong na de bevalling soms uitgesteld. Ook dit is een onbetrouwbare methode omdat het tijdstip van de eerste eisprong niet precies te bepalen is.
Coïtus interruptus Deze methode wordt ook wel voor het zingen de kerk uit genoemd en is de oudste manier van anticonceptie. Het is ervoor om te zorgen dat het zaad van de zaadlozing niet in de vagina van de vrouw terecht komt. De man trekt tijdens het vrijen, vlak voor de zaadlozing zijn penis terug uit de vagina. Dit is een zeer onbetrouwbare manier van anticonceptie. Omdat er ook in het voorvocht al zaadcellen zitten. Ook voelt niet iedereen een zaadlozing tijdig aankomen, of wordt een emotioneel moment verstoord door het terugtrekken.
Temperatuur meten Op het moment van de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur van de vrouw meestal met een halve graad. Als je dus iedere dag de temperatuur meet, kun je merken dat er een eisprong aankomt. Ook aan de afscheiding uit de vagina kun je de eisprong zien aankomen. De afscheiding wordt dikker en je kunt er draadjes van trekken. Een nadeel van deze methode is dat het lastig is om het iedere dag bij te houden. En het is ook geen betrouwbare methode.
Persona De persona is een moderne manier van periodieke onthouding. De persona is een apparaatje dat de hormonen die te maken hebben met de eisprong meet. Als je dit iedere dag doet, kun je zien of er een eisprong aankomt. Als er op het apparaatje een rood lampje gaat branden betekent dit dat je beter geen geslachtsgemeenschap kan hebben omdat de kans op zwangerschap te groot is. Als je dit apparaatje een tijdje gebruikt hebt, is het redelijk veilig.
Periodieke onthouding Hierbij hebben man en vrouw geen seks in de vruchtbare periode van 3 tot 4 dagen. Dit is de periode waarin de ovulatie plaats vindt. De ovulatie is het vrijkomen van de eicel uit de eileider. Bij deze methode moet je je lichaam erg goed kennen en heel precies en oplettend zijn. Je moet precies weten hoe je cyclus in elkaar zit. En je moet een regelmatige cyclus hebben. Tot de vijfde dag voor de eisprong, en vanaf de derde dag erna kan er geslachtsgemeenschap plaats vinden zonder voorbehoedmiddel. Om zekerheid te krijgen moet een vrouw een aantal maanden achter elkaar een temperatuurcurve bijhouden. Pas na een poosje valt vast te stellen hoe regelmatig de eisprong verloopt en wanneer er seks kan plaatsvinden zonder voorbehoedmiddel.
Condoom Het condoom is de meest gebruikte methode. Het is een 15 centimeter lang cilindervormig zakje, dat eruit ziet als een ballon. Het dient als bedekking. Het condoom doet men om de stijve penis en zorgt er zo voor dat het zaad niet in de vagina kan komen. Een condoom heeft een reservoir om het sperma op te vangen. Een condoom heeft om de opening heen een verdikte rand waaromheen de wand van het zakje kan worden opgerold of afgerold. Na gebruik is het handig het condoom te controleren door het onder de kraan vol water te laten lopen. Condooms zijn gewoonlijk van latex, een rubberachtig materiaal. Tegenwoordig zijn er ook in polyurethaan en onderzoek heeft uitgewezen dat dit sterker is. De condoom is het enige voorbehoedmiddel dat door de man gebruikt kan worden. Condooms zijn makkelijk verkrijgbaar, goedkoop en betrouwbaar, vooral als je ze gebruikt in combinatie met een zaaddodend middel. De condoom is tevens het enige voorbehoedmiddel dat bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Nadelen van de condoom zijn dat hij maar 1 keer gebruikt kan worden, en dat het vrijen moet worden onderbroken om de condoom om te doen.
Vrouwencondoom Het vrouwencondoom is een soort plastic zakje van 17 cm lang, dat glijmiddel bevat. Het condoom wordt in de vagina gebracht. Het vrouwencondoom eindigt in een soort elastiekje dat om de baarmoedermond zit. Het sluit de toegang af, zodat het zaad er niet in kan. Aan de andere kant wordt dit condoom om de schaamlippen geslagen zodat deze ook beschermd zijn. Een voordeel van het vrouwencondoom is dat je het al een tijdje van te voren kan inbrengen zodat het vrijen niet onderbroken hoeft te worden. En ook dit condoom houdt soa’s tegen. Nadelen ervan zijn dat een niet makkelijk in te brengen is. En veel mensen vinden het een probleem dat ze elkaars huid niet voelen omdat het condoom er tussen zit.
De pil De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel. De pil bevat de vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progestageen) die de menstruele cyclus omleiden. Zo komt er geen eisprong, de baarmoederwand wordt ongeschikt voor innesteling, en de hormonen zorgen ervoor dat er een slijmprop ontstaat die de baarmoederingang ontoegankelijk maakt voor zaad. Er is geen minimumleeftijd voor de pil en hij kan tot de overgang geslikt worden. Bij roken is het beter om na je 35ste een ander anticonceptiemiddel te gebruiken omdat er een verhoogd risico op trombose is. De meeste pilstrippen hebben 21 pillen en een pauzeweek van 7 dagen. Tijdens de pauzeweek ontstaat een bloeding. De gewone pil kan 2 of 3 strippen lang doorgeslikt worden om geen bloeding te krijgen. De driefasenpil past de hoeveelheid hormonen aan bij de fase van de cyclus. Hij bevat verschillende samenstellingen progestageen en oestrogeen. De minipil bevat alleen kleine hoeveelheden progestageen en is minder betrouwbaar. Ook moet je hem exact om de 24 uur innemen. De prikpil is een hele andere variant op de pil. Het is een injectie die alleen progestageen bevat. Deze injectie wordt eenmaal per 10 a 12 weken toegediend. Als de injectie binnen 5 dagen na de menstruatie plaatsvindt is hij meteen veilig. De algemene betrouwbaarheid van de pil is 99%.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
E.
E.
een heel goed wrkstuk, ik heb er veel aan gehad. Goed zo!!!!!!!!!
Nu nog hopen dat ik een goed cijfer krijg!!!!!!!!
18 jaar geleden
Antwoorden