Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Abortus

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 831 woorden
  • 5 april 2005
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Abortus Wat is abortus? Bij een abortusingreep wordt de zwangerschap afgebroken. Als je nog maar een paar weken zwanger bent wordt dat gedaan d.m.v. een zuigcurettage. Het baarmoederslijmvlies met het daarin genestelde vruchtzakje wordt door een buisje dat met een slang aan een pomp is verbonden, weggezogen. Je zwangerschap is dan definitief afgebroken. Abortuswet in Nederland Op 1 mei 1981 (Staatsblad 257) is er een wet gekomen voor abortus. Dit is de: “Wet Afbreking Zwangerschap”. Deze wet staat abortus toe, als die gedaan wordt door een arts in een kliniek of ziekenhuis die in het bezit is van een speciale vergunning van de Minister van Volksgezondheid. Tussen het eerste gesprek dat je met een arts over je ongewenste zwangerschap hebt gehad en de behandeling zelf, moeten 5 dagen liggen. (Wettelijke bedenktijd !) Als je minderjarig bent, dus nog geen 18, had je vroeger de handtekening nodig van tenminste één van je ouders, of wettelijke vertegenwoordiger(s). In een nieuwe wet (W.G.B.O) staat dat ook 16-jarigen een behandelovereenkomst kunnen sluiten. Bespreek dit als het kan met je huisarts en vraag dan een verwijsbriefje van hem. Als je niet wilt dat de huisarts er met anderen over praat moet je hem/haar dat duidelijk zeggen. Hij /Zij is dan gebonden door het beroepsgeheim, en mag het zelfs niet aan je ouders vertellen. In België kan iedere zwangere, ongeacht haar leeftijd, zelf beslissen over de abortus. Doet een abortusingreep pijn? Het juiste antwoord is ja - “maar”. Het maar slaat op het vervelende gevoel dat iedereen ervaart. De meeste vrouwen zeggen dat de pijn met plaatselijke verdoving dragelijk is en maar kort duurt . In de meeste klinieken kan je, als je van de behandeling liever niets wilt merken, een roesje (sedatie) krijgen. De klinieken waar dat kan, vermelden dat in hun folder. Als je daarna weer helder wordt, weet je vaak niets meer van de behandeling. Wel kan je dan toch een soort menstruatiepijn voelen. Een zetpil of een tabletje tegen die pijn biedt dan uitkomst. 5. Hoe lang duurt een abortusingreep ? De behandeling duurt zelden langer dan een minuut of 10. Over het algemeen moet je een uur voor de behandeling in de kliniek aanwezig zijn. Eerst krijg je een gesprek waaruit moet blijken dat je er goed over hebt nagedacht, dat je uit vrije wil naar de kliniek bent gekomen, en dat de abortus voor jou noodzakelijk is. Alles wat gaat er verder gaat gebeuren wordt je uitgelegd. Daarna vindt er aanvullend onderzoek plaats, waarbij meestal een echo wordt gemaakt. Na de ingreep kan je meestal snel naar huis. Soms is het verstandiger nog 1 of 2 uur in de kliniek bij te komen en wat te drinken of te eten.
Hoe zit dat met die abortuspil? Kort gezegd is de pil alleen toepasbaar in de eerste 5 weken na de eerste gemiste menstruatie. Je moet er dus vlug bij zijn. Je moet er ook meer geduld voor hebben dan voor een gewone zuigcurettage, want je moet tenminste 3 keer naar de kliniek komen. Je moet niet te ver van de kliniek afwonen, telefonisch bereikbaar zijn en je mag gedurende de eerste dagen van de behandeling niet alleen zijn. Bij het eerste bezoek wordt alles goed uitgelegd. Je krijgt dan, als het doorgaat, een medicijn te slikken dat het embryo in je baarmoeder doet afsterven. Twee dagen later kom je terug en krijg je in de kliniek een ander medicijn dat de baarmoeder doet samentrekken, waardoor het naar buiten komt. Soms ook geeft de arts van de kliniek je die pillen mee, om thuis te slikken. Dan moet je na 14 dagen nog een keer voor na controle komen.Bijna alle klinieken geven nu de pil als je er om vraagt. Kijk ook bij de lijst /Bedenk wel, dat het risico van heftig navloeien aanmerkelijk groter is dan bij een zuigcurettage. Zorg er dus voor dat je niet alleen (thuis) bent en dat je vlug met een auto naar een ziekenhuis kunt komen als dat nodig mocht zijn. Wat kost een abortus? Als je officieel in Nederland woont hoef je niets te betalen. De behandelkosten worden sedert 1985 betaald door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het meenemen van een uittreksel uit het bevolkingsregister, of je ziekenfondskaart is over het algemeen voldoende bewijs voor jouw recht op gratis behandeling. In de meeste klinieken wordt lokale verdoving toegepast. Dat gaat door middel van een paar injecties rond de baarmoedermond, die op zichzelf gevoelig kunnen zijn. In de meeste klinieken kan je om een”roesje” (sedatie) vragen. Dat is een combinatie van een sterk anti-pijnmiddel en een rustgevend middel. Het effect daarvan is dat je vrijwel niets voelt en dat je je na de ingreep daarvan niets meer kan herinneren. Bij een paar klinieken is ook algehele anesthesie mogelijk. Je moet daarna wel wat langer in de kliniek blijven om goed uit te slapen. Als je een roesje of narcose wilt, moet je er voor zorgen dat iemand je afhaalt van de kliniek. Je mag die dag namelijk niet zelf autorijden of fietsen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.