Toerisme in Limburg

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 2974 woorden
  • 16 april 2003
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 5
50 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Dit wersktuk gaat over toerisme in Limburg we zijn daarbij uitgegaan van vier factoren namelijk:

Bos en natuur in Limburg
Cultuur en grote steden
Water en strand in Limburg
Attracties in limburg

Bos en natuur in Limburg

Het noordelijke gedeelte van Limburg bestaat uit een zeer afwisselend landschap. Je hebt er natuurlijk de kronkelende maas Deze draagt bij aan het mooie landschap. Daar waar de rivier smaller wordt vormen zich de rivierduinen. Deze veranderen naar het zuiden toe in vruchtbaar akkerland tussen grote stukken bos en uitgestrekte heidevelden. In het westen heb je weer de schrale gronden van het Peelland. Dit is door de turfwinning voor landbouw en toerisme toegankelijk. Vooral de Groote Peel is uniek mooi. De gemeente Arcen is rijk aan natuurschoon. Je hebt er de Kasteelse Bossen en de Ravenvennen. Je hebt hier in de buurt ook veel eeuwenoude boerderijen. Deze zijn ook veel in andere gebieden in Limburg te vinden, maar hebben niet zoveel met bos en natuur te maken.

In het zuiden van Limburg heb je niet te vergeten natuurlijk ook nog het heuvelland ofwel het Mergelland. Het wordt ook wel zo genoemd door de mergelsteenformaties die daar werden gevonden. Door de vruchtbare grond, de gunstige hoge ligging en de uitgestrekte bossen was het ver voor de christelijke jaartelling een aantrekkelijk woongebied. Eigenlijk is het Heuvelland gewoon een uitloper van de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. Het ziet er ook niet Nederlands uit doordat in de rest van ons land geen echte heuvelachtige gebieden zijn. Het kreeg in omliggende streken en het Buitenland bekendheid als het vakantieparadijs van Nederland. Valkenburg vormt door haar mooie bezienswaardigheden en omgeving een grote trekpleister.

Margraten is ook een heel mooi dorp in Limburg. Het uiterlijk van Margraten is tegenover vroeger veel veranderd, maar het heeft toch nauwelijks aan ‘landelijkheid’ geboet. Er was wel sprake van grote mergelafgravingen van het Plateau van Margraten. Voor dit werd gerealiseerd werd het plan stopgezet. Er is alleen spoor achtergebleven bij het gehucht ‘t Rooth, waar een eerste groeve ontstond. Je hebt in Margraten ook zo nog heel veel bezienswaardigheden zoals de rustplaats van meer dan 8000 Amerikaanse soldaten. Hier in de buurt heb je ook nog een grot in de Bemelerberg

Limburg heeft dus een heel mooi heuvelland in tegenstelling tot andere Nederlandse gemeenten. Je kunt er heel erg mooi wandelen en het is zeker de moeite waard om dit eens te doen. Dit kan onder andere heel goed in Valkenburg waar je mooie heuvels en wandelroutes hebt.

In Mechelen heb je ook een zeer aantrekkelijk landschap. Je hebt ook hier mooie heuvels en uitgestrekte landschappen waar je heel mooi kunt wandelen of gewoon op vakantie kunt gaan.

Dan heb je ten zuiden van Epen, aan de oostkant van de Geul een van de oudste rotsformaties van Nederland. Deze behoort tot de onderste etage van het Boven-Carboon en bestaat uit verschillende aardlagen die meer dan 200 miljoen jaar geleden werden gevormd, en door onderaardse stuwingen aan het oppervlak zijn gekomen. Het wordt de Heimansgroeve genoemd, naar de onderzoeker die dit verschijnsel bestudeerde. Je hebt in deze gemeente verschillende natuurreservaten die gewoon toegankelijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn het Heimansreservaat ofwel Bovenste Bos en het Zuidelijk Geuldal. Je kunt hier ook wandelen in het Dunnenbos, het Kruisbos, De Molt en het

Cultuur en grote steden De geschiedenis van Maastricht begint toen de Romeinen een nederzetting bouwden. De naam is afgeleid van Mosae Trajectum, de plek waar men de Maas kon oversteken. Deze nederzetting groeide uit tot een ommuurd verstekte plaats, een castellum.Van ca. 380 tot 722 is Maastricht de zetel van de bisschoppen. De eerste was St. Servaas en St. Hubertus was de laatste. Deze verplaatste de bisschopszetel naar Luik, maar hij bleef zijn rechten in de stad behouden. In 1202 wordt Maastricht beleend aan de Hertog van Brabant en zo ontstaat de 'Tweeherigheid'. De rechten van beiden worden in zogenaamd 'Alde Caerte' vastgelegd (1284) en deze situatie duurt tot 1795. In 1229 krijgt Maastricht een stenen omwalling. Al spoedig blijkt de stad te klein en in het begin van de 14e eeuw wordt met de bouw van een nieuwe omwalling begonnen. Maastricht heeft vele belegeringen moeten doorstaan; juist vanwege de Maasovergang was het een strategisch belangrijke stad. Hollanders, Spanjaarden en Fransen hebben vaker met hun legers voor de stadspoorten gestaan.

In 1795 nemen de bezetters vrij radicale maatregelen: Maastricht wordt de hoofdstad van een Franse provincie: namelijk het 'Departement de la Meuse Inférieur' (Departement van de Nedermaas). Na de val van Napoleon vormen België en Nederland een koninkrijk onder Koning Willem I. Na een negen jaar durende strijd (1830-1839) vindt er een deling plaats. Mede door toedoen van Generaal Dibbets blijft Maastricht een Nederlandse stad. In 1867 wordt Maastricht als vestingstad opgeheven. Nu is Maastricht bekend om de mooie Onze-Lieve-Vrouwe Kerk. Met de mooie terrasjes en de mooie pleinen dat de stad rijk is. De OLV kerk is niet de enige kerk van Maastricht. Zo heb je nog de St. Jan Kerk, de St. Mathijs Kerk, St. Servaas Kerk en de inmiddels afgebroken St. Nicholaas kerk. Het OL plein ligt voor de OLV kerk en is natuurlijk bekend door haar altijd gezellige sfeer. Een ander plein is natuurlijk het Vrijthof dat aan de St. Servaas Basiliek ligt. De basiliek stamt uit 1000 jaar n.c., waarmee het één van de oudste bouwwerken in Nederland is. Ook heeft Maastricht het Bonnefanten Museum, dit is een museum voor oude en hedendaagse kunst. Ook zijn er veel kloosters in Maastricht. Je kan natuurlijke ook nog mooie wandelingen maken op de St. Pietersberg, je kunt er ook nog in om de geschiedenis ervan te weten te komen. Je kan natuurlijk ook gewoon wat winkeltjes bekijken in Maastricht. En als je dan nog niks meer te doen hebt kun je nog altijd naar het Mecc in Maastricht gaan. Waar elke week wel weer een ander voorstelling te vinden is. De ene week zijn er auto’s te bewonderen en de andere week een huishoudbeurs.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De stad van Roermond ligt aan de samenvloeiing van de Roer en de Maas. De stad is een belangrijke handelsplaats door de gunstige ligging van de hier bovengenoemde rivieren. Ook cultureel is het een belangrijke stad. In het begin van de 11e eeuw komt Rura, de naam van Roermond vanaf 943, in bezit van de graven van Gelre. Roermond werd de hoofdstad van het overkwartier van Gelre. In de 14e en 15e eeuw kwam Roermond pas in de volle bloei doordat het handel dreef met Vlaanderen en het Rijnland. In 1554 werd bijna tweederde van de stad in as gelegd. Tijdens de tachtigjarige oorlog werd Roermond herhaaldelijk ingenomen. Dat kwam onder andere door Willem van Oranje in 1572. Na al die oorlog gingen in 1665 drievierde van Roermond in vlammen op. In 1667 kwam de pest in Roermond wat veel slachtoffers maakte. Roermond heeft vervolgens nog te maken gehad met de Spaanse Successieoorlog en natuurlijk de Tweede Wereldoorlog. Ondanks deze grote en erge oorlogen bleven enkele gebouwen nog bespaard. Een voorbeeld hiervan is de kathedraal met het beeld van St. Christoffel. Deze kathedraal trekt nu toch de nodige toeristen. De Munsterkerk is gebouwd tussen 1218 en 1260. In 1864 tot 1891 is de kerk gerestaureerd en uitgebreid door Dr. P.J.H. Cuypers. Deze Cuypers heeft ook nog andere gebouwen ontworpen. Cuypers bouwde in neo-gotische stijl. Nu trekt Roermond veel toeristen dankzij haar historie en de nog steeds te bezichtigen overblijfselen van die tijd. Denk maar aan de Munsterkerk, de Kattentoren, de Rattentoren, de Kapel Onze lieve vrouw in het zand, en zo heeft het nog wel meer te bezichtigen bouwwerken. Ook is de markt best wel oud in Roermond, de markt is nu iedere zaterdag nog te bezoeken. Roermond heeft ook nog enkele culturele evenementen zoals: De Witte Donderdagshow en de Sjommermèrt. De sjommelmèrt is een jaarlijks terugkomende openluchtbraderie.

Volgens een legende werd Venlo in 95 n.c. gesticht door Valuas, hoofd van de Germaanse stam van de Bructeren. Door de vele vondsten is duidelijk geworden dat er Romeinen waren geweest. Langzaamaan werd Venlo een echte handelsstad. Reinoud II, hertog van Gelre, verleende Venlo in 1343 stadsrechten in en in 1481 werd het opgenomen onder de Hanzesteden. In de 14e eeuw werd het met wallen versterkt. In 1511 werd Venlo aangevallen door Margaretha van Oostenrijk, maar zij werden opgewacht met kokende olie. De belegeraars haakten toen af en Venlo was weer vrij. De tachtigjarige oorlog had ook invloed op Venlo, want de stad was wisselend in handen van Spanje en Oranje. In 1586 werd ze door Alexander Farnese tot overgave gedwongen en daarna, op een vijftal jaren na, tot 1715 Spaans bezit blijven. In de Tweede Wereldoorlog had Venlo het ook zwaar. Want in 1944 werd het door de Duitsers ingenomen, waardoor de geallieerden tot 13 keer toe Venlo bombardeerden. Daardoor verdween veel stadsschoon en een paar mooie oude gebouwen. Sommige ervan werden gerestaureerd. Ook in Venlo vinden er jaarlijks evenementen plaats, bijvoorbeeld: de traditionele Boerebroelof, aspergefestival, fietsdriedaagse, zomerparkfeesten en Schinkemèrt. Venlo trekt veel toeristen doordat het het Limburgs Museum heeft. Verder komen er veel Duitsers in de stad om hun spullen te kopen die ze daar niet hebben of hier goedkoper zijn. Water en strand in Limburg

Dit wil je ook lezen:

Limburg heeft natuurlijk minder met water te doen dan de kustgebieden, maar Limburg heeft natuurlijk de Maas waar wel wat enige recreatie te vinden is. Je vindt natuurlijk wel wat boten in het water die gaan vissen of gewoon een pleziervaart maken. Je hebt ook bedrijven die een rondvaart met de boot maken en waar je dan ook op kunt eten. Je kunt hier dan denken aan De Veerman uit Neer. Je ziet in de zomer ook wel vaker mensen surfen, roeien, zwemmen en andere dingen doen in de Maas. Het echte strand heeft Limburg toch niet maar in Roermond heb je wel zo’n strandje. Het is namelijk de Weerd waar het in de zomer toch druk bezocht is. Als het namelijk een beetje weer is dan trekken de mensen allemaal naar het strand. Maar in de winter heeft deze recreatie weinig te doen en daarom moeten ze in die tijd zoveel mogelijk geld zien te verdienen. Ook heeft Roermond natuurlijk Oolderhuuske waar veel mensen op vakantie gaan en waar je dus op het water ligt. Dit is ideaal als je een eigen boot hebt.

In Midden-Limburg, vlakbij de stad Roermond, ligt een uitgestrekt waterrecreatiegebied: de Maasplassen. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 3000 hectare, is zowel voor een echte watersporter als voor een normale recreant interessant. Aan de Maasplassen zie je dagstranden, jachthavens, campings en bungalowparken. Er zijn goede zeil- en surfmogelijkheden. Aantrekkelijke plaatsen in dit gebied zijn o.a. Thorn, Wessem, Stevensweert en Maasbracht.

In Zeeland bijvoorbeeld heb je veel meer recreatie qua water betreft. Zij hebben veel rondvaarten op de Wester- en Oosterschelde. Zij laten dan de gebieden zien waar de zeehonden leven en wat er op dit moment mee gebeurd. Op het Ijsselmeer heb je veel recreanten die hier gaan varen met hun zeilboot en mensen die erop gaan surfen, in Limburg gaat dit moeilijker omdat er allemaal grote boten tussen varen waar je dan ook op moet letten. In Scheveningen hebben ze het voordeel met het strand dat ze er paviljoentjes bij kunnen bouwen en daar extra voordeel mee kunnen doen. Want als mensen naar het strand en de zee gaan willen ze natuurlijk wel wat eten en drinken. De mensen gaan natuurlijk naar het strand om te zonnebaden en wat verkoeling te vinden in het water. Het is bij deze groep mensen niet direct bekend dat het dagjesmensen zijn of mensen die een hele week op vakantie gaan.

In Limburg zijn daarom wat binnenzwembaden gebouwd omdat er toch geen meer of zee is en geen strand. Voorbeelden hiervan zijn De Roerdomp in Roermond, De Ijzeren Man te Weert, De Berckt in Baarlo, in Roggel De Leistert, het tijdelijk gesloten zwembad De Lommerbergen in Reuver, enz. Natuurlijk zijn er ook heel wat buitenbaden. Bij de meeste hierboven genoemde binnenbaden zijn ook buitenbaden. Sommige ervan hebben een strandje erbij gebouwd en wat speeltuinen. Je ziet dat ze allemaal ook een restaurant of café erbij hebben. Dit levert natuurlijk extra inkomsten op. Attracties in Limburg Je hebt vele attracties in Limburg zoals Mondo Verde, Snowworld, Thermae 2000, Kasteeltuinen Arcen, Grotten in Valkenburg, enz.

In Limburg zijn daarom wat binnenzwembaden gebouwd omdat er toch geen meer of zee is en geen strand. Voorbeelden hiervan zijn De Roerdomp in Roermond, De Ijzeren Man te Weert, De Berckt in Baarlo, in Roggel De Leistert, het tijdelijk gesloten zwembad De Lommerbergen in Reuver, enz. Natuurlijk zijn er ook heel wat buitenbaden. Bij de meeste hierboven genoemde binnenbaden zijn ook buitenbaden. Sommige ervan hebben een strandje erbij gebouwd en wat speeltuinen. Je ziet dat ze allemaal ook een restaurant of café erbij hebben. Dit levert natuurlijk extra inkomsten op. Attracties in Limburg Je hebt vele attracties in Limburg zoals Mondo Verde, Snowworld, Thermae 2000, Kasteeltuinen Arcen, Grotten in Valkenburg, enz.

We beginnen met de Mondo Verde in Landgraaf. Het park is nog niet zo lang open en dat kun je soms zien aan sommige dingen die nog niet helemaal zijn afgewerkt. Het is een park dat je de kijk geeft op de natuur van de hele wereld. De bedenker van dit park is de Heer van Strijthagen, hij had een 25 hectare groot landschap bedacht en uitgewerkt op tekeningen. Hij wou als het ware zijn eigen paradijs creëren. In 1997 werden zijn tekeningen gevonden en het werd uitgewerkt. Je kan nu dus een wereldreis maken in één dag. In het park vind je bijvoorbeeld de tuinen van Japan, China, Portugal, Italië, enz. In Italië heb je bijvoorbeeld die mooie Toscaanse gebouwen en die zijn dan ook gebouwd in Mondo Verde. Je kan ook in het gebouw en dan heb je een mooi uitzicht over het park. In het gebouw is ook nog een restaurant. In Japan heb je de paviljoentjes en de groene bonsaiboompjes. Je hebt ook nog een tropisch gebied in het park, dat ligt gelijk aan de ingang en ligt in een kas. Hier heb je vogels die rondvliegen en de echte struiken en planten die in het echt in de Tropen leven. Verder is het park wat minder afgewerkt in de huisjes die het heeft, zo heb je bijvoorbeeld een boerderij waar je in kunt maar waar helemaal niets in te zien is. Dit hadden ze wellicht beter kunnen afwerken.

Als tweede hebben we Snowworld wat ook in Landgraaf ligt. Hier kun je 365 dagen per jaar skiën en snowboarden. Ook kun je hier gewoon kijken en heb je er de gebruikelijke Après-skihut. Het is de grootste overdekte skibaan van Europa, hij is namelijk 520 meter lang. Er komt later nog een nieuwe piste bij. Je hebt ook een oefenpiste voor als je nog nooit hebt geskied. Je kan hier ook les krijgen en in enkele uurtjes kun je al aardig skiën. Je kan hier alle spullen huren en je kan er ook zelfs je spullen kopen als het nodig is. Na afloop kun je hier nog wat eten in het behoorlijk grote restaurant. Je kan hier een jaarkaart kopen als het je erg goed bevalt maar je kan ook natuurlijk maar een uurtje skiën. Er worden nu ook al internationale wedstrijden op gereden.

Bij de derde attractie komen we aan bij Thermae 2000. In Thermae 2000 heb je een grote keuze. Je kunt er massages krijgen, zwemmen, in het zweefbad liggen,eten enz. Het is een heel groot ‘zwempark’ inValkenburg. In Thermae wordt water gekoesterd dat al 40.000 jaar bewaard ligt. Het is een soort heelwater en ze zeggen dat het puur genieten is. Het water komt uit 3 bronnen en is heel zuiver. De temperatuur van het water is ongeveer 32 graden. Ze hebben er verschillende binnen- en buitenbasins waar je kunt zwemmen. Dan heb je ook nog 9 sauna’s en stoombaden waar je heerlijk kunt relaxen. Je kunt dit allemaal heel goed combineren met wat inspanning. Dit gaat hier ook heel goed. Ze hebben er een fitnessruimte waar je kunt sporten. Daarnaast heb je er ook nog een restaurant waar je tussendoor of na afloop lekker iets kunt eten. En alsof het nog niet genoeg is heb je er ook een schoonheidssalon, een kuurbehandeling en Thermae pulsing. Je kunt je hier dus heel goed een dag met een groep of alleen amuseren. Er is voor iedereen wel wat.

Als vierde hebben we de kasteeltuinen in Arcen. Het Kasteel van Arcen stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertogen van Gelre. Het huidige kasteel werd gebouwd op de restanten van het vorige Kasteel. Je kunt het kasteel van binnen bewonderen. Het meeste is toch in de tuinen te doen. De tuinen zijn onderverdeeld in 8 soorten. Je hebt bijvoorbeeld het rosarium met meer dan 20.000 soorten rozen, het sparrenbos, de vallei,de bloeiwijzer enz. Je hebt er ook verschillende attracties voor kinderen. Cripple Creek, Daktari, een speeltuin, een koi vijver en nog andere evenementen. Naast de dieren op de Afrikaanse kinderboerderij Daktari leven er in het park tal van andere dieren zoals: Capibara's, Nijlgau-antilopen, Ringstaart maki"s, Kapucijneraapjes, Doodshoofdaapjes, Wallaby's en Toekans. Elke zomer zullen tijgers en leeuwen een maand lang te gast zijn in de Kasteeltuinen Arcen. Samen met hun andere circusvrienden zorgen zij voor ouderwets circusvermaak voor jong en oud. Je hebt er ook verschillende horeca’s zoals riddertenten en palladio’s. Buiten dit kunt u er ook winkelen in de verschillende winkels die er zijn. Bijvoorbeeld pottenbakkers en een exotische winkels.

De grotten van Valkenburg komen als vijfde aan de beurt. De grotten hier trekken al jaren veel bezoekers. De mergelgrotten is eigenlijk niet de geschikte naam hiervoor. Want grotten zijn door de natuur ontstaan en deze zijn gemaakt door de mens. Daarom kun je het beter groeves noemen. Deze zijn wel door de mens gemaakt. Deze mergelstenen zijn gebruikt om gebouwen mee te maken. Je kunt dit bijvoorbeeld zien bij het station en bij meerdere huizen langs de weg ook de zijkant van de rivier is hiervan gemaakt. Nu kun je door de groeves lopen, fietsen of zelfs met een quad er doorheen rijden. Het is wel verstandig om een gids mee te nemen, want anders raak je misschien wel verdwaald. Er zijn namelijk al mensen verdwaald hierin en er niet meer levend uitgekomen. Je hebt de fluweelgrot, de gemeentegrot en de Lourdesgrot. Je kunt er bij sommige ook met een treintje mee naar binnen. Je hebt bij één grot ook een museum erin.Nu wordt er geen mergel meer uit de grotten gehaald om huizen te bouwen, maar soms nog wel voor een souvenir of iets dergelijks.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.