Onderzoek Suriname

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas vmbo | 923 woorden
  • 7 april 2004
  • 111 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
111 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Antwoord op deelvragen.

1. Hoe ziet het klimaat en landschap van Suriname er uit? Het tropische land Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika. Suriname ligt voor een groot deel in, en aan het randje van het grote oerwoudgebied van de Amazone. Omdat Suriname zo overgoten is met oerwoud gebieden, is er alleen nog maar een smalle kuststrook die niet bedekt is met tropisch regenwoud, maar in plaats daar van zijn daar moerassen met daar in een aantal zandruggen, dat evenwijdig liggen aan de kustlijn. Verder is Suriname een leeg land.

2. Hoe is de bevolking van Suriname samengesteld? In de Surinaamse bevolking zijn is er een grote diversiteit aan rassen en culturen te vinden. Ze komen daar door de voormalige slavendrijverij en de plantage-eigenaars. De oorspronkelijke bewoners zijn eigenlijk de indianen. De Nederlanders zijn eigenlijk begonnen met de slavendrijverij, toen ze plantages aanlegden, lieten ze zwarte slaven vanuit Afrika over komen. Een aantal van die ‘eerste’ slaven wist te ontsnappen en vluchtten naar het onbereikbare binnenland. Afstammelingen van deze groep leven nog steeds in de bossen van Suriname. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 zijn de meeste slaven gaan wonen in de hoofdstad Paramaribo. Momenteel zijn de Hindoestanen (37%) en de Creolen (31%) de grootste etnische groepen die er te vinden zijn in Suriname. Het probleem is nu alleen nog ontstaan dat de meeste inwoners zich nog als hun voorouders leefden leeft, met hun eigen cultuur dus.

3. Hoe zijn deze bevolkingsgroepen verdeeld over het land? Al is Suriname zeker vier keer zo groot als Nederland wonen er maar zo ongeveer 430.000 mensen, zie heel ongelijk zijn verdeeld over het land. Een groot deel van alle inwoners woont in de buurt van de hoofdstad Paramaribo, en dat ligt aan de kust. Als je zo globaal kijkt zie je ook dat bijna alle inwoners langs de kust wonen. En in het oerwoud wonen naar schatting maar zo’n 50.000 mensen.

4. Welke band heeft Suriname met Nederland? De band tussen Suriname en Nederland is heel erg sterk, want al wonen er in Suriname zo’n 430.000 Surinamers, wonen er ook zo’n 30.000 Surinamers in Nederland. Dit aantal is dan ook te danken aan hun geschiedenis. Suriname is voor 1954 zo’n drie eeuwen lang een kolonie geweest van Nederland.

5. Hoe is deze ontstaan en hoe is deze geëindigd? Zoals ik net al zei, is Suriname zo’n die eeuwen lang een kolonie geweest van Nederland, dit duurde tot 1954. Na deze tijd werd Suriname min of meer onafhankelijk, want de kolonie kreeg toen de status ‘zelfstandig rijksdeel binnen het Koninkrijk der Nederlanden’. Alle Surinamers kregen toen dan ook een Nederlands paspoort. In het jaar van 1975 werd Suriname in november pas écht onafhankelijk. Omdat er onder de Surinamers het vertrouwen daar in niet zo groot was vertrokken de meeste dan ook naar Nederland voor de onafhankelijkheidsverklaring. Veel van deze immigranten kwamen dan ook woningen toegewezen in de Amsterdamse woonwijk De Bijlmer.

6. Beschrijf de leefbaarheid in Suriname. De leefbaarheid in Suriname is wel wat minder dan hier in Nederland. Al is Suriname dan wel een van de armste landen van het Amerikaanse continent, toch zullen de vele delfstoffen een uitkomst bieden. Ook zijn de salarissen in Suriname niet zo hoog, daarom klussen de meeste inwoners wel wat bij met een eigen kraampje op de markt, of een schoenenpoets stoel op het plein neer zetten kan ook wel helpen voor een extra verdienstenpotje. Het wonen in Suriname is ook niet al te best vaak zijn de huizen zelf bouwvallen en er is veel achterstallig onderhoud. De wijken waar de mensen in wonen hebben dan vaak wel wat weg van krottenwijken. Kortom de leefbaarheid in Suriname is niet zo best vergeleken met Nederland.

7. Wat voor vergelijking is er in de medische zorg als je kijkt naar Suriname en Nederland?

8. Maak een beschrijving tussen het verschil in zorg in het binnenland en de kuststrook. De medische zorg is ook niet al te best de goede zorg kan je het best vinden in de hoofdstad Paramaribo,hier vind je 4 ziekenhuizen, en in Nieuw Nickerie zal je één ziekenhuis vinden. Maar verder zal je het langs de kuststrook moeten zoeken hier zal je ongeveer vijftig poliklinieken vinden, daar kan je onder andere een tandarts, dokter of fysiotherapeut vinden. Maar bij die ziekenhuizen zelf moet je niet zo veel voorstellen, vaak is het grote probleem het achterstallig onderhoud van de huizen zelf, zowat alles wordt gestolen door armoede die er op bepaalde plaatsen heerst. Verder zijn er ook nog varende poliklinieken en een vliegende dokter die de mensen zo snel mogelijk kan helpen als dat nodig zou zijn… Als je kijkt naar Suriname, is de zorg dus echt niet zo goed als hier in Nederland.

Antwoord op de hoofdvraag. Hoe is het gesteld met leefbaarheid en zorg in de stedelijke en landelijke gebieden van Suriname. Één woord: Slecht! Ja, dit is misschien wel kortzichtig maar het is wel zo… Althans als het aan mijn opinie ligt wel, als ik zo naar dit onderzoek kijkt is mijn mening behoorlijk veranderd. Eerst dacht ik altijd dat Suriname een soort tweede Nederland was in alles alleen een ander kleurtje en meer zon. De zorg is daar echt bar slecht, terwijl het hier in Nederland juist heel goed is. Als je kijkt naar de leefbaarheid is het hier echt veel beter. Als je zo kijkt naar zo’n land zal je niet zeggen dat dit tot 50 jaar geleden nog een kolonie is geweest van Nederland en dat alles zo ongeveer hetzelfde is geweest, het is totaal anders na de veranderingen die ik heb gelezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.