Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Klimaatveranderingen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 4143 woorden
  • 29 mei 2006
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding:

Ik ben al een paar keer krantenartikelen tegen gekomen met gevolgen van klimaatveranderingen. Zo las ik een keer een artikel over een vogelsoort dat nu in ons land verblijft, welk soort is mij ontschoten, vanwege de gunstige weersomstandigheden in ons land. Vroeger verbleven zij niet in Nederland, maar door het veranderde klimaat nu wel. Ook las ik over het smelten van de Noordpool en de daarmee samenhangende problemen die dat kan veroorzaken.

Al deze artikelen zette mij aan het denken. Veel wist ik niet over klimaatveranderingen, ik had er zelfs niet eens bij nagedacht dat de vogels die nu in de boom elke avond de oren van me hoofd zingen een ander soort is dan vorige jaar, en dat zij hier als oorzaak van klimaatveranderingen zijn. Ik vond het echt interessant om er meer over te weten te komen en daarom heb ik het onderwerp klimaatveranderingen gekozen als mijn praktische opdracht.

Een klimaat blijft niet altijd hetzelfde. Door verschillende omstandigheden verandert het klimaat. Soms hebben die veranderingen direct effect, op korte termijn, maar meestal gaat het langzaam, op lange termijn. In mijn praktische opdracht onderzoek ik hoe de wereld eruit zal zien door klimaatveranderingen. Dat is mijn hoofdvraag. Om dat te doen, moest ik eerst weten wat klimaat is. Hieronder staan de hoofd- en deelvragen van mijn onderzoek:

Hoofdvraag: Hoe zal de wereld eruit zien door klimaatveranderingen?

Deelvraag 1: Wat is het klimaat?
Deelvraag 2: Hoe ontstaan klimaatveranderingen?
Deelvraag 3: Wat zijn de gevolgen van klimaatveranderingen?
Deelvraag 4: Wat zijn de maatregelen tegen klimaatveranderingen?

Ik echt heel erg genoten van het maken van deze praktische opdracht. Ik heb er echt heel veel van geleerd, en ik vond het nog interessant ook.

Ik hoop dat u mijn mening zult delen!!

Veel leesplezier!

Wat is klimaat?

Klimaat is het gemiddelde weer. Om het klimaat te berekenen wordt het gemiddelde over enkele tientallen jaren van temperatuur, neerslag, bewolking, vocht, luchtdruk en wind. Ook wordt er gekeken naar jaarlijkse en dagelijkse variaties en hoe vaak extremen, zoals overstromingen. Klimaat op een bepaald moment heet het weer.

Hoe ontstaan veranderingen in het klimaat?

Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op het klimaat. Deze factoren worden onderverdeeld in 3 groepen:

1. Interne factoren.
De veranderingen die voortvloeien uit de manier waarop het klimaatsysteem werkt.
2. Natuurlijke factoren.
De veranderingen die ontstaan door natuurlijke processen.
3. Menselijke factoren.
De veranderingen als gevolg van daden van mensen.

Interne factoren:

Uit onderzoek is gebleken dat de afgelopen duizenden jaren het klimaat afwisselende periodes van kou en warmte had. Logisch is dus dat die afwisselende periodes ook in de toekomst zullen plaatsvinden. Hier kan niemand wat aan doen, het is een gevolg van het klimaatsysteem.

Natuurlijke factoren:

Er zijn verschillende natuurlijke factoren die van invloed zijn op het klimaat. Zo kunnen meteorietinslagen een abrupte verandering in het klimaat veroorzaken. Hieronder heb ik een aantal oorzaken weergeven.

Zon
De zon heeft op verschillende manieren invloed op klimaatveranderingen. Zoals de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Maar ook de zonnestraling.
De intensiteit van de zonnestraling heeft een elfjarige cyclus van zonneactiviteit. Als ze zon actiever is, zijn er meer zonnevlekken en explosieve fakkels zichtbaar op de zon. De elfjarige variaties in de zonnestraling zijn klein en hebben ook langzame variaties, waardoor de invloed beperkt is.

Vulkaanuitbarstingen:
Bij vulkaanuitbarstingen wordt een stof in de atmosfeer ‘gegooid’. Deze stof reflecteert zonlicht en heeft daardoor een koelend effect. Grote uitbarstingen brengen veel van deze stoffen met zich mee en zijn daardoor van invloed op de warmtebalans van de aarde.
De tijdelijke onderbreking van het wereldgemiddelde temperatuurstijging in 1992 en 1993 is een gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo, op de Filippijnen in 1991.
Vulkaanuitbarstingen kunnen stoffen en gassen soms wel meer dan 15 km hoog in de atmosfeer gooien. Deze vulkaanstof, die voornamelijk uit zwavelzuur en zwavelverbindingen bestaat, kan daar enkele jaren blijven staan en heeft zo veel invloed op het klimaat.
Omdat het zo hoog in de atmosfeer staat en daar geen regen valt waarmee het naar beneden kan vallen, kan het het lang volhouden daar. Ook komen er bijna geen verticale luchtbewegingen voor in de atmosfeer, maar wel winden die deze stoffen in horizontale richtingen over de atmosfeer verspreiden. Hierdoor komen deze beschadigende vulkaanstoffen ook in onze omgeving, ook al heeft er geen uitbarsting in de buurt plaats gevonden.
Dit is herkenbaar aan de rode schemeringsgloed kort voor zonsopkomst en na zonsondergang. Door de stofwolk kan de intensiteit van het zonlicht tijdelijk afnemen, waardoor de aarde afkoelt.

El Niño
El Niño is een periode waarin warm water zich langs de kust en evenaar over een groot deel van de Stille Oceaan uitstrekt. La Niña is de koelere periode.
Door een plotselinge warmere water aan de kust ontdekten eeuwen geleden vissers in Peru dat de vis sommige jaren uitbleef. Het uitblijven van de vis gebeurde meestal rond Kerst, vandaar de naam El Niño, wat Kerstkind in het Spaans betekent.
El Niño is onregelmatig maar komt gemiddeld elke 3 tot 7 jaar voor. In een El Niño valt de passaat weg. De passaat blaast het warme water in de oostelijke Stille Oceaan richting Indonesië.
De gevolgen van een El Niño zijn tot in de weide omtrek merkbaar. Zo leidt een El Niño tot overvloedig regen in droge woestijnen en in plekken waar het normaliter veel regent tot droogte. De invloeden van El Niño zijn in Europa relatief klein. Maar wel blijkt dat een sterke El Niño in de winter vaak een nat voorjaar in Nederland tot gevolg heeft.

Figuur 1 op vorige pagina: De effecten van El Niño op neerslag in Maart-Mei. Blauwe cirkels geven natter weer aan, rode droger; de grootte van de cirkels is een maat voor de sterkte van het effect.

Oceaanstromingen
Variaties in de oceaan zijn van invloed op het klimaat. Bijvoorbeeld verlegging van oceaanstromingen. Bepaalde oceaanstromingen zijn zeer gevoelig voor veranderingen in de atmosfeer. Zo wordt het klimaat in Europa sterk beïnvloedt door de noordwaartse stroming in de Atlantische Oceaan die afkomt van de warme Golfstroom. Deze stroming stopt als er meer zoet water komt in noorden. Dit zoete water kan komen door meer neerslag of smeltwater van ijskappen en gletsjers. Een dergelijke verandering in oceaanstromingen kunnen tot een abrupte regionale klimaatverandering leiden.

Menselijke factoren:

Ook de mens helpt een handje bij de veranderingen in het klimaat. Zo kunnen grootschalige veranderingen in het landgebruik tot veranderingen leiden. Ik wil op een aantal hiervan iets dieper ingaan.

Cfk’s
Een cfk is een chemische verbinding van chloor, fluor, koolstof en waterstof. Deze stof wordt onder andere gebruikt in ijskasten.

De aarde wordt bedekt door een laag gassen. Deze lagen wordt de atmosfeer of dampkring genoemd. De ozonlaag bevindt zich 15 tot 45 km van de aarde af. Deze ozonlaag weert de ultraviolette (UV) straling van de zon af. UV-straling is schadelijk voor de mens, dier en planten. Als een mens lang aan UV-straling wordt blootgesteld, kan dat huidkanker veroorzaken.

De mens heeft grote hoeveelheden stoffen als cfk’s geproduceerd. Deze cfk’s tasten het ozon in de ozonlaag aan. Zij veroorzaken verdunningen en gaten in de ozonlaag, vooral boven de Noord- en Zuidpool. Door gaten in de ozonlaag bereikt de schadelijke UV-straling zonder weerstand de aarde.

Broeikasgassen
Het broeikaseffect is een algehele temperatuurverhoging door de vorming van grote hoeveelheden kooldioxide in de dampkring. Broeikasgassen zijn gassen die bijdragen aan het broeikaseffect. Kooldioxide is een gas dat ontstaat bij volledige verbranding van koolstof.
Door industrie, ontbossing, verkeer, energieverbruik in bijvoorbeeld het huishouden en landbouw brengt de mens extra broeikasgassen in de atmosfeer. Ongeveer de helft van de broeikasgassen worden door de oceaan en biosfeer opgenomen.
Door de toename van broeikasgassen wordt het broeikaseffect versterkt. Een versterkt broeikaseffect leidt tot een warmer klimaat en meer neerslag.

Figuur 2: Zonnestraling warmt de aarde op, de aarde straalt de warmte weer uit. Broeikasgassen houden de warmtestraling vast, de aarde is daardoor +15°C i.p.v. -18°C. Extra uitstoot van broeikasgassen verhoogt de temperatuur verder.

Aerosolen
Mensen brengen ook aerosolen in de atmosfeer. Aerosolen bestaan uit zwevende druppeltjes en stofjes. Net zoals de stoffen die vrijkomen bij een vulkaanuitbarsting kaatsen, zij het zonlicht terug. Dit heeft een koelende werking. Op deze manier verbergen zij de gevolgen van het versterkte broeikaseffect.
Aerosolen hebben ook effect op de wolkenvorming. Onbekend is op welke manier zij hierop effect hebben.

Ontbossing
Ontbossing veroorzaakt erosie. Dit komt doordat de wortels van de bomen de grond vasthouden, maar als er geen bomen met wortels meer zijn wordt de grond blootgesteld aan weersomstandigheden als regen en wind. De grond wordt zo gemakkelijk weggespoeld of het waait weg. Hierdoor wordt de kans op overstromingen vergroot, omdat het water niet tegen gehouden wordt en de grond gewoon mee spoelt.
De planten en bomen in het bos slaan veel koolstof op en zetten dit om in zuurstof. Als een bos gekapt wordt, wordt er geen koolstof meer in zuurstof omgezet. Dan ontstaan er teveel koolstofdioxides en wordt warmte vastgehouden. Dit leidt tot een stijgende zeespiegel en temperatuurveranderingen.

Zonder bomen bereikt het zonlicht de aarde veel directer en droogt de grond uit. Hierdoor zal, op lange termijn, een woestijn ontstaan.

Bomen verdampen ook grote hoeveelheden water waardoor een teveel en een tekort aan regenval wordt gecompenseerd.

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering?

De kwetsbaarheid voor klimaatverandering hangt af van de mate van blootstelling, de gevoeligheid en het aanpassingsvermogen van een continet, regio of land. Voor landen die vaak toch al onder druk staan, kunnen de gevolgen van een klimaatverandering groter zijn. Zoals landen met dichtbevolkte stroomgebieden van rivieren en regio’s die afhankelijk zijn van klimaatgevoelige sectoren, bijvoorbeeld landbouw of visserij. Of gebieden die ruim onder de zeespiegel liggen.
De gevolgen van klimaatverandering kunnen zeer variëren voor verschillende gebieden op aarde.

Het is moeilijk te voorspellen wat de exacte gevolgen zullen en kunnen zijn van klimaatveranderingen, evenals de oorzaken ervan. Wel is duidelijk vast te stellen dat het natuurlijke evenwicht uit balans raakt. Zo kan het klimaat warmer worden, of juist kouder, natter of droger. Oogsten kunnen mislukken, wat voor ontwikkelingslanden het meeste tot gevolg heeft, daar kan de economie inzakken, want daar draaien ze voornamelijk op klimaatgevoelige sectoren, zoals landbouw. Tekorten op drinkwater kan ontstaan, de zeespiegel zal stijgen waardoor de kans op overstromingen vergroot wordt.

Ik heb de gevolgen van het veranderen van het klimaat onderverdeeld in 3 groepen:
• Natuur
Dit zijn de gevolgen van klimaatveranderingen op de natuur.
• Mensen
Hier zijn de gevolgen voor de mens weergeven.
• Dieren
Dit zijn de invloeden van klimaatverandering op dieren.

Natuur

De gevolgen voor de natuur zijn niet te overzien. Het groeiseizoen in de gematigde streken wordt langer, de verspreidingsgebieden van planten en dieren verschuiven naar de polen en hooggebergten, planten gaan eerder bloeien, insecten verschijnen eerder, vogels broeden eerder.

Zeespiegel
De zeespiegel, het oppervlak van de zee, zal stijgen. De afgelopen eeuw is de zeespiegel al gemiddeld 10 tot 20 centimeter gestegen.
De zeespiegel kan stijgen door opwarming van het zeewater. Dit gebeurt doordat het zeewater uitzet als het warmer wordt. Ook kan het komen door het smelten van landijs. Door het smelten van bijvoorbeeld gletsjers e.d. zal er meer zeewater op de wereld zijn. Dit gebeurt langzaam, maar gestaag.
Een voorbeeld van een gevolg van zeespiegelstijging is dat laaggelegen eilanden verdwijnen in de zee.

Zoetwater
Er is al in veel landen een tekort aan schoon zoetwater. Dit wordt, naarmate de wereldbevolking groeit, alleen maar een groter probleem. Door klimaatverandering zal dit probleem nog ernstiger worden.

Golfstroom
Door stijging van de temperatuur, zal de warme Golfstroom vastlopen. Door deze warme Golfstroom is het in Noord- en West Europa warmer dan gemiddeld op die breedtegraad gebruikelijk is. De warme Golfstroom werkt door kleine verschillen in temperatuur en zoutgehalte in het water. Door het smelten van het ijs op de Noordpool verandert het zoutgehalte. Hierdoor valt de warme Golfstroom stil, en dat kan in Nederland leiden tot een Siberisch klimaat: 6 maanden sneeuwbedekking per jaar.

Watervoorziening
Er kunnen verschillen in watervoorzieningen ontstaan, zo kan een land aan overvloed hebben aan water, terwijl een ander land met een tekort kampt. Dit gebeurt door langere droogteperioden en de verandering van smeltwaterrivieren in regenrivieren: gletsjers waar de rivieren afhankelijk van zijn smelten door de temperatuurstijging.
Door het verdwijnen van een gletsjer is een rivier afhankelijk van een veel onbetrouwbare bron: regen.
Voordeel van toename van de watervoorziening is dat er nieuwe vaarroutes voor de scheepvaart kunnen ontstaan. Zo zal het kunnen zijn dat de relatieve afstand korter wordt.

Weer
De temperatuur op aarde zal stijgen. De effecten hiervan zijn verschillend. Het weer raakt in de war. Het wordt extremer. Zo kan het in West-Europa warmer worden, of juist kouder (hangt van de oorzaak van verandering af). In de Verenigde Staten worden ijskoude winters afgewisseld voor bloedhete zomers.
Het klimaat wordt wisselvalliger, met kans extreme situaties.

Figuur 3: Temperatuurveranderingen in de twintigste eeuw volgens Van Ulden en Van Dorland. Het bovenste paneel geeft een schatting van drie natuurlijke temperatuursignalen, ten gevolge van: 1. variaties in zonnestraling (rood); 2. vulkaanuitbarstingen (blauw); 3 El Niño (groen)(data). Het onderste paneel toont de rest die overblijft als je de som van de drie natuurlijke processen aftrekt van de waarnemingen. Er blijft dan een signaal over dat consistent is met de verwachte menselijke invloed (data).

Neerslag
Het neerslagpatroon verandert. Als het regent, zal het veel harder regenen. Maar langere droogteperiodes zullen zich ook voordoen. Dit heeft zeer groot effect op de natuur en de mens. Veranderingen in neerslag zullen de waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit in veel gebieden doen afnemen.

Overstromingen
De verandering in het klimaat zorgt voor heviger regenval. Dit leidt tot overstromingen, en de gevolgen hiervan zijn vreselijk. Hele gebieden kunnen weggevaagd worden en meegenomen in het water, kost vele mensenlevens etc. Om dit te voorkomen moeten we ons waterbeheer aanpassen, we moeten de rivieren meer ruimte geven en het achterland beschermen. Dit kost ontzettend veel geld en niet alle landen hebben dat. Voor hen zullen de gevolgen van overstromingen onzienlijk zijn.

Noordpool
Het ijs zal smelten en groeit langzamer en minder ver aan. In plaats van sneeuw valt er regen, die na bevriezing de ondergrond in een spiegel veranderd. Door het warme water vindt er een explosieve groei van zeealgen plaats.
Door de veranderende toestand is het gevaarlijk om te jagen. Het heeft ook gevolgen voor de dieren op de Noordpool. Daar vertel ik meer over onder het kopje ‘Dieren’.
De klimaatveranderingen zullen een onherstelbare schade aanrichten.

Europese bossen
In de bossen van Europa zit een grote variatie van planten en dieren. Zo heb je er spechten, vlinders etc. Maar een stijging van de gemiddelde temperatuur in de bossen kunnen de eiken- en beukenbossen niet overleven.

Mangrovebossen
Een mangrove is een tropische plantenvegetatie die men langs slibrijke zeekusten aantreft. De mangrovebossen huisvesten een gigantische rijkdom aan levensvormen. Zeespiegelstijging kan een mangrovebos ernstige schade aanbrengen. Als de zeespiegel stijgt, is het mangrovebos geen geschikte plek meer voor vele dieren. Vooral omdat de mangrovebossen door steeds dichter bebouwing hun gebied landinwaarts niet kunnen vergroten.

Tropisch regenwoud
Gelukkig kunnen tropisch regenwouden zich snel aanpassen aan variaties in het klimaat. Maar nu zijn klimaatveranderingen geen gevaar, maar de mens. Door houtkap. Hierdoor zijn deze regenwouden een gemakkelijke prooi voor orkanen, die door de klimaatveranderingen zich nog vaker voordoen.

Mensen

Landbouw
Sommige gewassen profiteren juist van een klimaatverandering, zoals temperatuurstijging. Maar veel gewassen zijn heel erg kwetsbaar voor een temperatuurstijging of droogte. Dit leidt tot een afname van de landbouwproductiviteit. Vooral ontwikkelingslanden zijn erg gevoelig voor veranderingen in het klimaat. Vaak zijn de inkomsten bijna geheel afhankelijk van de landbouw, als die inzakt door temperatuurveranderingen e.d., blijft er niet veel over. Niet alleen voor de getroffen boeren is dit erg, maar de hele economie.
Gezondheid
Met de temperatuurstijging nemen ook de tropische plagen en ziektes toe. Het effect van klimaatverandering is een toename in hittegevoelige ziekten en sterfte en een toename van infectieziekten (zoals malaria). Een positief gevolg van klimaatverandering is bijvoorbeeld een afname van wintersterfte door de afname van koudegolven.
Een stijging in gemiddelde temperatuur en een verwachte toename in de duur en hoeveelheid van hittegolven ka leiden tot een stijging van hittegevoelige aandoeningen en sterfte. In Nederland kan het leiden tot zachtere winters en daling in ziekte en sterfte.

Ziektes
Bepaalde weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op de toename van het aantal ziektes. Zo hebben bepaalde weersomstandigheden invloed op de verspreiding van micro-organismen. Voorbeelden hiervan zijn voedselvergiftiging (salmonella) en ziektes door blootstelling aan blauwalgen.
Klimaatveranderingen beïnvloeden ook het gedrag van de vector. Dit zorgt voor een toename van vectorgebonden ziektes. Dit is een ziekte die door een vector (bijv. mug) wordt overgedragen op de mens, zoals malaria.
Door klimaatvariaties kan het hooikoortsseizoen eerder beginnen en langer duren. Hierdoor zal het aantal allergieën toenemen en in sterkere mate aanwezig zijn.

Luchtkwaliteit
De bundeling van luchtverontreinigende stoffen, die door het weer beïnvloedt kan worden, leidt tot een verslechterde luchtkwaliteit.

UV-straling
Een vergroting van het gat in de ozonlaag, veroorzaakt door klimaatvariaties, zorgt voor meer blootstelling aan schadelijke UV-straling. Het herstel van de ozonlaag kan erge vertragingen oplopen, waardoor er een toename van UV-straling zal zijn, die de gezondheid beïnvloedt. Een voorbeeld van een gevolg van blootstelling aan UV-straling is huidkanker.

Water
Dit kan plaatselijk verschillen. Zo kan het ene land kampen met een tekort aan water, watersnood, en droogte terwijl een land verder weg juist een toename heeft van de watervoorziening. Ook zal het kwaliteit van het water verslechteren. Vooral voor de ontwikkelingslanden is dit vreselijk, omdat zij toch al een slechte watervoorziening hebben.

Overstromingen
De klimaatveranderingen kunnen een toename van overstromingen als gevolg hebben. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Zo sterven er vaak honderden mensen bij een overstroming, blootstelling aan besmet water, verwondingen en psychische effecten, zoals trauma’s.
Ik heb het nog niet eens over de schade van overstromingen op de natuur. Niet alleen moeten hele dorpen opnieuw gebouwd worden, waar vaak niet eens de financiële middelen voor zijn, maar hele natuurgebieden kunnen weggevaagd worden.

Economie
Door overstromingen, de waterkwaliteit, verslechterde luchtkwaliteit, vulkaanuitbarstingen etc. kan de wereldeconomie inzakken. Men gaat geen ‘normale’ inkopen meer doen, maar eerste levensbehoeften. Men gaat geld sparen, in plaats van uitgeven, uit angst voor nog meer overstromingen e.d. zodat ze iets achter de hand hebben in het geval dat.
Bijvoorbeeld bij een El Niño: vissers hebben geen inkomsten meer. Of een vulkaanuitbarsting: gebieden zitten onder de lava, alles moet ‘schoongemaakt’ worden, alles moet opnieuw opgebouwd worden. Of hongersnood in de ene regio en een verbeterde plantengroei in de andere.

Dieren

Ecosystemen
(Dit stukje past ook onder ‘Natuur’, maar ik heb het liever hier geplaatst.)
Een ecosysteem is een geheel van de planten- en dierengemeenschappen in een territorium, gezien in hun wisselwerking met hun omgeving. Klimaatvariaties zorgt voor verschuiving van klimaatzones. Sommige planten en dieren kunnen deze verstoring van het ecosysteem niet aan: zij kunnen zich niet snel genoeg aanpassen aan het veranderde weer of zich verplaatsen. Hierdoor worden zij met uitsterven bedreigd. Het verplaatsen naar een streek waar zij kunnen leven wordt nog bemoeilijkt doordat de mens overal barrières heeft aangelegd.

Koraalriffen
Koraalriffen zijn van een ongekende soortenrijkdom. Koraalriffen worden gebouwd door koraaldieren. Zij kunnen alleen leven daar waar het water precies de goede temperatuur en diepte heeft. Een temperatuurstijging van alleen maar 1 graden kan schadelijk zijn en ze zullen sterven, samen met de onderwatertuinen en alle vissen die daar leven.

IJsberen
Het smelten van de ijsmassa’s maakt het de ijsberen steeds moeilijker om hun jachtgebieden te bereiken. De jachtseizoen wordt ook nog korter door het te laat dichtvriezen van het water en het te vroeg smelten. De ijsberen raken verzwakt of sterven door dit voedselgebrek. Jonge ijsberen zijn weerloos bij een sneeuwstorm. Vaak gebeurt het dat ze bedolven worden onder instortende sneeuwholen, die hen beschermen moet tegen de bittere kou van de poolnacht.

Wat zijn de maatregelen tegen klimaatveranderingen?

Klimaatveranderingen zijn moeilijk tegen te gaan. Het belangrijkste is eigenlijk de mensen bewust te maken van de oorzaken en de daarmee komende gevolgen.

Dat is dan alvast een begin. Dan zou men verandering moeten komen in het aantal gemotoriseerde voertuigen: die moeten afnemen. De industrie moet ingekrompen worden, minder bossen moeten worden gekapt en verbrandt.
Maar ook dit heeft weer een nadeel, namelijk voor de economie. Vaak weegt bij industrielanden de economie zwaarder dan het klimaat.

Verder moeten er oplossingen worden gezocht voor het probleem. Zo zijn er klimaatconferenties, waar besproken wordt hoe de klimaatverandering tegengegaan moet worden. Het is vooral aan de industrielanden om iets aan de klimaatveranderingen te doen. Zij hebben er het meeste macht en geld voor. Maar zij voelen er weinig voor, ze zien liever hun economie groeien, dan dalen.

Dat is op mondiaal niveau: allemaal landen bij elkaar, op de conferentie. Maar ook op landelijk niveau moet men maatregelen treffen. Zo houdt de overheid campagnes om te tonen wat er gebeurt met het klimaat als we zoveel schadelijke stoffen blijven uitstoten, en de gevolgen ervan voor ons.
Een recent voorbeeld hiervan is de campagne van ‘Nederland wordt steeds schoner’.

Ook zal de overheid dijken en duinen moeten versterken om de gevolgen van overstromingen e.d. te minimaliseren.

Conclusie:

Mijn hoofdvraag was hoe de toekomst eruit zal zien door alle klimaatveranderingen. Naarmate het onderzoek vorderde kreeg ik steeds meer antwoord op deze vraag en begon ik alles steeds meer te bevatten. Eerst moet je weten wat het klimaat is, en dat is het gemiddelde weer. Dan kan ik verder met mijn onderzoek.

Er zijn vele verschillende oorzaken voor klimaatvariaties. De oorzaken zijn niet exact aan te wijzen. Ik heb de oorzaken in 3 groepen verdeeld. Interne, natuurlijke en menselijk factoren. Natuurlijke oorzaken zijn de zon, vulkaanuitbarstingen, El Niño en oceaanstromingen. Menselijke oorzaken zijn o.a. de uitstoot van cfk’s, broeikaseffect, aerosolen en ontbossing.
De gevolgen van klimaatveranderingen zijn zeer ernstig. Ook deze heb ik onderverdeeld in 3 groepen: natuur, mensen en dieren. Voor elke groep heb ik de gevolgen uitgezocht. Gevolgen voor de natuur zijn de stijging van de zeespiegel, zoetwatertekorten, vastloop van de warme Golfstroom, in het ene gebied een tekort (droogte) en in de ander een overvloed aan watervoorzieningen. De temperatuur op aarde zal stijgen, en dat heeft ook weer grote gevolgen voor de wereld. Het neerslagpatroon zal veranderen. Het aantal overstromingen zal stijgen, de ijskappen van de Noordpool zullen smelten, bossen overleven de klimaatvariaties niet.
De gevolgen voor de mensen zijn verandering in de landbouw, in sommige landen zullen temperatuurstijging leiden tot het niet meer kunnen uitvoeren van het agrarische werk, in andere landen juist wel en tot een uitgebreider ‘assortiment’. De algemene gezondheid zal afnemen, het aantal ziektes en plagen neemt toe, de luchtkwaliteit verslechterd, meer blootstelling aan de schadelijke UV-straling, kans op overstromingen en de daarmee samenhangende ernstige gevolgen voor mens en natuur gevolgen nemen toe, het kan slechter lopen met de wereldeconomie.
In de natuur zullen bossen verdwijnen, zeldzame diersoorten en ecosystemen kunnen de veranderingen niet aan en sterven uit, ijsberen kunnen niet meer leven op de Noordpool door het smelten van de ijskappen.

Belangrijkste maatregel die genomen zal moeten worden is de mens bewuster maken van de gevolgen van veranderingen in het klimaat. Zo moeten er ook regels komen die zorgen voor een vermindering van de uitstoot van cfk’s, industrie inkrimpen en voorzichtiger met de natuur en de natuurlijke hulpbronnen omgaan. Men zal duurzame plannen voor de toekomst moeten maken. Gelukkig worden er wel al klimaatconferentie gehouden met verschillende landen, waarin besproken wordt hoe men de variaties tegen kan gaan en voorkomen.

Aan de hand van deze informatie denk ik dat de wereld er in de toekomst zo uit zal zien: de temperatuur op aarde is gestegen, waardoor er meer droogte is, sommige gebieden zullen veranderen en in woestijnen kan het zeer koud worden. Er zal minder regen vallen in bijv. Centraal-Europese hoogtevlakten. Het aantal overstromingen is toegenomen, er zijn meer natuurrampen, er komen nieuwe ziektes (epidemieën) voor, maar de mens is meer bewust van de natuur en de veranderingen en de invloeden daarvan.

Er wordt meer onderzoek gedaan naar klimaatveranderingen, er zijn een aantal oplossingen gevonden, er zijn wetten vastgesteld die voor alle landen gelden, in de industrielanden sterker dan in bijv. ontwikkelingslanden, hele bossen mogen niet meer gekapt worden, in ieder geval niet meer zoveel als voorheen, men zal meer gebruik maken van duurzame bronnen en zuiniger en voorzichtiger omgaan met uitputbare natuurlijke bronnen.

Verder zal men zoveel mogelijk doen om de gevolgen van klimaatveranderingen zo klein mogelijk te maken, op landelijk en mondiaal gebied.

Figuur 4:
Voorspellingen van de wereldgemiddelde temperatuur sinds 1860 tot 2100 van verschillende klimaatmodellen (Bron: IPCC Data Distribution Centre, CRU Norwich, UK.

Bronnen:

http://www.knmi.nl/klimaatverandering_en_broeikaseffect/
http://www.klimaatportaal.nl/klimaatverandering/index.htm
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9228
http://www.wnf.nl/wnf/website/index.cfm/id=CDF23F63-6327-47DE-952586F9023318DA
http://davindi.kennisnet.nl/zv/publiek/zoeken/generatedSearchUrl.do?dversion=2.0_2
http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=ecosysteem
http://europa.eu.int/comm/research/leaflets/changes/nl/02.html

Plaatjes:
http://www.knmi.nl/klimaatverandering_en_broeikaseffect/klimaat_en_klimaatverandering/deel_7.html
http://www.knmi.nl/klimaatverandering_en_broeikaseffect/klimaat_en_klimaatverandering/deel_9.html
http://www.knmi.nl/klimaatverandering_en_broeikaseffect/

REACTIES

A.

A.

haai, wij zijn twee meisjes en we vinden je po echt top! we zitten helemaal in de stress omdat we zoveel hebben voor school en ook nog een po moeten inleveren. de enige optie is om het helemaal over te nemen alleen hebben we dan grote kans dat onze leraar erachter komt en dan zijn we niet over... kan je deze po aaaaalsjeblieft er tijdig afhalen voor 2 weken? je zou ons er enoooooorm mee helpen!!! je zou onze reddende engel zijn hihi, we horen het wel! xxxx m&l

12 jaar geleden

A.

A.

Als je in havo 5 zit, zou ik toch denken dat je het verschil tussen 'me' en 'mijn' wel zou weten...

8 jaar geleden

E.

E.

Je moet de volgende keer je spelling en gramatica nakijken. Het zit bom vol fouten.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.