Kastensysteem in India

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3428 woorden
  • 26 mei 2006
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
61 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding

Ik heb als onderwerp voor dit werkstuk gekozen: Het kastensysteem in India. De reden, dat ik dit onderwerp interessant vind is, omdat ik India een interessant land vind en ook omdat ik het interessant vind om te zien hoe bepaalde mensen vreemde dingen doen, vanuit hun geloof.

Mijn hoofdvraag is: Wat zijn de kenmerken van het kastensysteem?
Mijn deelvragen zijn:
1. Wat is het kastensysteem?
2. Waar komt het woord ‘kaste’ vandaan?
3. Hoe zijn de Kasten opgebouwd?
4. Hoe zijn de kontakten tussen de verschillende kasten?
5. Hoe ziet het kastensysteem er tegenwoordig uit?
6. Hoe zit het met de religie in het kastensysteem?
7. Waarom is het kastensysteem in de steden soepeler dan in het platteland?
8. Hoe ziet de toekomst van het kastensysteem eruit?
Ik wens u heel veel leesplezier!!!!
Hoofdstuk 1. Wat is het kastensysteem?

Vroeger heeft zich in India een systeem ontwikkeld, waarin de mensen werden verdeeld in aparte gemeenschappen, grote groepen mensen die in een bepaald opzicht veel overeenkomsten hebben. Zo een gemeenschap in India werd een kaste genoemd.
Het kastensysteem begon in de Hindoestaanse godsdienst. Er zijn 4 kasten met elk hun eigen niveau. Onder deze 4 kasten bevinden zich de ‘onaanraakbaren’. Eigenlijk zijn er meer onderverdelingen, maar die 4 kasten zijn de belangrijksten.

De kasten zijn opgebouwd in een ‘hiërarchie’. Een hiërarchie is een rangorde, dat wil zeggen, er is een verdeling van de laagste kaste tot en met de hoogste kaste. Iemand die niet tot een kaste behoort is een onaanraakbare waar ik later meer over ga schrijven.
Het Indiase woord voor kaste is varna. Elke varna heeft zijn eigen rechten en plichten: zo moet iedere lid van een bepaalde varna alleen maar dat werk doen, dat bij die varna past. Andere soorten bezigheden zijn voor dat lid verboden. Elke varna kent zijn eigen voedingsregels.
De hoogste van de vier varna’s zijn Brahmanen. De leden van deze varna zijn de priesters en de hoog opgeleide mensen van de samenleving.
De varna daaronder in de rangorde is de Kshatriya. De leden van deze varna zijn de bestuurders en machthebbers van de samenleving.
Na deze varna komen de Vaishiya. Leden van deze varna zijn de land en huis eigenaren en de zaken mensen van de maatschappij.
Daarna komen de Shudra. Deze varna bestaat uit de boeren en de arbeiders die in de niet vieze baantjes werken, zoals loodgieters, elektriciens, en bouwvakkers. Dat zijn de 4 kasten. Onder de vier varna’s leven de onaanraakbaren. Voor deze mensenwaren de vieze en lage baantjes zoals schoonmaker etc.
Elke kaste en ook de onaanraakbaren zijn verdeeld in veel gemeenschappen. Zo een gemeenschap binnen een varna wordt een Jati genoemd.
De Sudra heeft het grootste aantal gemeenschappen. Een lid van een bepaalde gemeenschap mag alleen maar trouwen met iemand die ook lid is van dezelfde gemeenschap. Mensen woorden geboren in een bepaalde gemeenschap en daar blijven ze hun hele leven aan vast zitten, en mogen dus alleen met iemand van die gemeenschap trouwen.
Hoofdstuk 2: Waar komt het woord kaste vandaan?

Er is wel eens een verwarring over het woord ‘kaste’. De mensen in India spreken veel verschillende talen, maar het woord ‘Jati’ wordt in al die talen gebruikt voor elke gemeenschap, die dezelfde religie, taal of afkomst heeft. Maar ze gebruiken het woord Jati ook voor varna, dus voor het woord kaste. De Portugezen waren de eerste Europeanen die in India aankwamen, en zij hebben van het woord jati het woord kaste, dus varna gemaakt.
De Engelsen, die veel later na de Portugezen in India aankwamen, gebruikte ook het woord ‘kaste’, maar niet alleen voor Jati (gemeenschap), maar ook voor varna. Daarom worden de begrippen jat (gemeenschap) en varna (kaste) wel eens door elkaar gehaald.

Hoofdstuk 3: Hoe zijn de kasten opgebouwd?

Elke varna bestaat uit veel gemeenschappen, die jati’s worden genoemd. Veel van deze jati’s splitsen zich op in meerdere jati’s en elke gemeenschap die daardoor ontstaat vindt zich zelf een aparte en unieke jati. Er zijn verschillende redenen voor deze aparte gemeenschappen in elke jati. Een van de redenen is dat een bepaalde groep in een jati hetzelfde beroep heeft. Een andere reden kan te maken hebben met de politiek en de strijd om de macht. Veel jati’s bestaan uit miljoenen mensen. Er zijn jati’s die uit verschillende delen van het grote India komen en die hetzelfde beroep hebben, en daarom dezelfde naam hebben van hun Jati, terwijl ze eigenlijk geen echte gemeenschap vormen. Bijvoorbeeld de klerenwassers hebben een jati die Dhobi wordt genoemd. Voor niet-Dhobi’s vormen de Dhobi’s één jati, maar de Dhobi’s zelf beschouwen zich zelf vaak niet als één gemeenschap.

Een heel belangrijke eigenschap van de kasten is de rangorde. Alle Jati’s accepteren het, dat de Brahmanen de hoogste varna is in de rangorde, en dat de onaanraakbaren, de laagste in de rangorde zijn, en er eigenlijk niet eens thuis in horen. Maar de meeste jati’s in de verschillende varna’s vinden zichzelf beter en hoger dan de andere jati’s. Dit geldt ook voor de verschillende gemeenschappen binnen een varna. Zo zijn er in Brahmaanse varna verschillende jati’s die zichzelf beter en hoger vinden dan andere Brahmaanse jati’s. Sommige jati’s in de Sudra varna zeggen dat zij dichter bij de Brahmaanse varna zijn dan andere. Daarmee hebben ze ook verschillende Brahmaanse gewoontes overgenomen zoals een heel erg strikt vegetarisch dieet en het zich houden aan reinheidswetten.
Ook onder de onaanraakbaren zie je dat de ene jati zich als beter ziet dan de andere, en net zoals bij de anderen, mogen ze zelfs een onaanraakbare van een andere jati niet aanraken. Zo zien de Mahars (een van de onaanraakbare groepen) zichzelf als hoger dan de Dheds (ook een van de onaanraakbare groepen), en mengen zich niet met elkaar.
Soms hangt de status van een jati af van een gebied in India. Zo zijn de klerenwassen, de Dhobis, in Noord India onaanraakbaren, terwijl ze in west India de Sudra status hebben. De arbeiders in olijfboomgaarden worden in oost India gezien als onaanraakbaren, en in Centraal India een hoge status hebben en in west India de Sudra status hebben (de laagste in het kastenstelsel, maar niet de onaanraakbare.)
Er zijn ook veel voorbeelden te noemen van leden van een jati die een beroep hebben wat onder het niveau is van hun varna. Veel Brahmanen, waarvan je zou verwachten dat ze de geleerden of de priester van de gemeenschap zouden zijn, hebben problemen om genoeg geld te verdienen voor hun familie en werken als simpele boeren. Daarnaast zijn er ook veel Brahmanen die landeigenaren en zakenmensen zijn, iets dat toch in de eerste plaats zou behoren bij de Vaisya varna.
Hoofdstuk 4: Hoe zijn de kontakten tussen de verschillende kasten?

Men trouwt alleen maar met mensen uit de eigen jati. De verschillende leden van een jati hebben bijna altijd deze regel gerespecteerd, en mensen die deze regels overtreden werden uit de jati gezet, en werden ze als onaanraakbaar beschouwd. Deze regels hadden toch uitzonderingen. In de hogere kasten waren de mensen in het algemeen erg streng in deze regel, maar in sommige hogere Jati’s trouwden mannen met meerdere vrouwen, en als er een tekort aan vrouwen was, dan mochten deze mannen ook trouwen met vrouwen van een lagere varna.
In het zuiden van India waren er gebieden waar huwelijken tussen verschillende jati’s wel werden geaccepteerd. Maar heel vaak gold het, dat een dochter van een lagere jati wel kon trouwen met een zoon van een hogere jati, maar een zoon van een lagere jati niet met een dochter van een hogere jati. Vooral was dit in de buurt van Kerala.

Een heel ander probleem is de relatie tussen de onaanrakbaren en de kasten. De onaanraakbaren hebben bijna geen rechten in de samenleving. In verschillende delen van India werden de onaanraakbaren verschillend behandeld. In sommige gebieden werden hard en streng behandeld, in andere soepeler. In die streken waar het soepeler was, waren de huizen van de onaanraakbaren op een grote afstand van de vier varna gemeenschappen. De onaanraakbaren mochten de mensen van de vier varna’s nooit aanraken. Het was voor hun verboden om de huizen binnen te gaan van hogere varna’s. Ze mochten ook niet in de tempels komen, en gebruik maken van dezelfde waterbronnen waar de varna’s hun water vandaan haalden.
Bij openbare gelegenheden waren de onaanraakbaren gedwongen om op een
afstand van de vier varna’s te zitten.
In gebieden waar de houding tegenover onaanraakbaren wat strenger was, mochten de leden van de kasten zelfs geen contact met hun schaduw hebben. Als er vanwege wat voor reden dan ook contact was geweest tussen een lid van een varna en een onaanraakbare, dan moest het kastelid zichzelf reinigen door een onderdompeling in water en wat andere religieuze rituelen. De Ganges rivier, waar mensen zich onder dompelen als ze onrein zijn geworden.
Als een onaanraakbare een huis van een kastelid binnen kwam en daar iets heeft aangeraakt, dan moest het kastelid de plaatsen schoonmaken waar de onaanraakbare had gelopen en die hij had aangeraakt. Regelmatig zijn onaanraakbaren, die contact hadden met een kastelid geslagen en zelfs vermoord wegen die reden. Sommige hogere kasten hadden speciale dienaren die voor de leden uit de hoge kaste uitliepen, en in elke straat aankondigden dat ze er aan kwamen, zodat de straat snel zou worden ‘gereinigd’ van de onaanraakbaren.
Hoofdstuk 5: Hoe ziet het kastensysteem er tegenwoordig uit?

Tot 1947 was India een kolonie van Groot Brittannië. Toen India onafhankelijk werd, besloten de leiders van het nieuwe India dat het land een democratisch, socialistisch en een niet religieus land moest worden. Er moesten een scheiding komen tussen de staat en religie. Geen een wet van de overheid mocht komen uit een religie. Dit had grote gevolgen voor het kastensysteem: Vanuit de overheid werd het voortaan verboden om iemand te discrimineren, omdat hij bij een bepaalde kaste behoort.
Alles wat te maken had met het niet willen aanraken van de onaanraakbaren werd verboden. Het kastensysteem was namelijk voortgekomen uit de Hindoestaanse religie.
Samen met de wetten die het kastensysteem wilden verbieden, probeerde de overheid te stimuleren dat de groepen die altijd gediscrimineerd en onderdrukt waren doormiddel van voorrang bij studie en werk meer kansen te geven in de Indiase samenleving. Hierdoor zijn de mensen in India wat flexibeler geworden in de gewoonten, die met het kastensysteem te maken hebben. In het algemeen zijn de mensen in de steden minder streng dan op het platteland. In de steden zie je dat mensen van verschillende kasten zich met elkaar vermengen. Op het platteland houdt men zich nog vaak aan de oude gewoonten. Soms vinden er zelfs nog gewelddadige incidenten plaats, die te maken hebben met de spanningen tussen de verschillende kasten.
In het moderne India bestaan de onaanraakbaren ook nog, maar niet zo veel meer. De onaanraakbaren noemen zichzelf de Dalit, en dat betekent de onderdrukten.
Tot in de 80’er jaren werden de onaanraakbaren de Harijan genoemd, en dat betekent: kinderen van God. Deze naam hadden ze gekregen van de eerste premier van het onafhankelijke India, Mahatma Ghandi. Hij wilde op deze manier de
samenleving beïnvloeden om de onaanraakbaren beter te accepteren.

Omdat de onaanraakbaren voorrang begonnen te krijgen bij overheidsbanen kwamen er spanningen van de hogere kasten die zich nu gediscrimineerd voelden.
In het dagelijkse leven zien we een groot verschil tussen de goede bedoelingen van de wetten en zoals het is. Bijvoorbeeld dat kasteleden, die hun oude rechten niet willen verliezen en met fraude, vriendjespolitiek en andere daden die eigenlijk tegen de wet zijn hun positie willen behouden. Er zijn erg veel spanningen over banen en ook over macht tussen mensen die er over vechten omdat ze een verschillende afkomst hebben. Het kastensysteem is wel officieel afgeschaft, maar het speelt toch nog een heel grote rol in de samenleving in India.
Hoofdstuk 6: Hoe zit het met de religie in het kastensysteem?

Het kastensysteem kwam voort uit de Hindoestaanse religie. Deze religie gelooft, dat het doel van het leven is om je te binden aan de vele goden, die zij hebben en op die manier steeds hoger in de ‘Reinheid’ te komen. Hier heb je heel veel levens voor nodig. Dat betekent dat je ziel steeds weer reïncarneert. Dit houdt in dat je ziel na je dood weer terugkeert naar deze wereld in een ander persoon of in een dier, of zelfs in een plant. De Hindoestanen geloven, dat je na de wedergeboorte beloond of gestraft wordt voor hoe je je hebt gedragen in je vorige leven. En die beloning heeft weer te maken met de kaste of het onaanraakbaar zijn van de persoon. Als je een goed mens bent geweest, dan kom je in een hogere kaste. Ben je slecht geweest, dan kom je in een lagere kaste. En ben je heel erg onrein geweest, dan moet je naar de onaanraakbaren. Daarom zien veel leden van de hogere kasten zichzelf dan ook echt als hoger en beter dan leden van een lagere kaste. Als je dan ook nog gelooft, dat de goden het zo hebben gewild en bepaald, dan is het erg moeilijk om dat systeem zomaar uit de mensen te krijgen.

Hoofdstuk 7: Waarom is het kastensysteem in de steden soepeler dan op het platteland?

Als ik deze vraag wil beantwoorden, dan moet ik eerst iets gaan uitleggen over een aantal verschillen van hoe mensen met elkaar omgaan in een stad en op het platteland.
Door de industriële revolutie in de 19e eeuw ontstonden veel grote fabrieken. Veel werklozen mensen, die op het platteland woonden, verhuisden om in te buurt te gaan wonen van de fabrieken, waar ze werk hadden en daarmee zichzelf en hun gezin konden onderhouden.
Zo ontstonden nieuwe wijken bij de steden en ook veel dorpen moesten zo veel erbij bouwen, dat zij zich al snel ontwikkelden tot steden. In de oude situatie (voor de industriële revolutie) leefden de mensen in kleine gemeenschappen. Iedereen kende bijna iedereen, en er was een grote sociale controle, dat betekent dat iedereen op elkaar let. Het gevolg hiervan was dat de mensen niet zo vaak veranderden van kerk, geloof of politieke partij. Rijken bleven meestal rijk en armen bleven meestal arm.

Toen de mensen gedwongen werden om naar de steden te verhuizen, kwamen ze in een hele andere situatie terecht. Plotseling was de kleine, hechte sfeer van het dorpje veranderd. Terwijl je in het dorpje iedereen kende, kwam je in de stad midden in een massa mensen te zitten, waarvan de meesten totaal onbekend waren, en ook onbekend zouden blijven. De sociale controle was verdwenen. De levenswijze die je zo gewend was, was niet meer zo vanzelfsprekend. Daarbij kwam ook nog dat je in aanraking kwam met andere levenwijzen en allerlei soorten mensen die allemaal hun invloed op jou konden hebben. Terwijl je de meeste mensen niet meer kenden, zo kenden de meeste mensen jou ook niet meer. Je werd anoniem. Daarmee voelden veel mensen zich niet meer verbonden met de oude levenswijze.
Wanneer ik het bovenstaande heb beschreven, en nu ga kijken naar India en het kastensysteem, dan vind ik daarin een antwoord op de vraag, waarom in de steden men soepeler omgaat met het kastensysteem dan op het platteland.
In India zijn een paar gigantische grote steden, zoals Calcuta, New- Delhi, en Bombay.
Het is begrijpelijk dat veel mensen zich daar tussen al die miljoenen niet zo gebonden voelen aan de oude kastengewoonten, omdat er ook geen sociale controle meer is.
Natuurlijk is een andere oorzaak, dat de mensen in de steden minder gehecht zijn aan de oude kastengewoonten, dat zij daar eerder in aanraking komen met andere ideeën. In de stad worden de mensen veel meer dan op het platteland door nieuwe ideeën beïnvloed.
Hoofdstuk 8: Hoe ziet de toekomst van het kastensysteem eruit?

Omdat ik de toekomst niet kan voorspellen, zou ik deze vraag eigenlijk moeten beantwoorden met: ‘Ik weet het niet.’ En ik denk ook dat niemand het echt kan weten. Wel kan ik zien, dat er veranderingen zijn geweest in India, die ook het kastensysteem hebben beïnvloed. Zoals ik al eerder heb gezegd, is de invloed van het kastensysteem, zeker in de grote steden, minder geworden en heeft India nu een overheid die het kastensysteem probeert af te schaffen. Niet alleen in wetten, maar ook in de praktijk.
Aan de ene kant heeft vooral India een hele grote vooruitgang gemaakt in de Hightech industrie. Na de Verenigde Staten en Israel, zijn de vernieuwingen in de computerwereld, zoals die in India worden ontwikkeld beroemd geworden en India wordt op dit gebied als een van de modernste landen gezien. Je zou dus zeggen, dat in zo’n land geen plaats meer is voor een systeem dat helemaal uit de tijd is zoals het kastensysteem. Helaas is dat niet zo. In de zelfde gebieden waar de modernste bedrijven in de computertechnologie staan worden buitenlandse bezoekers verrast door de grote tegenstellingen, niet alleen tussen rijken en armen maar ook in moderner geloof en het vasthouden aan het oude kastensysteem.

Voor de toekomst zijn er twee mogelijkheden. De eerste is, dat het modern worden van India samen met een toenemende welvaart er toe zal leiden, dat steeds meer mensen onder invloed komen van modernere ideeën. In dat geval zal het kastensysteem verder afbreken, zeker omdat de overheid dat ook stimuleert.
De tweede mogelijkheid is, dat er in India hetzelfde gaat gebeuren als in veel andere delen van de wereld. Overal in de wereld zijn heel veel mensen de laatste 20 jaar strenger geworden in hun geloof. In de Islam en in het Christendom. Waarom zou er ook niet in India zoiets gebeuren, en dat het kastensysteem weer erger wordt?
Conclusie:

Ik heb met heel veel plezier aan dit werkstuk gewerkt. Ik ben tot de conclusie gekomen, dat het kastensysteem onmenselijk is en ik hoop dat het zo snel mogelijk zal afbreken.
Nu ga ik in het kort een samenvatting geven van alle hoofdstukken.

In hoofdstuk 1 heb ik verteld wat het kastensysteem is, en dat het verdeeld is in 4 kasten namelijk, de Brahmanen, zij zijn de hoogste daarna komen de Kshatriya, daarna de Vaishiya en de laagste van de 4 zijn de Shudra. Ten slotte zijn daaronder nog de onaanraakbaren.
In hoofdstuk 2 heb ik uitgelegd dat het woord ‘kaste’ in India ‘varna’ wordt genoemd, en dat de gemeenschappen in de kasten ‘jati’s’ worden genoemd.
In hoofdstuk 3 heb ik geschreven over hoe de kasten zijn opgebouwd. In elke kaste zitten heel veel gemeenschappen (jati’s), en vaak splitste elke gemeenschap zich in nog meer gemeenschappen. Elke kaste weet dat de Brahmanen het hoogste zijn, en de onaanraakbaren het laagst, en toch vinden veel jati’s in een varna zichzelf beter dan een andere jati.
Over de kontakten tussen de verschillende kasten heb ik het in hoofdstuk 4 gehad. De kontakten tussen de kasten zijn heel slecht, als je ging trouwen met iemand van een andere Jati werd je meteen onaanraakbaar. Onaanraakbaren hadden geen rechten in de samenleving, en mochten niet in de buurt komen van hogere kasteleden.
In hoofdstuk 5 staat hoe het kastensysteem er tegenwoordig uit ziet. Er zijn nog steeds onaanraakbaren, maar niet zo veel meer als vroeger. Doordat de onaanraakbaren steeds meer voorrang begonnen te krijgen, zijn er tegenwoordig veel spanningen, want de hogere kasten willen niet hun macht verliezen.
Dat het kastensysteem uit het Hindoeïsme komt heb ik in hoofdstuk 6 geschreven. Als je in je leven goed bent geweest, dan ga je na je dood naar een hogere kaste, dat geloven de Hindoestanen.
In hoofdstuk 7 heb ik geschreven waarom het kastensysteem in de steden soepeler is dan in de dorpen. Door de industriële revolutie verhuisden veel mensen naar de steden omdat daar banen waren, en dan konden ze zo geld verdienen. Ze hadden geen andere keus. Als je met ander soort mensen in contact komt, ga je elkaar steeds meer accepteren, en dus werd het kastensysteem soepeler.
Over de toekomst van het kastensysteem (hoofdstuk 8) kan ik alleen zeggen de overheid in India er alles aan doet om het kastensysteem te laten stoppen, het kan ook juist gebeuren dat het kastensysteem juist steeds meer wordt, ik hoop het niet dat dat zal gebeuren.
Bronnen

De volgende bronnen heb ik gebruikt voor mijn werkstuk:

Het boek ‘Hindoeisme voor beginners’ door Sjoerd de Vries.

De volgende sites: http://india.ravike.nl/systeem.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Chamundi-hills.jpg
http://www.plannederland.nl/werkgebieden/azie/india/
http://www.zending.org/Landen/India/India.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Roma_(volk)
Er zijn meer sites die ik heb gebruikt, maar ik kan ze niet allemaal achterhalen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.