Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenenindustrie in Azië?

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vmbo/havo | 1271 woorden
  • 30 november 2010
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
103 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wat zijn schone kleren?
Schone kleren zijn kleren die onder normale omstandigheden en eerlijk betaalde arbeiders zijn gemaakt in de kleding en schoenen industrie de schone kleren campagne is sinds 1990 wereldwijd actief. De campagne maakt gebruik van een ‘’code’’ de code houd in: Geen gebruik van dwang – of slavenarbeid, geen discriminatie, geen gebruik van kinderarbeid, recht om collectief te onderhandelen, recht op organisatie in een vakbond, betaling van een leefbaar loon, beperking en betaling van overuren, veilige en gezonde werkomstandigheden en vastgelling van arbeidsrelatie al deze punten leiden tot een betere werk omgeving in de ateliers.

Zijn schone kleren leuk?
Schone kleren zijn zeker leuk omdat je weet dat het in normale omstandigheden gemaakt is en dus ook weet dat de arbeiders daar een ‘’beter’’ leven kunnen leiden omdat ze meer salaris krijgen en zelf is het denk ik ook leuk omdat je weet dat je een kledingstuk aan hebt die met een beetje ‘’liefde’’ (om het zo maar te zeggen) gemaakt is. Schone kleren zijn ook beter voor het milieu en natuurlijk beter voor de arbeiders, boeren ect.

Welke organisaties komen op voor de belangen van arbeiders in de kleding- en schoenenindustrie?
Organisaties die op komen voor de belangen van arbeiders zijn o.a. de schone kleren campagne ( Clean Clothes Campain ) er zijn ook merken zoals Kuyichi en lmps & Elfs die voor een beter milieu gaan en betere arbeidsomstandigheden. Er is ook een MADE-BY label, dit label stimuleert langere relaties met boeren, textielfabrikanten en modemerken. Kuyichi heeft al meer dan 150verkooppunten in heel Nederland.

Wat zijn de problemen van de textielsector in Azië?
Er zijn veel problemen in de textielindustrie bijvoorbeeld: in het productie land bijvoorbeeld China wordt er alleen maar verdiend met de factor ‘’arbeid’’ de winst voor de opdrachtgever en managers verdwijnen naar het buitenland. Je hebt ook nog slechte arbeidsvoorwaarden veel arbeiders werken voor lage loon uren en werken soms dagen lang achterelkaar. In landen waar de kleding ect wordt gemaakt is de ‘’vrouw’’ minder dan bijvoorbeeld hier in Nederland vrouwen zijn daar dus minder dan de man vaak worden ze daar ook mishandeld of sexueel misbruik of ze worden bedreigd met opslag. De veiligheid in de ateliers zijn ook beneden pijl (vergeleken met Europa en de VS) het is er niet hygiënisch.

Hoe komt de prijs van kleding tot stand?
Laten we een voorbeeld nemen van een Nike T-shirt, het T-shirt is €50 de sport winkel verdiend daarvan €25 dan komt de belasting en distributie er bij van €2.50. Het sport merk heeft een winst van €6.75 per T-shirt en €9.75 gaat naar Promotie en research van het sport merk. De fabriek heeft een winst van €1 per T-shirt de inkoop van materialen kost de fabriek €4 de kosten en productie kosten €0.80 en tot slot de loon arbeiders verdienen per gemaakt T-shirt €0.20 CENT als je die €0.20 cent vergelijkt met de €25,- die de sport winkel er aan verdiend is het niet eerlijk. Gelukkig zijn er organisaties die dit proberen optelossen.

Hoe wordt er gedacht over kinderarbeid?
Hier in europa wordt er slecht over gedacht ‘’het is toch niet normaal om een kind helemaal kapot te slaan’’ en bijvoorbeeld in Azië denken ze daar heel anders over, daar laten ze kinderen in gevaarlijke fabrieken werken en als ze niet doen wat er gezegd wordt dan vallen er klappen. In Azië zijn er geen regels tegen kindermishandeling en hier wel. Dus hier denken we er over dat het gewoon niet normaal is en in Azië vinden ze dat blijkbaar normaal.

Komt kinderarbeid alleen voor in de kledingindustrie?
Nee kinderarbeid komt niet alleen voor in de kleding en schoenen industrie. Het komt ook voor bij Voetballen maken, ze moeten dan al die vlakken aan elkaar sticken en uit eindelijk vormt het tot een bal. Kinderarbeid komt ook voor in de landbouw. Kinderarbeid komt eigenlijk voor bij alle rotklusjes.

Wat vinden Nederlandse bedrijven van kinderarbeid?
Bedrijven in Nederland zijn tegen kinderarbeid omdat maar een persoon hoeft te roepen dat bijvoorbeeld de H&M kleding verkoopt gemaakt door kinderen en in Nederland vinden wij dat niet goed dus dan zal H&M veel minder gaan verkopen dus gebruiken veel bedrijven gedragscodes waar in vermeld staat wat wel en niet kan. Mannetjes van de H&M komen dan op een onverwachte tijd + dag kijken of ze echt aan die gedragscodes houden.

De Geschiedenis van de Schone Kleren Campagne
Op 29 september 1989 stonden er 50vrouwen voor de deuren van de C&A in Amsterdam. De reden daarvoor was dat er achter waren gekomen dat de kleren van C&A gemaakt werden in onmenselijke werkplekken. Dus ze gingen protesteren. Sinds die dag doen 13 Europese landen mee aan de schone kleren campagne om zo een betere werk omstandigheden te creëren.

Waarom is er in India nog kinderarbeid?
De belangrijkste oorzak komt door de grote armoede die in India heerst heel veel gezinnen zijn arm en moeten dus wel werken soms is de vader en de moeder niet genoeg om rond te komen dus moeten de kinderen maar uit wanhoop werken nog een oorzaak is dat er geen leerplicht is in dat soort landen dus dat kan ook weer leiden tot kinderarbeid.

Conclusie; Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in de kleding- en schoenenindustrie in Azië?
De arbeidsomstandigheden zijn erg slecht in de kleding en schoenen fabriek in Azië. De arbeiders worden behandeld als grofvuil, krijgen weinig respect, worden bedreigd en krijgen amper loon. Gelukkig proberen organisaties er wat aan te doen zoals de Schone kleren campagne (Clean Clothes Campain). Helaas wordt er in de kleding en schoenen industrie ook kinderarbeid gebruikt. Dit proberen de campagnes ook te verhelpen.

Extra info
- Dat India zo groot is, dat je er wel een jaar kunt vertoeven.
- Dat 80 procent van de mannen een snor heeft.
- Dat hier meer mannen met elkaar hand-in-hand lopen, dan man met vrouw.
- Dat er ook aardige Indiers zijn.
- Dat de motorrickshaws verdomd handig zijn.
- Dat het eten zo verschrikkelijk lekker is.
- Dat er veel contrast is tussen arm en rijk.
- Dat er alleen al in Mumbai 70.000 taxi's rond rijden.
- Dat Mumbai net zoveel inwoners heeft dan geheel Nederland.
- Dat er hier geldt; een brutaal mens heeft de halve wereld, bij het instappen van een vliegtuig, een treinkaartje regelen op het station of zelfs een kop koffie bestellen in een koffieshop.
- Dat het in Mumbai 24 uur per dag erg warm kan zijn. (wees dus blij met een beetje sneeuw!!)
- Dat je soms agressief gaat reageren naar de Indiers die dan aan je kop lopen te zeuren.
- Dat je even aan dit land moet wennen.
- Dat je dan toch India leuk gaat vinden.
- Mumbai erg engels aandoet met zijn vele koloniale gebouwen.
- Het pittige eten hier een aanslag is op je darmflora.
- Het in Mumbai leuk stappen is tussen de Bollywood sterren.
- Dat de meeste vrouwen nog steeds de traditionele kleding dragen, wat er kleurrijk uitziet.
- Er voor vrouwen speciale rijen zijn bij stations etc. en vaak voorrang hebben op de mannen.
- Dat de vrouw uiteindelijk toch geen zak te vertellen heeft.
- Dat de Indiers er overal ( straat, toilet ) er een bende van kunnen maken.
- Dat we voor het eerst een rat zien lopen op het vliegveld tussen de taxfree winkelende mensen.
- Dat een nieuwe coup bij de kapper hier 1 euro kost.

Mening
Ik vind het niet normaal dat de arbeiders daar op zo’n manier moeten leven en sommige kinderen ook. Maar mij maakt het niet zo veel uit want ik heb m’n kleren in de kast dus dan denk ik er ook niet over na.

REACTIES

S.

S.

super

13 jaar geleden

H.

H.

thanks man heb precies het zelfde opdracht gekregen lang leven scholieren.com

12 jaar geleden

J.

J.

Kijk dit schiet nog is op! hd precies dezelfde opdracht! =D

11 jaar geleden

B.

B.

Chill, exact de zelfde opdracht en was binnen 10 min klaar en kreeg n 9! Respect voor jouw.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.