Ik ben op dit onderwerp gekomen doordat ik een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Daar zag ik wat de gevolgen waren als bijen zouden uitsterven. Dat heeft een indruk gemaakt waarmee ik nog preciezer wilde weten hoe het vooral in Nederland maar ook wereldwijd er aan toe gaat. Ik hoopte te bereiken met dit werkstuk dat ik en anderen zich realiseren wat een belangrijke rol bijen hebben in de wereldeconomie.
Hoofdvraag: Welke gevolgen heeft bijensterfte binnen enkele jaren?
Deelvragen:
- Wat houd bijensterfte precies in?
- Hoe vullen de menselijke en natuurlijke oorzaken elkaar aan?
- Wat zijn de gevolgen in Nederland en op grote schaal in andere landen?
Inhoud
Wat houdt bijensterfte precies in?. 5
Hoe vullen de menselijke en natuurlijke oorzaken elkaar aan?. 5
Wat zijn de gevolgen in Nederland en op grote schaal in andere landen?. 6
Werkwijze
Als eerste heb ik een hoofdvraag bedacht door middel van kijken op verschillende sites over het onderwerp zodat ik van te voren informatie had over het onderwerp. Daarna ging mij specificeren in de deelvragen.
Omdat ik nog antwoord wilde hebben op verschillende vragen heb ik een interview gedaan met John Bouwmeester die lid is van de bijenvereniging Brummen.
Dit interview heb ik verder verwerkt in de deelvraag ‘Wat zijn de gevolgen in Nederland en op grote schaal in andere landen?’
Daarna heb ik de film More than honey gekeken zodat ik een beeld had hoe de imkers in de verschillende werelddelen en landen te werk gaan. Verder heb ik veel sites gebruikt. Daarna heb ik alles verwerkt in het werkstuk.
Wat houdt bijensterfte precies in?
De term Colony collapse disorder of ook wel bijenverdwijnziekte is voor het eerst gebruikt in 2006 toen er in o.a. de Verenigde Staten, Nederland en België ineens een grote bijensterfte ontstond.
Bijensterfte houdt in dat plotseling door verschillende oorzaken veel bijenvolken uitsterven.
Maar ook houdt het in, dat wij mensen te druk bezig zijn met winst maken en daardoor soms onbewust maar meestal bewust de bijen schaden.
Bijensterfte is ook pas werkelijk echt schadelijk wanneer het gaat over een grote groep bijen die plotseling met alle gevolgen van dien sterven. In volgende deelvragen zal ik uitleg geven van verschillende oorzaken en ook welke gevolgen deze kunnen hebben in Nederland als zowel wereldwijd.
Hoe vullen de menselijke en natuurlijke oorzaken elkaar aan?
De varroamijt (Latijnse naam varroa destructor)
Dit is een parasiet die alleen kan overleven van de broed van bijen. Hij plaatst zich op de buitenkant van bijen of andere insecten. Maar hoe komt hij dan bij deze broed? Het antwoord hierop is dat wanneer het sperma van de koningin in de cel geplaatst dan tussen het moment dat de werksters (vrouwelijke bijen) de cel dichtmaken de mijt de cel in gaat om eitjes te leggen. Deze komen binnen 6 tot 10 dagen uit. Deze mijten voeden zich dan met het hemolymfe van de bij of dar in de cel.
Hemolymfe is kortgezegd het bloed van insecten. Maar dit is niet hetzelfde als dat wij mensen hebben.
Duidelijke verschillen zijn:
- Het bloed speelt bij bijen of insecten geen rol bij de ademhaling.
- Het bevat geen hemoglobine dus is het bloed niet rood, maar kleurloos.
- Het bloed van insecten is alleen voor het vervoer van voedingsstoffen en afvalstoffen.
De gevolgen van het opzuigen van de hemolymfe kunnen drastisch zijn voor nog niet volledig ontwikkelde bijen in de cel. Wanneer zij hier uitkomen, kan dat gevolgen hebben tot bijvoorbeeld misvormde vleugels of een korter achterlijf.
Hiervan kunnen de gevolgen de menigte betrekken oftewel het hele bijenvolk, die gaat ten onder doordat veel bijen verzwakt zijn en dus ook een kortere levensduur hebben doordat ze ofwel misvormd zijn of besmet zijn met de varroamijt.
Een oplossing zou kunnen zijn:
- Insecticiden allen kan dit ook invloed hebben op de bijen zelf en lijden tot de dood hiervan
- Oxaalzuur, mierenzuur, thymol, poedersuikerbehandeling en de darrenraad weghalen zijn allemaal mogelijkheden om van de mijt af te komen.
- Natuurlijke selectie, alleen de sterkste bijen overleven.
Bijen in het wild die de varroamijt opkrijgen door in de kast te komen van niet wilde bijen kunnen de mijt wel opnemen omdat zij niet te maken hebben gehad met het bestrijdingsmiddel tegen de mijt. Hierdoor zijn de bijen sterker.
Pesticiden
Imidacloprid is een chemisch middel dat valt onder neonicotinoïden. Het wordt vooral gebruikt als bestrijding tegenover de plagen van slakken, schimmels, bladluizen, witte vliegen etc.
Het middel wordt gebruikt op o.a. appelbomen, tomaten en tabak. Dit wordt gespoten op de planten, die dit daarna opnemen en daarna nooit meer gespoten hoeft te worden over die plant, omdat er transport in een plant plaatsvindt, kan het ook terecht komen in het stuifmeel.
Dit neemt de bij mee.
Directe gevolgen zijn afhankelijk van factoren als de monocultuur bij de landbouw, dus waarbij 1 gewas verbouwt wordt en de aanwezigheid van de varroamijt. Maar wel is duidelijk dat dit middel invloed heeft op de kans dat een bij een varroamijt overleeft.
Het middel is voor bijen namelijk direct acuut toxisch dit is een term die de dodelijkheid aantoont.
Een oplossing voor dit probleem is van toepassing sinds 1 december 2013 door een besluit van de Europese Unie. Die heeft namelijk een verbod ingesteld met uitzondering van de tuinbouw.
Klimaatverandering
De parasieten zijn door klimaatverandering veranderd door de temperatuurstijging en hierdoor hebben de exotische soorten een betere kans dan het origineel.
Men wil klimaatverandering tegengaan door middel van het verminderen van broeikasgassen en uitlaatgas is er hier één van. Men gaat biobrandstoffen gebruiken deze produceren van gewassen als zonnebloem, koolzaad en soja.
Het probleem voor de bijen is dat het aantal gewassen te veel is in verhouding met de populatie van de bijen en deze kloof blijft groeien. Het gevolg hiervan is een stuifmeeltekort dat steeds groter wordt doordat men ook steeds meer van deze brandstoffen gaat gebruiken en de kloof tussen vraag en aanbod nog groter wordt.
Een oplossing zou kunnen komen van twee kanten. De bijensterfte aanpakken en de productie verminderen totdat de bijensterfte voor een deel reduceert.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden