ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Veel mensen in Nederland roken, roken is erg slecht voor de gezondheid. Het kan een verslechterde weerstand veroorzaken en de kans op bepaalde ziektes wordt behoorlijk vergroot. Ook kunnen sommige mensen niet tegen rook en krijgen astma-aanvallen als ze de sigarettenrook inademen. Mede daarom is het verboden om in openbare gebouwen als postkantoren, bibliotheken en scholen te roken. Toch wordt er nog steeds veel gerookt, onder bijna elke leeftijdsgroep van de Nederlandse bevolking.
In dit opstel wil ik als eerste beschrijven wat het roken inhoudt en wat gevolgen zijn van roken. Daarna geef ik een aantal cijfers over roken in Nederland en belicht ik de voordelen en nadelen van een eventueel rookverbod. Tenslotte geef ik mijn mening over een eventueel algemeen rookverbod. Ik zal het hebben over het roken van sigaretten.

Sigaretten, sigaren, pijptabak enzovoorts zijn genotsmiddelen. Ze zijn in verschillende mate lichamelijk en geestelijk verslavend. Dat hangt af van hoeveel men rookt, sommige mensen roken namelijk dagelijks één sigaret, anderen twee pakjes per dag.
Mensen roken om verschillende redenen, bijvoorbeeld tegen stress, hongergevoel of om bij een groep te horen. Ze doen dat ondanks het feit dat uit veel verschillende onderzoeken is gebleken dat roken slecht is voor de gezondheid. Allen hebben bewezen dat roken de kans op hart- en vaatziektes vergroot, ademhalingsproblemen kan veroorzaken, slecht is voor het ongeboren kind van een rokende moeder en dat het, als één van de belangrijkste punten, (long)kanker kan veroorzaken.
Een aantal cijfers over roken in Nederland, vrijgegeven door de Stichting voor Volksgezondheid en Roken:
-In 1997 rookte 33% van de Nederlandse bevolking boven 15 jaar
-Tussen 1982 en 1997 rookte 29% van de Nederlandse bevolking tussen 10 en 19 jaar
-In 1997 is gebleken dat 23.373 van de 48.133 volwassenen (20+) stierf door een aan roken gerelateerde aandoening als longkanker, CARA, Coronaire hartziekten en beroertes
In Nederland is roken in openbare gebouwen verboden. Alleen daar geldt een rookverbod. Stel nu dat er een rookverbod zou komen.
Voordelen van dit rookverbod zullen zijn, dat de Nederlandse bevolking gezonder wordt. Er komen dan waarschijnlijk veel minder kanker, hart- en vaatziekten voor. Daardoor hoeft de regering minder geld aan de gezondheidszorg te besteden en de gemiddelde leeftijd wordt hoger en de mensen rijker, want men heeft meer geld te besteden doordat ze geen sigaretten meer kunnen kopen.
Enkele nadelen van dit rookverbod zullen zijn, dat alle sigarettenfabrieken in Nederland moeten sluiten. Er zullen veel banen verdwijnen, waardoor al die werknemers werkeloos worden. De rokende mensen worden boos op de regering omdat ze niet meer mogen roken en daar eigenlijk nog steeds verslaafd aan zijn. De regering moet voor meer afkick-klinieken zorgen en moet er daardoor weer meer geld aan besteden. De regering krijgt de tabakaccijns niet meer binnen, waardoor er minder geld ter beschikking zal zijn. Een ander groot nadeel zal zijn, dat er toch illegaal in sigaretten wordt gehandeld. Dat kan de regering moeilijk tegen gaan. Illegale sigaretten zijn wel goedkoper dan legale sigaretten, maar men heeft er dan veel voor over en zal een steeds hoger wordende prijs accepteren. Om aan het geld voor illegale sigaretten te komen, zal de criminaliteit in Nederland toenemen. Dat is heel moeilijk tegen te gaan, tenzij roken weer legaal wordt.

Ik denk dat een rookverbod niet de juiste oplossing is, omdat de nadelen veel groter zijn dan de voordelen ervan. Ik vind dat elk mens zelf moet beslissen of hij gaat roken of niet en dat hij daarvoor niet van de wet afhankelijk hoeft te zijn. Het is alleen jammer dat niet iedereen in staat is de goede keuze te maken.
Ik denk dat het aantal rokers in Nederland kan worden verminderd door er voorlichting over te blijven geven en duidelijk te maken met behulp van allerlei middelen dat het heel ongezond is om te doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.