Voetbalvandalisme

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 693 woorden
  • 26 mei 2002
  • 129 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
129 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Voetbalvandalisme.

Het is 14.30 uur en de voetbalwedstrijd Ajax tegen FC Utrecht begint. Ajax speelt thuis, dus het grootste deel van het stadion is gevuld met Ajax supporters. Er is ook een apart vak, wat vol zit met Utrecht supporters. Er hangt een gespannen sfeer tussen de Ajax en Utrecht supporters. Na een half uur gespeeld te hebben maakt Rafael van der Vaart een doelpunt voor Ajax, en alle Ajax supporters gaan uit hun dak. En dan beginnen de problemen: Een Utrecht supporter roept naar het Ajax vak dat Ajax een vieze jodenclub is. Dit pikken de Ajax supporters niet en ze schelden terug. Na 10 minuten tegen elkaar gescholden te hebben klimt er een Ajax supporter in het vak van de Utrecht supporters en slaat er twee neer. De Utrecht supporters beginnen op de Ajax fan in te slaan en er klimmen nog meer Ajax supporters in het vak van Utrecht. Op de tribune ontstaat een grote vechtpartij en de Mobiele Eenheid moet zelfs in actie komen. De voetbalwedstrijd wordt gestaakt en er worden 12 supporters opgepakt… Wat moet er met die 12 supporters gebeuren? De stelling in mijn opstel luidt: “Voetbalsupporters die 1 keer in hun leven in aanraking zijn gekomen met voetbalvandalisme, moeten een stadionverbod van minstens 20 jaar krijgen”.

Ik ben het aan de ene kant wel met de stelling eens omdat het, volgens mij, een goede manier is om het voetbalvandalisme te voorkomen, maar aan de andere kant is 20 jaar wel heel erg lang. Als de relschoppers allemaal een stadionverbod hebben, wordt het wel weer sfeervoller in het stadion, met “echte” supporters en als de 20 jaar voorbij zijn, hebben de relschoppers waarschijnlijk hun lesje wel geleerd en maken ze geen bonje meer. Bovendien is het ook rustiger in de stadions. Ook kunnen mensen weer veilig naar voetbalwedstrijden, zonder de angst dat ze midden in een ‘veldslag’ terecht komen van groepen relschoppers. Het is ook goedkoper voor de overheid, want ze hoeven minder politie op de been te zetten als de relschoppers er niet bij zijn. Deze stelling heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Relschoppers worden niet meer toegelaten in het stadion, maar kunnen dan bijv. op een weiland afspreken om daar te vechten (zoals in Beverwijk in 1997, waarbij een Ajax supporter om het leven kwam). Ook worden voetbalvandalisten boos om deze regel en gaan ze massaal protesteren. Het is ook onmogelijk om bij elke wedstrijd elke bezoeker te vragen of ze een stadionverbod hebben. Veel voetbalvandalisten zullen daarom ook zo veel mogelijk deze regel omzeilen, of ze houden zich er gewoon niet aan. Volgens Van der Brug, die gepromoveerd is op voetbalvandalisme, zijn voetbalvandalisten ‘armzalige lieden’. Hij is vóór een regel om relschoppers buiten het stadion te houden, omdat die ‘armzalige lieden’ toch alleen maar komen voor het relschoppen en niet eens meer voor het voetbal zelf. Zo wordt voetbal, volgens Van der Brug, weer een sfeervolle sport met sfeer op de tribunes, en geen rellen. Volgens massapsycholoog Jaap van Ginneken is het eenvoudig te verklaren waarom sommige supporters geweld uitlokken: ,,Mensen zijn kuddedieren en willen graag ergens bijhoren. Dat is de aard van het beestje. Ze hebben behoefte zich te identificeren en je hebt een tegenpartij nodig om een wij-gevoel te krijgen.''Van Ginneken meent ook dat veel mensen het leuk vinden te spelen met oorlogssentimenten, waarbij supporters elkaar uitschelden. Volgens hem is dit vooral speels bedoeld. ,,Maar soms slaat het om in ernst'' en gaan ze met elkaar op de vuist. Hij is ook voor een regel om een stadionverbod in te voeren: “een stadionverbod is een manier om het voetbalvandalisme, in ieder geval in de stadions, zoveel mogelijk te beperken.”

Al met al vind ik zelf dat het stadionverbod van 20 jaar wel ingevoerd moet worden, maar dan wel voor echte relschoppers, en niet voor mensen die er per ongeluk in betrokken raken. 20 jaar is wel lang, maar de relschoppers leren zo hun lesje wel. Ik ben het denk ik met de stelling eens omdat ik zelf ook heel erg tegen voetbalvandalisme ben en het liefst hoop ik dat het nooit meer voorkomt, want het geeft alleen maar problemen en wat heb je eraan als je je favoriete voetbalclub toejuicht met geweld?…

REACTIES

G.

G.

klasse jongen

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.