Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Uitstap Tongeren (Gallo Romeins museum)

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 412 woorden
  • 9 oktober 2003
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
33 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Uitstap Tongeren: 6 mei Op 6 mei brachten we een bezoek aan het Gallo-Romeins museum in Tongeren. We kregen een rondleiding van twee uur met een gids in het museum. In het museum hebben we dodecaëders (zie foto 1) gezien die door de Kelten gebruikt werden. Dodeca is het Latijnse woord voor twaalf.. Het is een bronzen voorwerp met 12 vlakken. Door de toevoeging van tin aan het zachte koper wordt het metaal harder. De archeologen weten duizenden jaren later nog altijd niet waarvoor het gebruikt werd. Er werden ongeveer 90 exemplaren gevonden. Ze werden aangetroffen op zeer uiteenlopende plaatsen: in een stadswoning, bij een theater, in een muntenschat en in openbare badgelegenheden. De dodecaëders dateren allemaal uit de Gallo-Romeinse periode. In het Neolithicum (komt van de Griekse woorden neo en lithos die nieuw en steen betekenen) of de nieuwe steentijd werd er nieuw gereedschap uitgevonden, onder andere gereedschappen van vuursteen (foto 2) zoals de vuistbijl. (foto 3) Op het einde van onze rondleiding in het museum heeft onze gids ons geleerd hoe de archeologen het verschil tussen een man en vrouw konden maken. De Romeinen gaven grafgiften mee aan de overledenen. De vrouwen kregen in het graf hun schminkpalletje mee, hun juwelen en een parfumflesje. We hebben in het museum ook enkele graven gezien van Romeinen. Door de grafgiften zagen wij dat het over een vrouw ging. Na onze rondleiding in het museum zijn we nog langs het souvenir -winkeltje geweest en daarna hebben we onze boterhammen opgegeten op de Grote Markt. Omstreeks één uur hebben we samen met onze gids een rondrit met de bus gemaakt in Tongeren. We hebben een schaalmodel van een Romeins werktuig gezien, grafheuvels en hebben een Romeinse bron bezocht. De grafheuvel of de tumulus is een door mensen opgeworpen heuvel voor één of meerdere graven. Het wordt over de hele wereld aangetroffen Het is een soort grafmonument waarvan de oudste dateren uit het Neolithicum. Oorspronkelijk werd de grafheuvel omringd met palissaden of een wal. (Foto 4) De ingang links, afgedekt met blokken zandsteen, komt uit op een gang waaraan vijf kamers liggen waarin overledenen werden begraven. De grafheuvel, die van rond 3500 v.Chr. stamt, is waarschijnlijk enkele honderden jaren in gebruik geweest voordat hij werd afgesloten met megalieten. We hebben veel grafheuvels gezien tijdens onze busrit. Achteraf hebben we een Romeinse bron bezocht, een soort waterput met enkele kraantjes waaraan je kon drinken. Het water smaakte een beetje raar. Rond 16:00 uur waren we terug op school. Het was een leerrijke uitstap.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.