ADVERTENTIE
Ben jij op zoek naar een studie die je meer biedt dan standaard hoorcolleges en werkgroepen?

Verdiep je dan eens in een universitaire studie bij Defensie! Een studie waar je meer leert dan studeert. Samen met Defensie beantwoorden we de meestgestelde vragen over studeren bij Defensie. 

Check het artikel!

Module 7, eindopdracht 2

Opdracht:

Schrijf een artikel van minimaal 800 woorden en maximaal 1000 woorden over de bestudeerde jeugdculturen op je school voor HP/De Tijd. Zorg dat alle categorieën aan de orde komen. Diep de subculturen in het artikel helemaal uit.

Doelgroep: VolwassenenSubculturen op school

Met subculturen heeft iedereen weleens te maken. Wie heeft nou nog nooit iets gedacht in de richting van “wat een kakker is dat zeg” of “hé, daar hebben we gabbertje”. Subculturen komen op alle scholen voor, maar wat is nou precies een subcultuur? Wat voor verschillende subculturen zijn er? Welke subculturen komen op mijn school voor? En wie bepaalt of je bij een subcultuur hoort of niet?Een subcultuur is een cultuur binnen een andere cultuur. Er zijn aardig wat verschillende subculturen, zoals gabbers, kakkers, skaters en nog meer.


Kakkers komen vaak uit de ‘betere’ milieus, zij zelf en hun ouders hebben vrijwel altijd veel geld. Kakkers zien er vaak zeer goed verzorgd uit, ze hebben vaak opgeknipt haar en hun kleding is vaak van een duur merk. De jongens hebben vaak een streepjes overhemd aan en een spijkerbroek. Kakkers zijn vaak samen en hebben niet echt een eigen taal. Ze spreken de woorden op een ‘kakmanier’ uit, bijvoorbeeld niet met rollende r, maar een korte r. De meeste kakkers zien zichzelf niet als kakkers, ze vinden zichzelf heel normaal praten en doen. Kakkers komen het meest voor op mijn school. Mijn school is een gymnasium, daar komen vaak kinderen van de betere milieus.

Een hele andere subcultuur zijn de gabbers. De gabber is de enige jeugdcultuur die zijn oorsprong in Nederland vindt. Het is een variatie binnen de housestroming. Gabbers hebben vaak een Aussi-look, genoemd naar de trainingspakken van Australian die ze vaak aanhebben. Gabbers hebben meestal gympen en een kale kop. Vaak zijn ze ook te zien met een scooter en de meesten hebben oorbellen. De muzieksoorten die gabbers leuk vinden zijn gabberhouse, techno, anti-esthetische muziek en volksmuziek. Hierop doen ze een soort massadans en ze hebben ook de dans van de ongestelde flamingo. Gabbers zijn vaak te vinden aan de randen van de grote steden en in sporthallen. Voor genot gebruiken ze drugs, lachgas en

Paddestoelen. In hun taal gebruiken gabbers ‘gabberraves'. Het is een mengeling van futurisme, horror en Middeleeuwse gotiek. Gabbers komen bij mij op school bijna niet voor. De meeste gabbers zitten op de MAVO en lager.

De straight edge cultuur is in de jaren ‘80 naar Nederland gekomen vanuit de VS. Wat uiterlijk betreft lijken ze op gabbers; kale kop en gympen. Ze hebben vaak shirts aan met maatschappijkritische teksten, zoals “gay positive” en “animal rights”. Als je een straight edger bent, hou je je in elk geval aan de drie belangrijkste regels; niet roken, niet drinken en niet met iemand naar bed gaan die niet je vaste partner is. Deze regels zijn bedacht door MacKaye. Een straight edger zou dus gezien kunnen worden als de ideale schoonzoon/dochter. Straight edgers zijn heel maatschappijkritische en hierom zien ze zichzelf als een soort hervormers. Een straight edger houdt van gitaarwerk, Lârm en Minor treat wat muziek betreft. Er zitten geen straight edgers bij mij op school.

Skaters en Surfers zijn alleen aan hun kleding te herkennen. Een skater draagt baggy-jeans, afgeknipte spijkerbroeken en wijdvallende kleding. Surfers dragen ook wijdvallende kleding, maar dan voornamelijk van de merken Body-Glove en Oxbow. Skaters en surfers zitten wel bij mij op school. Skaters en surfers zitten niet op een bepaald niveau, ze zitten op elk soort school.

De meeste subculturen worden dus bepaald op uiterlijk. Maar ook de levensstijlen zijn belangrijk, anders zou er geen verschil zitten tussen bijvoorbeeld een gabber en een straight edger.

Niet elke jongere is in te delen bij een bepaalde subcultuur. Sommigen zijn een soort combinatie van twee of meer culturen, bijvoorbeeld een jongen of meisje met hele wijdvallende kleding, die niet rookt, niet drinkt en alleen met iemand naar bed gaat die zijn of haar vaste partner is. Hij of zij zou dus een skate-straight edger of iets in die richting zijn. De culturen lopen dus door elkaar en hebben aak met elkaar te maken. Maar er zijn ook jongeren die helemaal niet bij een van de subculturen passen of voor een deel bij een cultuur passen. Zoals iemand met een kaal hoofd. Hij of zij hoeft niet meteen een gabber of straight edger te zijn. Het kan ook dat die persoon kaal gewoon mooi vindt. Of je bij een cultuur hoort of niet, wordt meestal beslist door mensen die jou zien. Iemand die een kakker genoemd wordt, zal zichzelf in het grootste deel van de gevallen niet als een kakker zien. Maar een gabber ziet zichzelf vaak wel als een gabber.
Subculturen komen dus overal voor. Er zijn veel verschillende subculturen en iedere cultuur heeft zo zijn eigen kenmerken. Op mijn school komen eigenlijk maar twee subculturen echt voor, kakkers en skaters. Je bepaalt zelf niet of je bij een subcultuur zit. Je kan wel zeggen “ik ben een gabber”, maar als andere mensen het hier niet mee eens zijn zul je niet als gabber gezien worden. Ook kun je zonder dat je het wil bij een subcultuur horen. De meeste kakkers zien zichzelf niet als kakkers, maar worden door niet-kakkers wel als zodanig gezien. Ze vinden zichzelf gewoon normaal. Maar de meeste jongeren horen niet bij een subcultuur; ze zitten tussen verschillende culturen in of horen gewoon helemaal niet bij een jeugdcultuur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

merci voor uw verslag over subculturen!!!
onzen leerkracht vond het bij de 'betere' werkjes!

20 jaar geleden

N.

N.

Je beschrijving over gabbers klopt totaal niet.
Ik ben zelf HBO student en paddestoelen worden niet gegeten op een feest!
Suffe

11 jaar geleden

L.

L.

Bedankt voor deze prachtige stuk over subculturen, Het heeft hier en daar wel wat foutjes maar dat behoord tot de oordel van meerdere personen. Dit heeft mij echt geholpen bij mijn 'Sectorwerkstuk' over subculturen

9 jaar geleden