Ruis in de communicatie

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 460 woorden
  • 5 maart 2009
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
25 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Ruis in communicatie

Ruis in communicatie? Wat wordt daarmee bedoelt? Om op deze vragen antwoord te geven is het van belang om eerst de definitie van het begrip communicatie te weten te komen. Volgens de Dikke van Dale betekent communicatie ‘uitwisseling van informatie’. Maar ook dat kan op vele manieren. Vaak wordt communicatie gezien als de overdracht van informatie, bewust of onbewust, tussen twee of meer mensen. Dan zijn er nog verschillende soorten van communicatie, verbale en non-verbale communicatie bijvoorbeeld. Verbale communicatie is mondelinge communicatie, een gesprek dus. Non-verbale communicatie is communiceren zonder de spraak te gebruiken, bijvoorbeeld door middel van lichaamstaal.
Informatie gaat van een zender, via een kanaal, naar de ontvanger. Wanneer er ruis in de communicatie zit, gaat er ergens in dit traject iets mis en wordt de boodschap vervormt. Ruis bij het zenden kan ontstaan als de zender zijn of haar informatie fout codeert ( het omzetten van informatie in woorden ). Dit kan komen doordat de zender een beperkt woordenschat heeft (bijvoorbeeld bij het spreken van een andere taal), stottert, met volle mond praat. De zendapparatuur is dan niet voldoende in staat om te zenden.
Ruis in de kanalen kan optreden door invloeden uit de omgeving. Zo kan het zijn dat men elkaar niet goed verstaat in een vol en rumoerig café. Een ander voorbeeld is het slechts gedeeltelijk aankomen van een e-mail bericht. Ergens op het internet is er dan iets misgegaan waardoor er ruis is ontstaan. De boodschap in brieven kan niet overkomen door een onduidelijk handschrift of een slecht te lezen lettertype. Dit zijn voorbeelden van externe ruis.
Het ontvangstapparaat kan niet of niet voldoende in staat zijn te ontvangen als het bijvoorbeeld doof of slechtziend is. Ook afleiding of een gebrek aan motivatie kunnen ruis veroorzaken. Ook kan er bij de ontvanger iets mis gaan bij het decoderen. Vaak wordt een boodschap anders geïnterpreteerd dan dat de zender het bedoeld heeft.
Bij het coderen door de zender zou er rekening met de kennis van de ontvanger gehouden moeten worden om ruis te voorkomen. Wanneer een zender een brief in geheimtaal stuurt, zal de ontvanger de betekenis van geheimtaal moeten kennen om de boodschap goed te kunnen decoderen. Ook bij non-verbale communicatie is dat het geval. Als men een duim opsteekt, zullen de meeste mensen weten dat het een compliment is. Het betekent zoiets als ‘goed gedaan!’. Maar steekt men een duim op naar iemand uit een andere cultuur, zou het kunnen dat die ontvanger het decodeert als een belediging.
Probeer bij communicatie ruis zo veel mogelijk te voorkomen door duidelijk te zenden en met het decoderen rekening te houden met de zender. Ruis in het kanaal kan onvermijdelijk zijn maar hou dat zo beperkt mogelijk. Ruis in communicatie kan tot grote problemen leiden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.