Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Reclame steeds meer en overal

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas vwo | 355 woorden
  • 10 maart 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Reclame steeds meer en overal
Reclame kent meerdere definities. Eén ervan is: openbare aanprijzing om de afzet van goederen of diensten te bevorderen’. Een andere definitie: 'Het promoten van een product, dienst, bedrijf of idee door middel van een meestal gesponsorde boodschap.'
Reclame heeft vaak als doel om te zorgen voor bekendheid, met de hoop dat de mensen het vervolgens bijvoorbeeld kopen of dat ze een sponsor worden. Ik vind dit niet eerlijk: mensen overhalen tot het kopen van een product, te zorgen dat iedereen het merk kent of volwassenen overhalen dat ze op een bepaalde politieke partij stemmen. Het is dan ook vaak zo dat de aankoop helemaal niet in het echt zo werkt als in de reclame wordt besproken. De reclame kan mensen zo ver krijgen tot het (onechte) wensen naar een product dat door de industrie is aangepraat. Vroeger werden sigaretten ook aangepraat waarbij men vertelde dat sigaretten gezond zouden zijn; of dat producten met suiker gezond zouden zijn. Gelukkig weet men nu beter en is reclame voor tabak in Nederland verboden.
Reclame kan je vinden op posters op billboards, folders, advertenties op radio, televisie, in kranten en tijdschriften. Ook op dia’s of promotiefilms in de bioscoop, internetpagina’s, zijkanten van trams, bussen, taxi’s en auto’s, de achterkans van tickets van grote evenementen, op computerspellen, via mobieltjes, e-mail en zelfs op kleding.

De reclamemakers willen natuurlijk hun nieuwe producten aan de wereld laten zien, maar voor veel mensen is elke dag overal reclame zien een kwelling, je kan nergens heen waar geen reclame is.
De televisiereclame werd vroeger beschouwd als de beste manier om veel mensen tegelijk op de hoogte te brengen van een product. Dit is ook wel te merken aan dat het duur is om je reclame tijdens een populaire tv-uitzending te laten uitzenden. Sinds de opkomst van internet wordt dit ook gezien als een goede mogelijkheid om reclame te plaatsen. De prijzen van advertentieplekken op internet zijn afhankelijk van de populariteit van de site.
Reclame is dus nooit te ontwijken. Overal waar je bent kom je het tegen, of je het nou wilt of niet.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.