Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ratten

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas vwo | 630 woorden
  • 10 maart 2002
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het schrijfplan: Onderwerp: mijn hobby. Hoofdgedachte: waar moet je op letten bij een rat als huisdier? Doel: informeren (overtuigen). Deelonderwerp 1: mijn hobby’s
Deelonderwerp 2: problemen in het rattenwereldje. Deelonderwerp 3: de aanschaf van ratten. Mijn grootste hobby. Mijn hobby’s. Ik heb vrij veel hobby’s: Badmintonnen, tennissen, zwemmen, computeren, saxofoon en blokfluit spelen, gerbils en ratten verzorgen en zeilen. Zeilen en ratten zijn mijn grootste hobby’s, maar omdat ik mijn spreekbeurt al over zeilen heb gehouden schrijf ik deze tekst over ratten. Ik heb zelf 2 ratten, maar dat worden er meer en nog 3 gerbils. Problemen in het rattenwereldje. Je kunt tamme ratten goed als huisdier houden. De rat is een vrij nieuw en populair huisdier. Dat de rat zo populair is, is eigenlijk wel jammer, want daardoor wordt er met ratten erg veel en onvoorzichtig gefokt. Daarbij wordt dan vaak alleen op het aantal, kleur en tekening gelet, terwijl gezondheid en karakter toch veel belangrijker zijn. Zo is bijvoorbeeld de huskyrat ontstaan. Het is een doorgefokt ras. Je kunt ze meestal wel in een dierenwinkel vinden, maar zijn vaak goedkoper. Dat komt omdat er bij het fokken niet goed op karakter is gelet en daardoor is het diertje veel agressiever. Nog een groot probleem is dat er nu ook groothandelaren zijn. Dat zijn eigenlijk de boosdoeners, want zij fokken alleen op aantal, kleur en tekening. Dierenwinkels halen daar vaak hun dieren vandaan en mensen kopen daar vaak hun ratten, waardoor de groothandelaren weer in stand worden gehouden. Je leest ook best wel vaak in de krant dat er weer een groothandelaar gesloten is, omdat de dieren daar niet goed behandeld werden. Pas geleden was er een handelaar en die had 400 emmers met ratten en gerbils staan. Het is toch belachelijk dat je ratten in emmers houdt? Een rat is wel hartstikke lief en leuk, maar er zijn toch nog een hoop problemen in het rattenwereldje.
Wil je een rat? Als je een rat wilt aanschaffen moet je op verschillende dingen letten. Als eerste moet je zeker weten dat je een goed tehuis hebt voor je ratten en dat je de tijd voor ze hebt. Je moet er ook minstens twee hebben, omdat ratten zeer sociale dieren zijn. Je moet ook weten waar je je rat kunt kopen. Dat is dus in ieder geval niet bij een dierenwinkel, omdat zij de dieren vaak bij een groothandelaar vandaan halen en omdat je niet weet of het wel of geen inteelt is. Je weet dus eigenlijk helemaal niks van je rat af en je ondersteund al die groothandelaren en het is soms ook zo dat je vrouwtjesrat zwanger is en dat je plotseling met 15 jongen zit. Vaak is zo’n ongeluksnestje ook nog eens mega-inteelt en is je ratje te vroeg zwanger geraakt waardoor ze altijd qua gezondheid een stukje achter zal lopen. Het beste is als je je ratjes bij een fokker haalt. Daar worden ze niet te vroeg bij de moeder weggehaald, er wordt op gezondheid en karakter gefokt, een vrouwtje krijgt er niet te vroeg en te vaak een nestje (hoogstens 4 nestjes per rat), je krijgt er vaak een stamboom bij zodat je precies weet waar je ratje vandaan komt, ze worden handtam gemaakt en fokkers zijn vaak niet duurder dan de dierenwinkels in de buurt, omdat ze dan geen ratjes kunnen verkopen. Je hebt ook mensen die een opvang hebben. Als je voor de eerste keer ratjes koopt is het sterk af te raden dat je een “opvangratje” koopt. Sommige van die ratjes hebben problemen gehad of zijn mishandeld en dat levert soms problemen op. Vaak zijn dat soort opvangratjes ook zwakker, waardoor ze sneller ziek kunnen worden. Je kunt dus als beginner het beste eerst gezonde en sterke ratjes kopen, zodat je zo weinig mogelijk problemen krijgt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.