Ramadan
Op 13 september dit jaar is de ramadan begonnen. De meeste mensen weten wel dat dat een vastenmaand is van de moslims. In dit artikel wordt dit islamitische gebruik nader toegelicht.
Ik vertel wanneer de ramadan is, wat er gedaan wordt tijdens de ramadan, wat de bedoeling van de ramadan is, wat de eisen van de ramadan zijn en wat er gebeurd als je je daar niet aan houdt. Tenslotte vertel ik iets over het Suikerfeest.
De ramadan is altijd de negende maand van de Islamitische kalender. Zoals eerder genoemd begint het dit jaar op 13 september. Het eindigt 29 dagen later. Er wordt tussen fajr, de dageraad ruim voor zonsopgang en maghrib, bij zonsondergang gevast.
De ramadan behoort bij een van de vijf zuilen van de islam. Vanaf zonsondergang gaan familie en kennissen bij elkaar op bezoek om samen te gaan eten. Ze eten bijvoorbeeld de Ramadansoep ‘Harira’, zoete gebakjes, veel fruit en andere hoofdgerechten.
De bedoeling van de ramadan is om de familie- en vriendschapsbanden te versterken. Daarom gaan ze in deze maand regelmatig bij elkaar op bezoek. Ze eten dan ook vaak samen. De bedoeling van de ramadan is dus niet om te diëten. Het is wel handig om met slechte gewoontes te stoppen als roken of andere ongezonde leefgewoontes. Mensen die vaker hebben gevast hebben geleerd zichzelf te bedwingen. Elke dag dat ze zonder eten hebben volgehouden is een overwinning.
Onder vasten wordt niet eten en drinken maar ook niet roken en vrijen verstaan. Als je ziek of ongesteld bent is het eigenlijk verboden om te vasten maar die persoon bepaalt dat zelf. De dagen dat degene niet gevast heeft kan worden ingehaald. Mensen die langdurig ziek zijn kunnen in plaats van vasten een arme voeden. Soldaten in een oorlog, kinderen en reizigers hoeven ook niet te vasten. Volgens sommige mensen mag je je tanden niet poetsen met tandpasta omdat dat parfum voor de mond zou zijn. Maar dat vindt niet iedere moslim.
Als je een dag of meer niet vast om een andere reden, is het vasten ongeldig geworden. Dan moet je een maand en de dagen dat je niet gevast hebt inhalen.
De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest, in het Arabisch Id-Al-Fitr genoemd. Dat begint als de nieuwe maan te zien is. Op de ochtend van de nieuwe maand Sjawwal staan de moslims vroeg op. Ze trekken hun goede kleding aan en zorgen ervoor dat ze lekker ruiken. Na zonsopgang wordt er voor het eerst weer wat gegeten ten teken dat de ramadan afgelopen is. Daarna gaan ze naar de moskee om naar de preek van de imam te luisteren die zo de ramadan afsluit. De vrouwen en kinderen zijn hier meestal ook bij aanwezig. Dan wensen ze elkaar een gezegend feest. De rest van de dag gaan ze bij hun familie en kennissen op bezoek. Daarbij eten ze veel zoetigheid en geven ze elkaar cadeautjes.
De kinderen, die vaak nog niet vasten, doen ook mee. In sommige islamitische landen is op deze dag kermis en staan er snoepkramen op straat. Ze proberen aardig tegen elkaar te zijn omdat ze met een schoon geweten en goede voornemens verder willen gaan. Vaak is de tweede dag van de maand Sjawwal ook een feestdag.
De ramadan is dus een goede gelegenheid om relaties te versterken en slechte gewoontes kwijt te raken.
En het Suikerfeest is natuurlijk ook een leuk (en lekker) feest!
567 woorden
REACTIES
1 seconde geleden