Ontgroening

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 1202 woorden
  • 26 augustus 2008
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6
43 keer beoordeeld

Een ontgroening? Doe niet zo kinderachtig!

GRONINGEN - De politie doet onderzoek naar een ontgroening waarbij een 21-jarige Groningse student bijna zou zijn overleden.
De student kreeg donderdagochtend een zware epileptische aanval, nadat hij liters water had moeten drinken, en belandde op de intensive care.
In het Algemeen Dagblad zegt het slachtoffer dat het een ontgroening bij de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus betrof. ''Steeds als ik een ronde van een spel verloor, moest ik een glas in één keer leegdrinken. Ik geloof dat ik een liter of zes heb gehad,'' aldus de student, die onbekend wil blijven.

Dit is een krantenartikel van een tijd geleden over een ontgroening bij een studentenvereniging. Met veel ongeloof lees je een dergelijk krantenartikel en vraag je jezelf af of dit wel echt is gebeurd, hier in ons kleine landje.

Maar het blijkt inderdaad waar te zijn; ontgroeningen bij studentenverenigingen zijn levensgevaarlijk. Dit is slechts een voorbeeld van hoe mensonterend deze ontgroeningen er vaak aan toe gaan: 4 uur lang op je hurken zitten, een week heel zwaar werk verrichten, poep in je haar gesmeerd krijgen of met een grote groep opgesloten worden in een kleine ongeventileerde ruimte en drie uur lang liedjes moeten zingen, en dit eind augustus, wanneer het 30 graden Celsius is. Het is gewoon absurd.
Wat brengt mensen tot dit soort toestanden? En, waarom zou je dit doen, dan maar niet bij een studentenvereniging, toch? Toch blijkt dat jaarlijks heel wat eerstejaarsstudenten een ontgroening ondergaan. Ze horen van de studentenverenigingen, hoe leuk het daar is en wat voor lol ze zullen krijgen. Dat willen zij ook! Elke dag gezelligheid en feesten tot je erbij neervalt. Die ontgroening komen ze wel door, denken ze, maar schijn bedriegt. Ze willen erbij horen en respect krijgen van de ouderejaars, maar dat kan ook zonder ontgroening!
Naar mijn mening is het veel leuker om gewoon een introductiekamp te organiseren waarin je iedereen goed leert kennen. Daar kan je leren over de studentenvereniging en wat het allemaal inhoudt om student te zijn. Je kunt er best een leuke opdracht bij doen, die de aankomende eerstejaars moeten doen, maar die hoeft toch niet verschrikkelijk te zijn? Gewoon een simpele opdracht, die iedereen kan uitvoeren. Voor de gezelligheid heb je toch geen ontgroening nodig?
Ontgroeningen zijn vaak ook heel erg slecht. Het kan leiden tot willekeur en machtsmisbruik tegenover de feuten (de nieuwelingen/groentjes, een denigrerende naam). De ouderejaarsstudenten kunnen immers vaak doen wat ze willen, hoe ver dat ook gaat. Ook leidt het tot vernedering, indoctrinatie en vermindering van eigendunk. De feuten houden er vaak psychische klachten aan over en hun zelfvertrouwen is flink gedaald. Ik vind ook dat het eigenlijk niet meer van deze tijd is. Tijden, en daarmee ook tradities, veranderen! En het is gewoon onvolwassen gedrag. Want het gaat immers om het ouder worden, je gaat studeren en je begint een nieuwe fase in je leven. Dat ga je toch niet inluiden met zulk kinderachtig gedoe!
Nemen studentenverenigingen eigenlijk hun verantwoordelijkheid voor de ontgroening? Nee, die nemen ze vaak niet. Als er weer eens iets in de krant komt over een ontgroening met een foute afloop schuiven ze de schuld vaak af op de feut, terwijl die er niets aan kan doen. Ze zeggen vaak:”Hij of zij werd vrijwillig lid en kon stoppen wanneer hij wil.” Dit is inderdaad waar, maar de feuten willen zo graag bij de vereniging dat ze niet durven te stoppen. Ze worden beïnvloed door de ouderejaars en ze houden geen rekening met hun eigenwaarde. Ook is het zo dat de ontgroening vaak plaatsvindt in een erg afgelegen gebied, waar het heel moeilijk is om te stoppen of zomaar weg te gaan. Ze willen hun respect niet verliezen en willen laten zien dat zij goed genoeg zijn om in de vereniging te komen.
Toch zijn er wel basisregels voor de ontgroening, ik bespreek er even een paar:

Hygiene
De noviet moet tenminste eenmaal per dag in de gelegenheid worden gesteld zich te wassen. Meisjes in de periode tenminste drie maal. Toiletartikelen mogen niet worden afgepakt cq onbruikbaar gemaakt cq worden besmeurd.

Slaap
De noviet moet tenminste 6 uren onafgebroken kunnen slapen, bij voorkeur van 00:00 tot 06:00 uur.

Dagprogramma

De noviet moet tenminste een half uur per 4 uren rust krijgen. Te allen tijde moet de noviet in de gelegenheid worden gesteld het toilet te bezoeken. Het dagprogramma moet rekening houden met de fysieke gesteldheid en de fysieke mogelijkheden van de noviet (zwaar werk is derhalve uitgesloten). Valt een noviet flauw, dan dient deze onderzocht te worden door een arts en minimaal 2 uur te worden uitgesloten van het dagprogramma.

Psychische druk
De noviet mag niet onder dusdanige druk worden gezet dat achteraf niet kan worden gezegd dat een handeling in vrijheid is verricht.

Psychische kwelling
Het uitschelden van novieten mag niet tot gevolg hebben dat deze blijvende psychische schade ondervind. Ook opdrachten tot zelfkwelling, zoals het laten roepen van "ik ben een kutfeut", zijn niet toegestaan.

Voedsel
Het voedsel moet voedzaam en gezond zijn. Novieten die niet wensen te eten mogen hiertoe niet gedwongen/onder druk gezet worden. Voedsel dat als "ranzig" wordt ervaren is niet toegestaan.

Integriteit van de noviet
De noviet mag niet worden aangeraakt. Dit geldt ook voor kleding. Het vernielen van kleding is niet toegestaan en zelfs strafbaar (art 350Sr). Wanneer een noviet weg wil, wordt deze daartoe in de gelegenheid gesteld. Eventueel kan er een evaluerend gesprek plaatsvinden. Het is echter verstandig om deze enkele dagen later te houden zodat eventuele emoties tot bedaren kunnen komen.

Dit waren de basisregels. Hier moeten de studentenverenigingen zich aanhouden. Alleen in de praktijk houden ze zich hier amper aan; de feuten/novieten mogen zich vaak tijdens de gehele ontgroening niet wassen, ze slapen amper, ze krijgen bijna geen rust, ze worden uitgescholden en vernederd, ze moeten vieze dingen eten en worden soms aangeraakt als ze iets niet willen. Dit zijn dus overtredingen op alle regels. Ik vind dat er bewaking moet worden ingesteld die nagaat of de studentenverenigingen zich aan de regels houden. Desnoods sturen ze iemand mee tijdens de ontgroening, die erop toeziet dat er geen nare dingen gebeuren en er geen regels worden overtreden.

Waarom doen de ouderejaars er zelf eigenlijk niets tegen? Zij hebben het zelf ook moeten doen, ze weten hoe naar en verschrikkelijk het is, waarom laten ze het dan iemand anders wel doen? ‘Wat u niet wil dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’, is het toch? Ik denk dat de ouderejaars er niets tegen doen, omdat ze het leuk vinden om te zien. Ze hebben het zelf ook moeten doen en hebben misschien zoiets van: ‘Lekker puh, nu moet jij precies hetzelfde doen als wat ik heb gedaan’. Dan hebben ze pas het idee dat de feuten, na de ontgroening gewoon eerstejaars genoemd, gelijk zijn aan hen. Ze hebben hetzelfde doorstaan, dus ze hebben iets gemeenschappelijk.
Al met al vind ik dat het gewoon moet worden afgeschaft. Niemand heeft er wat aan en het is gewoon te gek voor woorden. Mocht het toch nog blijven, dan raad ik de mensen die een ontgroening gaan doen aan er met je volle verstand bij te blijven en goed je grenzen aan te geven. Durf ‘nee’ te zeggen en stop wanneer het genoeg is!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.