McDonald's

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 593 woorden
  • 6 december 2001
  • 177 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
177 keer beoordeeld

Ruim 25 jaar geleden opende McDonald's zijn eerste restaurant in Nederland. Door de jaren heen zijn er nieuwe concepten ontwikkeld en producten aan de menukaart toegevoegd. De basis voor de bedrijfsvoering is echter altijd hetzelfde gebleven:
Uitvoerige aandacht voor Kwaliteit en Kraakhelderheid, altijd een snelle en vriendelijke Service en tal van menuvariaties tegen aantrekkelijke prijzen.

McDonald's heeft meer dan 24.500 restaurants in 118 verschillende landen. Klik op een continent naar keuze op de kaart hiernaast.

Opening eerste McDonald's restaurant in Des Plaines (Illinios)
De geschiedenis van McDonald's begint in 1954. In dat jaar ontdekt Ray Kroc, vertegenwoordiger in milkshakemachines, een klein wegrestaurant van de gebroeders McDonald in San Bernadino (Californië). Kroc verbaast zich over de forse bestelling van acht mixers, waarmee tegelijkertijd veertig milkshakes gemaakt kunnen worden. Dat dit restaurant de toekomst heeft beseft Kroc al snel. Het contract dat hij in 1954 met de beide broers sluit, geeft hem het recht het concept waar ook ter wereld toe te passen. Op 15 april 1955 is het zover en wordt het eerste restaurant geopend in Des Plaines (Illinois).

Oprichting Hamburger University
Hamburger University is het wereldwijde management opleidingscentrum van McDonald's. In 1961 wordt dit centrum operationeel in de kelder van het McDonald's restaurant in Elk Grove Village, Illinois. In de eerste jaren bestaat de klas uit ongeveer tien deelnemers. Tegenwoordig worden jaarlijks duizenden cursusplaatsen gevuld. Honderden Nederlandse managers behaalden in Amerika hun 'Bachelor's degree in Hamburgerology'. Hier wordt nog al eens lacherig over gedaan, maar het is een serieuze zaak. Het is een brede managementtraining gericht op McDonald's en geeft deelnemers bij gerenommeerde Amerikaanse universiteiten vrijstellingen voor bepaalde vakken.

Ronald McDonald™ maakt zijn debuut
Ronald McDonald is de clown en kindervriend van McDonald's. Hij is intelligent, gevoelig, grappig en kan heel goed goochelen. Ronald woont in McDonaldland maar vermaakt zich opperbest in de restaurants en tijdens evenementen. Ook bezoekt hij scholen met zijn Veiligheidsshow. Als afsluiting van het lespakket 'Veilig Verder' van Stichting Consument en Veiligheid wijst hij kinderen op de gevaren in en rond het huis. Zijn beste vriendjes zijn Hamburgerboefje, Shakie en Fladdertje.

Introductie legendarische Big Mac™
Om te voldoen aan de grote trek van zijn gasten ontwikkelt de Amerikaanse Franchisenemer Jim Delligatti eind jaren zestig een dubbele Hamburger. Dit product wordt lokaal een succes en wordt vervolgens onder de naam Big Mac vast aan de menukaart van McDonald's toegevoegd. Het vlaggeschip van McDonald's is wereldwijd een begrip en maakt het mogelijk de prijs van een Big Mac per land, valutakoersen en koopkrachten met elkaar te vergelijken (Big Mac Index).


Eerste Nederlandse restaurant.
In Zaandam werd het eerste McDonald's restaurant van Nederland geopend. Dit was tevens het eerste restaurant op het Europese vasteland. De menukaart zag er destijds wel even anders uit, met naast de Hamburger ook Appelmoes, de McKroket, Kip Superbout en zelfs erwtensoep. Aardappels voor de Franse Frietjes werden nog met de hand geschild. En Salades, de Groenteburger en de McChicken™ zouden pas jaren later aan het assortiment worden toegevoegd.

Big mac doosje: door: Jim Delligatti, in: 1968
8 cm hoog, heb een diameter van 11 cm en weegt ongeveer 0.01 gram.
Zie je wat er allemaal op mij staat geschreven in blauwe en rode letters?
Eerst zag ik er anders uit, maar sinds 1996 ben ik een bruin doosje met rode en blauwe logo’s op m’n ruggetje…
Volgens mij, had je al door dat ik uit een fabriek kom. Dat kun je zoal zien. Maar weet je waar je het echt aan kunt zien? Aan m’n nummer aan de onderkant. M3 staat er. Zo kan men precies zien waar en wanneer ik gemaakt ben. (vrij naar werk op scholieren.com)

REACTIES

I.

I.

danku danku :)
hier heb ik heeeeeeeeel veeeeeeeeel aaan :)
Je bent mijn HELD!;)

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.