Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Kauwgom

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas havo | 376 woorden
  • 17 november 2003
  • 100 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
100 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Kauwgom. Kauwgom is al eeuwen oud. Scandinaviërs kauwen in het stenen tijdperk al op stukjes smaakloze hars, Eskimo’s op walvishuis, Indianen op cocabladeren en op hars van de spar, Chinezen op ginsengwortels en kuikenpootjes en de oude Grieken op hars van de mastiekboom. De Maya-indianen kauwden 4000 jaar geleden al op taai geworden sapodillasap zonder smaak. Sopodillasap is nog steeds een belangrijk bestandsdeel van kauwgom. Het ging de mensen alleen om wat tussen de kiezen te hebben. Rond 1870 werd er aan de smaakloze kauwgom een smaakje toegevoegd en een jaar laten ontstond de eerste kauwgomfabriek in Amerika. Daardoor werd het kauwgom in Amerika steeds populairder. In Nederland kwam het kauwgom met een smaakje pas na de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten gaven het aan Nederlandse meisjes die ze wilden versieren. Daardoor was kauwgom in de ogen van de Nederlander stoer en mannelijk. Maar in de jaren na de oorlog was er nog maar weinig kauwgom te koop en werd lang (soms dagen) op het zelfde stukje gekauwd. Vaak werd samen gedaan met een stukje kauwgom en geliefden lieten aan elkaar zien dat ze van elkaar hielden door telkens om de beurt op een stukje te kauwen. In 1948 werd de eerste kauwgomfabriek in Nederland gebouw namelijk Leaf en dat is nog steeds de enige. Veel mensen houden van zoetigheid met suiker. In kauwgom ziet soms suiker maar vaker xylitol. Suiker maakt je dik en veroorzaakt tandplak. De zuren in tandplak veroorzaken een zuuraanval. Een zuuraanval duurt ongeveer een half uurtje en dan wordt het tandglazuur aangetast. Het tandglazuur herstelt normaal zichzelf wel weer als je niet te veel snoept want anders raakt al het glazuur opgelost en komt het zuur bij je tandbeen en ontstaan er cariës. Xylitol heeft dit nadeel niet en helpt zelf de tand met het herstellen van het glazuur en stimuleert de aanmaak van calcium en fosfos die nodig is voor goede tanden. De suikervervangers zorgen wel voor een laxerend effect. Maar dan moet je wel tientallen pakjes per dag eten. Wetenschappers weten nog steeds niet hoe dat komt. Maar deze suikervervangers zitten ook in andere producten dan frisdrank, jam of yoghurt, maar als je niet van iets abnormaal veel neemt hoef je niet bang te zijn dat je aan de diaree.

REACTIES

B.

B.

hoi erica, ik wil je graag hartelijk bedanken omdat jij mijn leven hebt gered met jouw opstel over kauwgom echt bedankt ik hou nu al van jou

doei xxxxx hvj bart

19 jaar geleden

S.

S.

hah dankjewel moest een opstel overr kauwgom overschrijven. ngmaals dankje xx<3

12 jaar geleden

S.

S.

je hebt me gered danku voor deze opstel ;)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.