Interview met een student Nederlands

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 463 woorden
  • 27 september 2001
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 5
46 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Wist je al vroeg wat je na de middelbare school wilde doen?

Nee, ik wist lang niet wat ik wilde doen. Ik had wel vaak ideeën van wat ik zou kunnen doen. Ik dacht toen aan fotografie, psychologie en toerisme. Maar na een tijdje wilde ik dat ook niet meer. Het was dus nooit serieus. Pas toen ik voor de tweede keer de vierde klas deed kreeg ik door wat ik wilde doen. In die tijd begon ik met oppassen voor de kinderen van de buren. En mede hierdoor kwam ik op het idee om de pabo te doen.

Wat kun jij je nog herinneren van het examen Nederlands?

We kregen volgens mij een aantal teksten waar over we een aantal vragen moesten beantwoorden. En we moesten een betoog schrijven. Waarover het allemaal ging weet ik niet meer. Maar ik vond het wel lastig, vooral het betoog.

Hoe was je in het schrijven van opstellen?

Nooit zo goed. Ik vond het moeilijk om een onderwerp te verzinnen als je dat kreeg. Maar het moeilijkste vond ik dat je je altijd aan bepaalde regels moet houden. Als je dan namelijk aan het schrijven was kwam je er achter dat je bijvoorbeeld de volgorde niet goed het gedaan of de alinea indeling.

Erger je wel eens aan het taalgebruik van anderen?

Ik erger me er eigenlijk niet aan. Als er bepaalde groepen zijn die woorden gebruiken die volgens hen “stoer” zijn moeten ze die gewoon gebruiken. Ik vind het wel irritant als mensen gaan schelden met worden die voor anderen heel kwetsend kunnen zijn. Als iemand kut zegt vind ik het niet erg. Maar als ze een “k” woord zeggen wel.

Gebruik je veel Nederlands bij je studie?

Ja. Ik gebruik het veel en het is ook heel belangrijk dat ik het goed onder de knie heb. Ik zit namelijk op de pabo en moet dus ook later kinderen lesgeven in Nederlands. Als ik dan al niet goed Nederlands spreek gaan die kinderen het ook sneller fout doen.

Wat is volgens jou het verschil tussen basisvorming en tweede fase Nederlands?

Ik heb geen idee. Het enige wat ik weet is dat de tweede fase veel zelfstandiger is.

Wat was jouw leukste nederlands leraar(es)?

tototoe. Ik vond haar altijd wel gezellig. Ik weet nog een keer dat we met de hele klas gingen mediteren. Dat was wel lachen. Wat zaten toen met zijn allen op de grond!

Waar was je altijd slecht in, in het vak Nederlands?

Ik vond opstellen schrijven moeilijk en opstel schrijven ook wel. Bij teksten moest je altijd veel dingen kunnen opvallen aan een tekst die helemaal niet boeiend voor mij waren. Daarom had ik er nooit zin in om me aandacht er even bij te leggen en extra leren.

REACTIES

G.

G.

egt koel man

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.