Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Hooliganisme

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 491 woorden
  • 9 september 2008
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
10 keer beoordeeld

Hooliganisme als tijdverdrijf

Christophe Rillaerts is naar eigen zeggen geshockeerd door de wijze waarop enkele heethoofden de derby Racing-Malinwa verknoeid hebben. ,,Zulke baldadigheden gebeuren echter niet alleen op Racing. Ook in lagere reeksen zijn supporters en clubs regelmatig het mikpunt van hooliganisme. Clubs, gerecht, politie en politiek doen wat ze kunnen om dit te vermijden. Het is de hoogste tijd dat ook de supporters hun duit in het zakje doen. Wij hebben er immers alle belang bij dat deze kanker wordt uitgeroeid", aldus Rillaerts. Regelmatig duikt er geweld op in het hedendaagse voetbal. Het hooliganisme is een zwaar probleem.

Voetbalgeweld past niet in een beschaafde samenleving. Hooligans hebben namelijk geen respect voor de medemens. Daarnaast negeren ze ook de wet. Hooliganisme gaat vaak gepaard met vandalisme. Op die manier schaden de hooligans niet alleen de economie. Ook de belastingbetaler krijgt de rekening gepresenteerd van onder andere de schadeherstelling en de politiemachten die moeten optreden. Bovendien kan het hooliganisme leiden tot dood en verminking.


De overheid pakt de hooligans behalve op een preventieve en ook op een repressieve manier aan. De preventieve manier komt neer op campagnes en uitsluiting van sommige supporters. Met de repressieve, harde aanpak lijkt het beleid het hooliganisme in de hand te werken. De supporters nemen het initiatief om zich te organiseren. In plaats van binnen het stadion vinden de gevechten nu buiten het stadion plaats. De huidige aanpak zorgt dus alleen maar voor meer en georganiseerde gevechten.

Om het probleem definitief uit de weg te ruimen moeten we de oorzaak van de agressiviteit zoeken. Wat verklaart het supportersgeweld? Niet toevallig bestaat de harde kern van de hooligans uit jongens uit de arbeidersklasse. Het voetbal onderhoudt waarden die jongeren aanspreken. Het creëert eerst en vooral een samenhorigheidsgevoel. Verder is het een viriele sport. De jongeren zien hun kans om hun mannelijkheid te tonen. De sport zorgt ook voor competitie en voor rivaliteit. Tegenwoordig is het voetbal een product van de massacultuur. Hopen geld gaan uit naar de spelers, trainers, gokwedstrijden enz.. De arbeiders zijn vervreemd geraakt van de spelers. Het spel is een product geworden en arbeider voelt zich een consument. Bijgevolg creëeren ze een activiteit naast het voetbal. Ze organiseren zich in sides en er is competitie tussen die sides. Hun side is eerder hun territorium dan hun ploeg. Kortom het voetbal is bijzaak geworden.
Het spel frustreert de supporters. Ze voelen zich sociaal gefrustreerd en uiten dat met geweld. Om het hooliganisme drastisch te doen afnemen moet ofwel het voetbal veranderen, de sport moet minder commercieel worden, ofwel moet de overheid de oorzaak van de frustratie aanpakken. De arbeiders moeten kansen krijgen om hogerop te klimmen.

Wie zal de moed hebben om het hooliganisme aan te pakken? Politici waarschijnlijk niet, want zij willen het risico niet lopen om hun populariteit te verliezen. Aan de andere kant is het een onmogelijke opdracht om de ongelijkheid uit de samenleving te doen verdwijnen, waar bovendien tonnen geld inkruipt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.