Londen is een grote bekende stad en er zijn ook veel wereldberoemde gebouwen. Hier noem ik er een paar: de St. Paul, The Tower of London, het British museum, Westminster , Buckingham Palace, The House of Parliament en de the Big Ben.
De St. Paul
De St. Paul is een grote beroemde kathedraal. Maar bij de grote stadsbrand op 2 september 1666 is de kerk samen met nog 86 andere verwoest. Deze is later tussen 1675 en 1711 herbouwd. De nieuwe kathedraal werd ontworpen door Sir Christopher Wren. Verder kun je de St. Paul ook beklimmen, maar dan moet je wel 521 treden op!+
The Tower of Londen
De Tower of Londen is bijna 1000 jaar, en was vroeger een koninklijke gevangenis. Hier werden alle beroemde mensen die iets misdaan hadden veroordeeld en gevangen gezet. De Beefeaters of Yeoman Warders zijn de bewakers van de Tower. Bij speciale gelegenheden dragen ze een 16e-eeuws rood met gouden kostuum, maar meestal dragen ze gewone saaie donkerblauwe kleding. Verder heeft dit kasteel/paleis 20 torens.
Het British museum
Het Brits museum gaat niet zoals je zou verwachten over Groot Brittannië (Engeland, Schotland, Noord Ierland en Wales), maar over overblijfselen uit de oude Griekse, Egyptische en andere culturen. Het British museum is geopend in 1759, en het is de meest geliefde toeristenattractie van Londen. Het trekt zelfs meer bezoekers dan Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum!
Westminster is de plek waar de Engelse koningin en de parlementsleden werken. Hoewel de parlementsgebouwen er oud uitzien zijn ze in 1834 afgebrand en minder dan 150 jaar geleden herbouwd. Tegenwoordig staat het paleis van Westminster meer bekend als The Houses of Parliament (letterlijk vertaald: de huizen van het parlement). In het midden van het House of Parliament staat Westminster Hall, dat niet bij de brand werd verwoest. Verder is er nog The Big Ben een hoge toren die aan het House of Parliament vast zit. Boven in de Big Ben is een hele grote klok gemaakt, met een wijzerplaat met een doorsnee van 7 meter, heeft wijzers van 60 centimeter lang en weegt in totaal 14 ton. Verder is de klok op de Big Ben de bekendste klok ter wereld! Maar ook al noemt iedereen de toren de Big Ben, eigenlijk heet deze St.Stephen’s Tower, en The Big Ben is de naam van de klok op de toren. In 1605 probeerden Guy Fawkes en zijn samenzweerders het parlement op te blazen. Op 5 november viert het Britse volk de mislukte poging (ook wel Bonfire Night genoemd) met vuurwerk en vreugdevuren.
Buckingham Palace
Buckingham Palace is het paleis van de Engelse koningin, En dat is zeker geen klein paleis! Want daar binnen zijn: 660 grote zalen waarin een bal of een banket gehouden kan worden, een bioscoop, een zwembad, een postkantoor, een ommuurde tuin van 16 hectare en 300 man personeel!
Big Ben:
De parlementsgebouw op de noordoever van de Theems. De klokken toren worden de Big Ben genoemd, maar dat is in feite de naam van de enorme klok in de toren.
Het huidige koningshuis
Algemeen
Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen een goed te verdedigen eiland, maar ook een monarchie. Een monarchie is een land met een koning of koningin, ook wel de troon genoemd. Behalve het Verenigd Koninkrijk, zijn er nog ongeveer negentien andere landen met een koningshuis. Één van die landen is Nederland. Een koning of koningin wordt niet gekozen. Koning of Koningin is een overerfbaar privilege. Mede hierom, maar ook door de vele schandalen, staat het huidig koningshuis ter discussie. Koningin Elizabeth II heeft geen uitvoerende macht, maar is wel hoofd van de kerk van Engeland.
Koningen & Koninginnen
Alle Engelse koningen en koninginnen zijn nakomelingen van Willem de veroveraar. Hoewel vrouwen doorgaans van opvolging waren uitgesloten heeft Groot-Brittannië sinds 1553 zes koninginnen gekend. De huidige koningin is Elizabeth II. Haar mogelijke opvolgers zijn prins Charles, De prins van Wales, geboren in 1948. Of eventueel de kinderen van prins Charles, prins Wiliam of prins Harry.
Kroonjuwelen
De koninklijke verzameling van kroonjuwelen is een van de mooiste kunstverzamelingen van de wereld. De kroonjuwelen beheert door de Koningin Elizabeth 11. Deze beroemde collectie kostbaarheden omvat schitterende juwelen zoals kronen, scepters en zwaarden die ook vandaag de dag bij officiële plechtigheden nog worden gebruikt. De kroon werd in 1837 vervaardigd voor Koningin Victoria en werd ook bij de kroning van de huidige koningin Elizabeth 11 gebruikt.
Paleizen
De koninklijke familie bezit een groot aantal, veelal indrukwekkende, verblijven. De meest zijn prachtig ingericht met onder meer de schatten uit de koninklijke collecties. De meeste verblijven zijn voor het publiek open gesteld. Voorbeelden zijn Buckingham Palace The Royal Mews, Windsor Castie, Frogmore en nog veel meer. De Royal Mews (in Londen, vlak bij Buckingham Palace) is open van 1 maart tot 31 oktober.
Windsor Castie is het grootste, bewoonde kasteel in de wereld. Het doet al meer dan 900 jaar dienst als paleis en fort. Onderdeel van de prachtige indeling zijn, schilderijen van Holbein, Rubens, Van Dyck. Binnen in het kasteel zijn nog een groot aantal andere attracties. Waaronder Queen Mary's Dolls House (een poppenhuis).
Schotland
Schotland ligt in het noorden van Engeland dat vroeger woest en onbekend is geweest. Mensen dachten dat het daar onvruchtbaar en woest was. Ze wisten niet dat er meer landen in het noorden waren dus noemden ze het 'Ultima thule' dat betekent: het laatste land voor de ijskoude verlatenheid van de poolzee. Inmiddels is dat allang veranderd. Het gaan goed met schotland. Hoewel schotland sinds 1707 deel uitmaakt van Groot-Brittannië, heeft het wel z'n eigen culturen gehouden. Ze hebben ook hun eigen postzegels, hun eigen vlag die de kleuren blauwen wit bevatten en hun eigen dialect. In sommige streken wordt nog steeds Gaelic gesproken. Hoewel de schotten juist zeggen dat de Britten een eigen dialect hebben. Culturen van de bronstijd kwamen op. Daarna toen de Romeinen de Britse eilanden verlieten waren er vier rijken in schotland: De Pieten, De Britten, De Angelen en de scotten. Hun rituelen zijn gebleven.
Shotland is niet altijd een deel van Groot-Brittannië geweest. Dat komt omdat keizer Hadrianus in 121 een muur liet bouwen die van de Ierse zee tot aan de Noordzee liep. Vanaf die tijd is de grens eigenlijk nooit verplaatst. De grens met Engeland is niet veel maar dan een herinnering, maar is ook een monument dan je ook kunt aanraken. Edinburgh is de hoofdsrad van schotland. Er wonen 440000 inwoners in die wonder mooie stad.
Edinburgh
Wat gereserveerde burgers noemen zich niet zomaar Edinburgers maar ‘het volk van Edingburgh’. Edinburgh is een van de mooiste steden van Groot-Brittanië en ‘het volk van Edinburgh’ is er trots op.
Edinburgh is in de 17de – 18de eeuw ontstaan. Het hoogste punt is het 135 meter hoge Castle Hill.
In de 7de eeuw bouwde Edwin van Northumbrië een stenen vesting, en rond 1100 ontstond daaruit de koninklijke burgh , was ook de meester van Schotland.
In die tijd werd het kasteel onneembaar geacht, maar dankzij een klauwpartij wist de Earl of maray in 1313 het kasteel te overmeesteren. Nu nog steeds speelt het kasteel een belangrijke rol. Twee schotsen soldaten bewaken met opgestoken bajonetten de eerste poort. Op de erachter liggende halfmoon Battery laat een van de kanonnen dagelijks behalve op de zondagen en op feestdagen, om een uur ’s middags een schot horen, zodat de zeelieden hun horloges kunnen gelijk zetten.
Bloemenklok
In Edinburgh ligt ook de bloemen klok die is opgebouwd uit circa 24000 bloemen, de klok laat ieder uur een bijpassende koekoeksroep horen.
Edinburgh is ook zeer toeristisch, en heeft ook veel bezienswaardigheden,
Zoals het erg indrukwekkende 60 meter hoge monument voor Sir Walter Scott. Naast de dichter zit zijn hond Maide en op de sokken zijn vierenzestig figuren uit zijn werken afgebeeld.
Schotland heeft ook zijn gebruiken, ik zal er een paar noemen:
De bekendste is April Fools day, dat bij ons bekent staat als 1 april. Het is hetzelfde wat wij hier ook hebben. Je mag dan allemaal grapjes bij elkaar uithalen.
Het Edinburgh festival vindt plaats in augustus. Er zijn tal van spelen, concerten, tentoonstellingen en er is een ‘tattoo’. Dat is een militaire optocht naar het Edingburgh castle, waarin natuurlijk de bekende doedelzakken spelen.
En op 25 januari vieren de schotten ‘Burns night’ met de betekenis van de schotse dichter
Robert Burns
Robert Burns die geboren werd in 1795.
Helloween wordt gevierd op de avond van 31 oktober. De mensen verkleden zich dan als griezel figuren en doen spelletjes of gaan langs huizen met de bekende zin trick or tread. Dit betekent letterlijk: Truc of Traktatie; We halen een truc met je uit als je ons geen snoep geeft. Het wordt gevierd omdat men blij is dat de oogst van dit jaar goed is gelukt.
Klimaat.
Schotland heeft 2 klimaten. In het westen, waar de Atlantische Oceaan het warme water van de Golfstroom meevoert, waait een milde, vochtige wind dat er zelfs tropische planten kunnen groeien. In het oosten echter komt de wind uit Noorwegen en is droog en koud. Deze 2 klimaten ontmoeten elkaar in Schotland. Vandaar het veranderlijk weer. Als er een beetje wind bij de vochtige lucht komt, in aanraking met de kou, begint het in de heldere lucht ineens te regenen. Waait het uit een andere richting, dan zijn de wolken plotseling weer verdwenen totdat het grillige weer opnieuw omslaat. Geen wonder dat de regenjas is uitgevonden door een Schot! De Schotten zeggen: Als je Ben Neir aan de horizon kan zien, gaat het regenen; Als je hem niet kan zien regent het al! En de levensgenieters zeggen erbij: ‘Zonder al dat zoete water konden we nooit goed whisky stoken.’
Loch Ness
Wat betreft waterinhoud is Loch Ness het grootste meer van Schotland.
Hier en daar is het wel 250 meter diep en men zegt dat het water in deze enorme, door een gletsjer gevormde geul nooit bevriest. Vanwege alle verhalen die ron Loch Ness de ronde doet, trekt het bijzonder veel bezoekers. Bij het meer staat een ruïne van Castele Urquhart die in de zomer druk wordt bezocht, maar ze doen het niet voor de ruïne maar voor het monster van Loch Ness. Het monster schijnt 3 meter lang te zijn en is misschien een afstamming van de dinosaurus.
Hoe het verhaal op de wereld kwam?
In een kalme week in mei 1933 bood Inverness Courier ruimte voor een verslag van een plaatselijke correspondent die had gehoord dat een stel had gezien hoe een vreemd beest ontspannen rond zwom in het donkere water van het meer. Het stel runde een hotel in Drumnadrochit. Al snel hadden meer mensen het beest gezien.
Een wegenwachter vertelde hoe hij tussen de langs het meer geparkeerde auto`s voor een hoop onrust kon zorgen door alleen maar naar het water te wijzen. Intussen besloot de gemeenteraad dat er 1934 wat minder geld aan de publiciteit kan worden uitgegeven.
Wat ik zelf verzameld heb:
Ik vond het leuk om over een paar dingen te schrijven in dit hoofdstuk, niet alleen over een onderwerp.
Het (traditioneel) eten en drinken van Groot-Brittanië:
Elke dag begint met een ontbijt. Traditioneel bestaat dit in het Verenigd Koninkrijk uit; eieren met spek, eventueel met worstjes, bloedworst, geroosterd brood champignons of tomaten! Elke streek van Groot-Brittanië kent haar eigen specialiteiten en gerechten. Londen staat bijv. bekend om zijn schaaldieren. En Wales biedt vele kazen, met welshcakes, zeeforel en gebakken roodwier met haver en spek. Schotland, daarin tegen, staat bekent om zijn zalm sneeuwhoen en natuurlijk om zijn haggis, dat bestaat uit bemalen slachtafval en havermout. Een fantastische Britse uitvinding is vis met friet (Fish-and-chips).
Pubs:
Pubs, een pub is zowel in de stad als in een dorp een belangrijke ontmoetingsplaats. Hier kunnen mensen roddelen, zingen, een snack eten of natuurlijk een biertje drinken. In de middag kun je in veel pubs terecht voor een warme maaltijd. Sommige pubs hebben ook kamers en tuinen, waarvan gezinnen in het weekend gebruik van kunnen maken. Sommige Engelse pubs zijn meer dan 1000 jaar oud!
Talen:
De officiële taal is natuurlijk Engels, maar er worden ook andere talen gesproken. Het Welsh wordt in sommige plaatsen van Wales gesproken. Migranten zijn vaak tweetalig bijv. Indische en Pakistaanse kinderen spreken zowel hun moeder taal als Engels.
Geld:
De Britten rekenen met ponden (£) en pence (p). Er gaan 100 pence in een pond. Op de Britse bankbriefjes staan beroemde mensen:
De Britten rekenen met ponden (£) en pence (p). Er gaan 100 pence in een pond. Op de Britse bankbriefjes staan beroemde mensen:
- £ 20,- Micheal Faraday (Wetenschapper)
- £ 10,- Charles Dickens (Schrijver)
- £ 5,- George Stephenson (Uitvinder van de Stoommachine)
De muntstukken bestaan uit : 1,2,5,10,20 en 50 pence en van 1 Pond.
De vlaggen:
De Britse vlag wordt de ‘Eenheidsvlag’ genoemd. Het is een combinatie van het St.-Joriskruis uit de vlag van Engeland, het St.-Andriekruis van Schotland en het St.-Patrickskruis van Ierland.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden