Engeland

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 3045 woorden
  • 23 mei 2004
  • 249 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
249 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Kaart/ligging van Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is een erg mooi land. Het wordt ook wel het Verenigd Koninkrijk genoemd. Groot-Brittannië is een groot eiland dat aan de noordwestkust van Europa ligt, en het ligt 34 km van Frankrijk vandaan. Het Verenigd Koninkrijk is een van de dichtbevolkte landen van heel de wereld. Het land heeft namelijk 231 inwoners per km2. Groot-Brittannië is lid van de Europese Unie, sinds 1973. Ten oosten van het eiland is het water van de Noordzee het ondiepst. En aan de andere kant van het eiland is het precies andersom, daar is het water van de Atlantische Oceaan diep en stormachtig. Daarom is er in het westen een vochtig klimaat. In de zuidkust van Engeland liggen veel krijtrotsen en kiezelstranden. Daar vindt je dan ook grote vakantieplaatsen als Brighton en Bournemouth. Een van de belangrijke rivieren in Groot-Brittannië is de Theems.Die rivier stroomt oostwaarts via Londen naar de Noordzee. Ten noorden van de monding van de Theems heb je veel overstromingen, omdat de kust daar er laag ligt. Dit gebied bestaat dan ook bijna alleen uit ondiepe meren. Het Kanaal, een smalle zeestrook, scheidt Groot-Brittannië van het vasteland van Europa. Maar er is wel een spoortunnel (de kanQaltunnel) die Engeland verbindt met Frankrijk. Het eerste voorstel om een tunnel van Engeland naar Frankrijk te leggen was van Napoleon. Bij het Nauw van Calais moest een tunnel komen waar rijtuigen doorheen moesten kunnen. Pas in 1987 werd echt begonnen met het werk aan de tunnel. Sinds 1994 rijden er treinen doorheen tussen Folkestone en Calais.

Groot-Brittannië is het grootste eiland van de Britse Eilanden. Het bestaat dan ook uit drie landen; Engeland, Schotland en Wales, die behoren tot het Verenigd Koninkrijk. De staat is onderverdeeld is kleinere gebieden, die men counties (graafschappen) noemt. Ierland is het op een na grootste Britse Eiland. Maar Noord-Ierland wordt nog steeds bestuurd als een provincie van het Verenigd Koninkrijk.

Oppervlakte: 229.880 km² Bevolking: 58.553.000
Hoofdstad: Londen

De geschiedenis

In het jaar 1800 woonden er ongeveer 10 miljoen mensen in heel Groot-Brittannië (Schotland, Engeland, Wales). In het jaar 1900 waren het er meer dan 38 miljoen; het werden steeds meer mensen. Dat kwam voor een groot deel doordat er een betere voeding en gezondheidszorg was. Tot het jaar 1800 leefden de meeste mensen van de landbouw. Maar toen ontdekte men nieuwe manieren om stof te weven en ijzer te smeden. Veel mensen trokken naar de steden om er te werken. Er werden overal grote fabrieken opgericht. Het was de tijd van de Industrialisatie. De fabriekseigenaren werden rijk. De arbeiders moesten keihard werken. Ze waren arm en woonden in slechte huizen. Kinderen moesten vaak meehelpen met het werk, of anders moesten ze bedelen of stelen. Zoals gezegd werd Groot-Brittannië in 1900 steeds groter; dat kwam ook doordat er zoveel mensen bij kwamen wonen. Ook mensen uit andere landen. Het eiland overviel veel landen, uit die landen haalde men heel goedkope grondstoffen voor de fabrieken in Groot-Brittannië. Door al die handel en veroveringen ontstond het grootste rijk ter wereld: Groot-Brittannië.

Maar toen kwam de Eerste Wereld Oorlog. Britse soldaten vochten in het buitenland. De oorlog kostte veel geld en toen de oorlog afgelopen was, waren veel mensen arm. De fabrieken werden oud en in het buitenland kwamen fabrieken met veel modernere machines dan in Groot-Brittannië. Toen was Groot-Brittannië niet belangrijk meer voor andere landen.

De inwoners van Groot-Brittannië heten Britten. Maar veel mensen willen liever heten van de streek waar ze vandaan komen. Ze noemen zich dan ook wel Engelsen, Schotten of Welshmen (uit Wales). De Kelten waren één van de eerste bewoners van Groot-Brittannië. Toen de Romeinen het eiland overvielen, werden de Kelten naar de hoeken van Groot-Brittannië gestuurd; naar Schotland en Wales. De mensen die nu nog in Schotland of Wales wonen, vinden nog steeds dat zij een eigen volk zijn. Ook spreken zij niet alléén Engels, maar hebben ze ook nog hun eigen taal: het Keltisch. Nadat de Romeinen uit Groot-Brittannië weg waren, kwamen er nog meer andere volken het eiland binnen. Dat waren de: Angelen, de Saksen, de Juten, de Vikingen, en nog later de Noormannen. Uiteindelijk werden zij bij elkaar één volk: de Engelsen.

Londen

Algemeen

Londen is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, en ook de grootste stad van Europa. Het is een gebied van 1578 vierkante kilometer en de woonplaats van zo'n 7 miljoen mensen. Het centrum van Londen bestaat in feite uit twee oude steden, die nu zijn samengevoegd. De oudste van de twee, City of London, werd ooit omgeven door stenen muren. Hier staat nu de enorme St. Paul's Cathedra!. De andere oude stad, de City of Westminister, ligt in het westen. Hier bevinden zich de abdij van Westminister en de parlementsgebouwen. Naast zakencentrum en regeringszetel is Londen als zo'n duizend jaar de belangrijkste koninklijke residentie. De stad is rijk aan historische gebouwen en schatten, die zijn ondergebracht in diverse musea, galeries en kerken. Maar daarnaast is het een bruisende stad met allerlei soorten vermaak en een groot aanbod aan winkels, varierend van kleine speciaalzaken tot het grootste en voornaamste warenhuis ter wereld: Harrods. Tussen het winkelen door kun je een lunch gebruiken in één van de pubs of genieten van een typische Engelse traditie zoals de Afternoon Tea. Het aantal bezienswaardigheden is oneindig.

Typisch Londen

Dit wil je ook lezen:

Vliegvelden van Londen: Er zijn zeven vliegvelden in de omgeving van Londen. De belangrijkste zijn Heathrow en Gatwick, deze liggen op een korte afstand van het centrum.

Metro's onder de grond: Het ondergrondse metronetwerk van Londen is de grootste ter wereld. Het heeft twaalf lijnen en meer dan 400 kilometer spoor. Elke dag maken ongeveer 2,5 miljoen mensen gebruik van de ondergrondse metro's.

Rode dubbeldekkerbussen: De rode dubbeldekkerbussen van Londen zijn beroemd. Er zijn ongeveer 1000 busroutes in Londen. Deze bussen zie je vaak alleen in Londen. Wil je een leuk uitzicht op het Londens straatbeeld, dan is een tochtje met een van deze rode dubbeldekkers een aanrader.

Bezienswaardigheden in Londen :

Het opstel gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Londen is een grote bekende stad en er zijn ook veel wereldberoemde gebouwen. Hier noem ik er een paar: de St. Paul, The Tower of London, het British museum, Westminster , Buckingham Palace, The House of Parliament en de the Big Ben.

De St. Paul De St. Paul is een grote beroemde kathedraal. Maar bij de grote stadsbrand op 2 september 1666 is de kerk samen met nog 86 andere verwoest. Deze is later tussen 1675 en 1711 herbouwd. De nieuwe kathedraal werd ontworpen door Sir Christopher Wren. Verder kun je de St. Paul ook beklimmen, maar dan moet je wel 521 treden op!+

The Tower of Londen De Tower of Londen is bijna 1000 jaar, en was vroeger een koninklijke gevangenis. Hier werden alle beroemde mensen die iets misdaan hadden veroordeeld en gevangen gezet. De Beefeaters of Yeoman Warders zijn de bewakers van de Tower. Bij speciale gelegenheden dragen ze een 16e-eeuws rood met gouden kostuum, maar meestal dragen ze gewone saaie donkerblauwe kleding. Verder heeft dit kasteel/paleis 20 torens.

Het British museum Het Brits museum gaat niet zoals je zou verwachten over Groot Brittannië (Engeland, Schotland, Noord Ierland en Wales), maar over overblijfselen uit de oude Griekse, Egyptische en andere culturen. Het British museum is geopend in 1759, en het is de meest geliefde toeristenattractie van Londen. Het trekt zelfs meer bezoekers dan Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum!

Westminster is de plek waar de Engelse koningin en de parlementsleden werken. Hoewel de parlementsgebouwen er oud uitzien zijn ze in 1834 afgebrand en minder dan 150 jaar geleden herbouwd. Tegenwoordig staat het paleis van Westminster meer bekend als The Houses of Parliament (letterlijk vertaald: de huizen van het parlement). In het midden van het House of Parliament staat Westminster Hall, dat niet bij de brand werd verwoest. Verder is er nog The Big Ben een hoge toren die aan het House of Parliament vast zit. Boven in de Big Ben is een hele grote klok gemaakt, met een wijzerplaat met een doorsnee van 7 meter, heeft wijzers van 60 centimeter lang en weegt in totaal 14 ton. Verder is de klok op de Big Ben de bekendste klok ter wereld! Maar ook al noemt iedereen de toren de Big Ben, eigenlijk heet deze St.Stephen’s Tower, en The Big Ben is de naam van de klok op de toren. In 1605 probeerden Guy Fawkes en zijn samenzweerders het parlement op te blazen. Op 5 november viert het Britse volk de mislukte poging (ook wel Bonfire Night genoemd) met vuurwerk en vreugdevuren.

Buckingham Palace
Buckingham Palace is het paleis van de Engelse koningin, En dat is zeker geen klein paleis! Want daar binnen zijn: 660 grote zalen waarin een bal of een banket gehouden kan worden, een bioscoop, een zwembad, een postkantoor, een ommuurde tuin van 16 hectare en 300 man personeel!

Big Ben: De parlementsgebouw op de noordoever van de Theems. De klokken toren worden de Big Ben genoemd, maar dat is in feite de naam van de enorme klok in de toren.

Het huidige koningshuis

Algemeen

Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen een goed te verdedigen eiland, maar ook een monarchie. Een monarchie is een land met een koning of koningin, ook wel de troon genoemd. Behalve het Verenigd Koninkrijk, zijn er nog ongeveer negentien andere landen met een koningshuis. Één van die landen is Nederland. Een koning of koningin wordt niet gekozen. Koning of Koningin is een overerfbaar privilege. Mede hierom, maar ook door de vele schandalen, staat het huidig koningshuis ter discussie. Koningin Elizabeth II heeft geen uitvoerende macht, maar is wel hoofd van de kerk van Engeland.

Koningen & Koninginnen

Alle Engelse koningen en koninginnen zijn nakomelingen van Willem de veroveraar. Hoewel vrouwen doorgaans van opvolging waren uitgesloten heeft Groot-Brittannië sinds 1553 zes koninginnen gekend. De huidige koningin is Elizabeth II. Haar mogelijke opvolgers zijn prins Charles, De prins van Wales, geboren in 1948. Of eventueel de kinderen van prins Charles, prins Wiliam of prins Harry.

Kroonjuwelen

De koninklijke verzameling van kroonjuwelen is een van de mooiste kunstverzamelingen van de wereld. De kroonjuwelen beheert door de Koningin Elizabeth 11. Deze beroemde collectie kostbaarheden omvat schitterende juwelen zoals kronen, scepters en zwaarden die ook vandaag de dag bij officiële plechtigheden nog worden gebruikt. De kroon werd in 1837 vervaardigd voor Koningin Victoria en werd ook bij de kroning van de huidige koningin Elizabeth 11 gebruikt.

Paleizen De koninklijke familie bezit een groot aantal, veelal indrukwekkende, verblijven. De meest zijn prachtig ingericht met onder meer de schatten uit de koninklijke collecties. De meeste verblijven zijn voor het publiek open gesteld. Voorbeelden zijn Buckingham Palace The Royal Mews, Windsor Castie, Frogmore en nog veel meer. De Royal Mews (in Londen, vlak bij Buckingham Palace) is open van 1 maart tot 31 oktober.

Windsor Castie is het grootste, bewoonde kasteel in de wereld. Het doet al meer dan 900 jaar dienst als paleis en fort. Onderdeel van de prachtige indeling zijn, schilderijen van Holbein, Rubens, Van Dyck. Binnen in het kasteel zijn nog een groot aantal andere attracties. Waaronder Queen Mary's Dolls House (een poppenhuis).

Schotland

Schotland ligt in het noorden van Engeland dat vroeger woest en onbekend is geweest. Mensen dachten dat het daar onvruchtbaar en woest was. Ze wisten niet dat er meer landen in het noorden waren dus noemden ze het 'Ultima thule' dat betekent: het laatste land voor de ijskoude verlatenheid van de poolzee. Inmiddels is dat allang veranderd. Het gaan goed met schotland. Hoewel schotland sinds 1707 deel uitmaakt van Groot-Brittannië, heeft het wel z'n eigen culturen gehouden. Ze hebben ook hun eigen postzegels, hun eigen vlag die de kleuren blauwen wit bevatten en hun eigen dialect. In sommige streken wordt nog steeds Gaelic gesproken. Hoewel de schotten juist zeggen dat de Britten een eigen dialect hebben. Culturen van de bronstijd kwamen op. Daarna toen de Romeinen de Britse eilanden verlieten waren er vier rijken in schotland: De Pieten, De Britten, De Angelen en de scotten. Hun rituelen zijn gebleven.

Shotland is niet altijd een deel van Groot-Brittannië geweest. Dat komt omdat keizer Hadrianus in 121 een muur liet bouwen die van de Ierse zee tot aan de Noordzee liep. Vanaf die tijd is de grens eigenlijk nooit verplaatst. De grens met Engeland is niet veel maar dan een herinnering, maar is ook een monument dan je ook kunt aanraken. Edinburgh is de hoofdsrad van schotland. Er wonen 440000 inwoners in die wonder mooie stad.

Edinburgh

Wat gereserveerde burgers noemen zich niet zomaar Edinburgers maar ‘het volk van Edingburgh’. Edinburgh is een van de mooiste steden van Groot-Brittanië en ‘het volk van Edinburgh’ is er trots op. Edinburgh is in de 17de – 18de eeuw ontstaan. Het hoogste punt is het 135 meter hoge Castle Hill. In de 7de eeuw bouwde Edwin van Northumbrië een stenen vesting, en rond 1100 ontstond daaruit de koninklijke burgh , was ook de meester van Schotland.

In die tijd werd het kasteel onneembaar geacht, maar dankzij een klauwpartij wist de Earl of maray in 1313 het kasteel te overmeesteren. Nu nog steeds speelt het kasteel een belangrijke rol. Twee schotsen soldaten bewaken met opgestoken bajonetten de eerste poort. Op de erachter liggende halfmoon Battery laat een van de kanonnen dagelijks behalve op de zondagen en op feestdagen, om een uur ’s middags een schot horen, zodat de zeelieden hun horloges kunnen gelijk zetten.

Bloemenklok

In Edinburgh ligt ook de bloemen klok die is opgebouwd uit circa 24000 bloemen, de klok laat ieder uur een bijpassende koekoeksroep horen. Edinburgh is ook zeer toeristisch, en heeft ook veel bezienswaardigheden, Zoals het erg indrukwekkende 60 meter hoge monument voor Sir Walter Scott. Naast de dichter zit zijn hond Maide en op de sokken zijn vierenzestig figuren uit zijn werken afgebeeld. Schotland heeft ook zijn gebruiken, ik zal er een paar noemen:

De bekendste is April Fools day, dat bij ons bekent staat als 1 april. Het is hetzelfde wat wij hier ook hebben. Je mag dan allemaal grapjes bij elkaar uithalen. Het Edinburgh festival vindt plaats in augustus. Er zijn tal van spelen, concerten, tentoonstellingen en er is een ‘tattoo’. Dat is een militaire optocht naar het Edingburgh castle, waarin natuurlijk de bekende doedelzakken spelen. En op 25 januari vieren de schotten ‘Burns night’ met de betekenis van de schotse dichter

Robert Burns

Robert Burns die geboren werd in 1795. Helloween wordt gevierd op de avond van 31 oktober. De mensen verkleden zich dan als griezel figuren en doen spelletjes of gaan langs huizen met de bekende zin trick or tread. Dit betekent letterlijk: Truc of Traktatie; We halen een truc met je uit als je ons geen snoep geeft. Het wordt gevierd omdat men blij is dat de oogst van dit jaar goed is gelukt.

Klimaat.

Schotland heeft 2 klimaten. In het westen, waar de Atlantische Oceaan het warme water van de Golfstroom meevoert, waait een milde, vochtige wind dat er zelfs tropische planten kunnen groeien. In het oosten echter komt de wind uit Noorwegen en is droog en koud. Deze 2 klimaten ontmoeten elkaar in Schotland. Vandaar het veranderlijk weer. Als er een beetje wind bij de vochtige lucht komt, in aanraking met de kou, begint het in de heldere lucht ineens te regenen. Waait het uit een andere richting, dan zijn de wolken plotseling weer verdwenen totdat het grillige weer opnieuw omslaat. Geen wonder dat de regenjas is uitgevonden door een Schot! De Schotten zeggen: Als je Ben Neir aan de horizon kan zien, gaat het regenen; Als je hem niet kan zien regent het al! En de levensgenieters zeggen erbij: ‘Zonder al dat zoete water konden we nooit goed whisky stoken.’

Loch Ness

Wat betreft waterinhoud is Loch Ness het grootste meer van Schotland. Hier en daar is het wel 250 meter diep en men zegt dat het water in deze enorme, door een gletsjer gevormde geul nooit bevriest. Vanwege alle verhalen die ron Loch Ness de ronde doet, trekt het bijzonder veel bezoekers. Bij het meer staat een ruïne van Castele Urquhart die in de zomer druk wordt bezocht, maar ze doen het niet voor de ruïne maar voor het monster van Loch Ness. Het monster schijnt 3 meter lang te zijn en is misschien een afstamming van de dinosaurus.

Hoe het verhaal op de wereld kwam? In een kalme week in mei 1933 bood Inverness Courier ruimte voor een verslag van een plaatselijke correspondent die had gehoord dat een stel had gezien hoe een vreemd beest ontspannen rond zwom in het donkere water van het meer. Het stel runde een hotel in Drumnadrochit. Al snel hadden meer mensen het beest gezien.

Een wegenwachter vertelde hoe hij tussen de langs het meer geparkeerde auto`s voor een hoop onrust kon zorgen door alleen maar naar het water te wijzen. Intussen besloot de gemeenteraad dat er 1934 wat minder geld aan de publiciteit kan worden uitgegeven.

Wat ik zelf verzameld heb:

Ik vond het leuk om over een paar dingen te schrijven in dit hoofdstuk, niet alleen over een onderwerp.

Het (traditioneel) eten en drinken van Groot-Brittanië:

Elke dag begint met een ontbijt. Traditioneel bestaat dit in het Verenigd Koninkrijk uit; eieren met spek, eventueel met worstjes, bloedworst, geroosterd brood champignons of tomaten! Elke streek van Groot-Brittanië kent haar eigen specialiteiten en gerechten. Londen staat bijv. bekend om zijn schaaldieren. En Wales biedt vele kazen, met welshcakes, zeeforel en gebakken roodwier met haver en spek. Schotland, daarin tegen, staat bekent om zijn zalm sneeuwhoen en natuurlijk om zijn haggis, dat bestaat uit bemalen slachtafval en havermout. Een fantastische Britse uitvinding is vis met friet (Fish-and-chips).

Pubs:

Pubs, een pub is zowel in de stad als in een dorp een belangrijke ontmoetingsplaats. Hier kunnen mensen roddelen, zingen, een snack eten of natuurlijk een biertje drinken. In de middag kun je in veel pubs terecht voor een warme maaltijd. Sommige pubs hebben ook kamers en tuinen, waarvan gezinnen in het weekend gebruik van kunnen maken. Sommige Engelse pubs zijn meer dan 1000 jaar oud!

Talen:

De officiële taal is natuurlijk Engels, maar er worden ook andere talen gesproken. Het Welsh wordt in sommige plaatsen van Wales gesproken. Migranten zijn vaak tweetalig bijv. Indische en Pakistaanse kinderen spreken zowel hun moeder taal als Engels.

Geld:

De Britten rekenen met ponden (£) en pence (p). Er gaan 100 pence in een pond. Op de Britse bankbriefjes staan beroemde mensen:

De Britten rekenen met ponden (£) en pence (p). Er gaan 100 pence in een pond. Op de Britse bankbriefjes staan beroemde mensen:

- £ 20,- Micheal Faraday (Wetenschapper) - £ 10,- Charles Dickens (Schrijver) - £ 5,- George Stephenson (Uitvinder van de Stoommachine)

De muntstukken bestaan uit : 1,2,5,10,20 en 50 pence en van 1 Pond.

De vlaggen:

De Britse vlag wordt de ‘Eenheidsvlag’ genoemd. Het is een combinatie van het St.-Joriskruis uit de vlag van Engeland, het St.-Andriekruis van Schotland en het St.-Patrickskruis van Ierland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.