Heb jij spreekangst? Voor een item van RTL Nieuws doen we onderzoek naar spreekangst. Laat ons weten of jij nerveus wordt van spreken voor een groep. Meedoen duurt maar 3 minuutjes.

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Open Avond = ontdekken of jij hier past Leren is keuzes maken. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen en opstaan. Dát leren, dat leer je bij Hogeschool Inholland. Tijdens onze Open Avond op woensdag 30 oktober staan onze studenten en docenten klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom langs en ontdek of jij hier past.

Meer info!
Educatieve schoolreizen naar het buitenland

Inleiding


Het is de laatste jaren een trend geworden. Educatieve schoolreizen naar landen als België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Ieder jaar gebeurt het wel 2 of meer keer. De ene keer gaan ze naar het buitenland en de keer daarna komen de buitenlanders hier. Dit gaat dan allemaal onder de naam “uitwisselingsprogramma”. De uitwisselingen zijn ervoor om meer over de landen te weten te komen en om de taal en de cultuur beter te leren kennen, maar in de praktijk werkt dit niet zo als er gezegd wordt. Hooguit leer je de taal en een paar belangrijke dingen van de cultuur maar daar houdt het dan ook mee op.
Ook kost het voorbereiden en het reizen veel tijd, vaak nog wel langer dan dat men aanwezig is in het land. Door deze voorbereidingen vallen veel lessen uit en dit lesverval wordt niet goedgemaakt met de tijd die men in het buitenland besteed aan educatieve dingen.
En het laatste nadeel is dat het erg veel geld kost: de reisverzekering, de voorbereidingen en de reis zelf.

Het is duur

De schoolreizen die worden gepland zijn meestal naar landen als België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Het prijsverschil met Nederland is in 3 van deze landen niet zo groot, maar als je schoolreis naar Engeland gaat dan ben je een hele boel extra geld kwijt. Want een pond is drie gulden, dus een kopje koffie van drie pond is negen gulden. Als je daar bent en je wilt die koffie dan is het niet zo erg, maar als je eenmaal thuis bent kom je erachter hoeveel geld je hebt uitgegeven.
Niet alleen het verschil in prijzen is duur, maar ook de reis zelf. Er moet van alles geregeld worden voor de reis zoals een reisverzekering, vervoer en onderdak. Dit alles loopt al gauw in de honderden guldens per persoon en aangezien je meestal met een grote groep op reis gaat zal dit enorm veel geld gaan kosten voor de school en de reizigers.

Het is leerzaam

Het hele idee achter de schoolreizen naar het buitenland is dat het leerzaam is en dat het goed is voor je ontwikkeling. Dit is gedeeltelijk waar, want je leert inderdaad de taal beter beheersen en je steekt wel iets op van de cultuur. Maar het grootste deel van de tijd wordt op zo’n schoolreis besteed aan het bekijken van gebouwen en toneelstukken die je grotendeels niet interesseren. Je leert dus wel de taal, maar daar houdt het dan ook mee op.

Het is zonde van de tijd

Het grootste gedeelte van de tijd tijdens zo’n schoolreis zit je bij je uitwisselingsgezin of ben je onderweg. Stel dat je een week naar het buitenland gaat, dan is het de eerste en de laatste dag reizen. Dan heb je nog 5 dagen over, van die dagen ga je er 2 of 3 de stad in, daar is het grotendeels rondslenteren en gebouwen bekijken. De overige dagen ben je bij je gezin of bij je vrienden. Zo zie je dat je maar ongeveer 2 tot 3 van de 7 dagen aan het “leren” bent.

Slot


Over het algemeen zijn schoolreizen naar het buitenland wel goed als je de taal wilt leren, maar daar houdt het dan ook mee op. Het is duur, het kost veel tijd en het is niet zo leerzaam als voorgespiegeld wordt. Mijn conclusie over schoolreizen naar het buitenland is dus dat je het beter niet kunt doen of je moet perse voor het leren van de taal gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.