Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Drop

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas vwo | 783 woorden
  • 23 juli 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Waarvan wordt drop gemaakt?

Drop wordt van de zouthout struik gemaakt. Deze struik groeit alleen in een subtropisch klimaat zoals in Griekenland, Italië, Turkije, Spanje en China.
Nadat de zoethoutstruik is geoogst worden de wortels van de zoethoutstruik gedroogd.
Daarna worden ze gewassen en gesneden en weer gedroogd. Daarna wordt het gekookt tot dikke pap. Dat gieten ze in bakken en laten ze het afkoelen. Dan wordt het blokdrop.

Een ander ingrediënt van drop is zetmeel. Het wordt gemaakt van aardappelen en soms ook van maïs. Zetmeel maakt drop soepel.

Vroeger werd hiervoor Arabische gom gebruikt. Dat is een soort hars van de acaciaboom.
Die groeit in Afrika.

Twee andere ingrediënten worden gebruikt om drop een kleur te geven.
Voor zwarte drop gebruiken ze: norit.
En voor bruine drop gebruiken ze: karamel.
Ze gebruiken ook zout, maar dat is geen keukenzout. Dat zout heet: salmiak.

Dan worden er nog verschillende kleur, geur en smaak stoffen voor de drop gebruikt. Bijvoorbeeld honing, anijs, eucalyptus, pepermuntolie, menthol.
De laatste stof geeft een hete smaak.

In de dropfabriek…

In de dropfabriek zijn grote ketels waar water, suiker en zetmeel door elkaar worden gemixt. In 5seconden wordt de ketel verwarmd tot 135 graden Celsius. Dat is erg heet, vergeleken met water dat met 100 graden kookt. Door de hitte wordt het papje zacht, maar toch stevig. Door een dunne buis wordt het mengsel naar een andere ketel gebracht. In de buis koelt het af, waardoor het een kleverige massa wordt. Dat noemen ze dropdeeg. Daarna komt er blokdrop bij in dat is de dropsmaak. Dan komt er salmiak bij in voor zoute drop, en suiker voor zoete drop.

Vormen drop…

De dropmassa wordt door buizen naar een gietmachine gebracht. Daar staan grote bakken met zetmeel erin. Een machine met een soort stempels zet een vormpje in het zetmeel. De dropjes moeten 2 dagen drogen in de bakken met zetmeel. Dat gaat het beste met de temperatuur van 65 graden Celsius, in aparte droogkasten. Na 2 dagen worden de bakken gekanteld en vallen de gedroogde dropjes eruit. Het zetmeel wordt gedroogd en gebruiken ze nog een keer. De laatste meelrestjes op de dropjes worden eraf geblazen. Dat gebeurt in een koeltunnel. Daar is de temperatuur 5 graden Celsius. Daarna wordt de buitenkant van de dropjes nog mooi gemaakt. Dat gebeurt in een glanstunnel. Dat lijkt op een grote droogtrommel. Dat laagje op de dropjes is een laagje van olie, bijenwas en planten. De glimmende dropjes worden weer 1 of 2 dagen gedroogd.


De verpakking.

Er blijft nog 1 ding over de verpakking.
Het verpakken kan op veel manieren zoals in: zakjes, rolletjes of doosjes.
Als de dropjes verpakt zijn gaan ze in grote dozen, en op weg naar de winkel.

Het laboratorium.

In het laboratorium wordt de drop getest op de smaak. Mensen die daar in het laboratorium werken proeven de drop. Dat proeven doen ze zo:
ze laten een stukje blokdrop smelten en proeven dat. De laboranten zo noem je die mensen spoelen hun mond met water. Soms eten ze ook een biscuitje om de smaak in hun mond kwijt te raken. Dan kunnen ze weer gaan proeven. Ook de ingrediënten worden gecontroleerd.

Medicijnen?


Drop is niet alleen een lekker snoepje maar wordt ook voor medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld in hoestdrankjes.
In de zoethoutwortel zitten stoffen die slijm in de keel of luchtpijp helpt oplossen. Als je last hebt van kriebelhoest kan drop nog wel eens helpen. Blokdrop wordt nog wel eens in hoestdrank gebruikt. Er wordt ook gezegd dat je van drop een hoge bloeddruk krijgt, maar dat kan alleen gebeuren als je drop 1 dag of meerdere dagen achter elkaar eet.
Ook wordt drop soms gebruikt om pillen minder bitter te maken.

En sommige mensen pakken als ze verkouden zijn, ook een dropje.
Drop is dus eigenlijk een soort medicijn.
De geschiedenis van drop.

Nederland is een echt dropland. Bijna iedereen vindt het lekker en neemt drop mee als ze op reis gaan, in de zuidelijke landen kent men geen drop. Dat komt voornamelijk omdat snoep zoet en mooi gekleurd moet zijn. Dan is zo’n raar zwart, zout snoepje natuurlijk niets. Maar gelukkig kun je in Nederland overal drop kopen, je vindt het op de gekste plaatsen. Drop bestaat al erg lang, maar niemand weet wanneer en hoe drop is ontstaan. Maar we weten wel dat de zoethoutwortel (het belangrijkste ingrediënt van drop) al eeuwenlang voor drop word gebruikt. Apotheken gebruikten drop namelijk in alle drankjes en pillen tegen verkoudheid. Dus eigenlijk is drop ontstaan als geneesmiddel, maar tegenwoordig valt drop onder snoep. Toch wordt het nog gebruikt tegen verkoudheid. En eigenlijk is drop ook nog een beetje gezond want er zit namelijk minder suiker in dan in andere snoepjes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.