Chattaal

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 511 woorden
  • 3 mei 2005
  • 188 keer beoordeeld
Cijfer 7
188 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Chattaal
FF CHATTE

Chatten op chatboxen op Internet wordt steeds populairder. Steeds meer mensen chatten op een chatbox op Internet en leren de chattaal kennen.
In de chatboxen wordt veel chattaal gebruikt omdat het lekker makkelijk gaat en iedereen snapt waar je het over hebt.

In de chattaal worden de woorden zo kort mogelijk geschreven.
Er worden veel afkortingen gebruikt zoals idd, dat staat voor inderdaad en iig, dat in ieder geval betekent. Ook vervallen er letters, alleen omdat dat makkelijker en sneller typt, want je moet snel reageren als je iets wil zeggen.
Bij werkwoorden vervallen vaak de laatste letter(s). Zoals bij werken, dat wordt in chattaal dan werke. Vaak worden woorden aan elkaar geplakt. Ik ben wordt dan kben of het gaat wordt tgaat. Ook wordt bij chattaal gebruik gemaakt van engelse woorden en afkortingen. Bijvoorbeeld brb, wat be right back (ben zo terug) betekent.
Ook worden er bij de chattaal smilies gebruikt, daarmee kunnen de chatters aangeven hoe ze zich voelen.

Chattaal lijkt wel op sms-taal: zo veel mogelijk informatie in het kort doorsturen.
Alleen is sms-taal nog meer ingekort. Bij chattaal worden ook veel woorden nog wel helemaal geschreven zonder letters weg te laten.

Er wordt gezegd dat kinderen uit groep acht de Cito-toets slechter maken omdat ze niet meer weten hoe ze woorden in correct Nederlands moeten schrijven.
Ik heb iemand naar haar mening daar over gevraagd en zij zegt ook: ’Het levert me inderdaad problemen op met de Nederlandse les, want soms weet ik dan niet eens meer hoe ik een woord moet schrijven. Dan denk ik even na en dan weet ik het wel weer, maar toch.’
Anderen zeggen: ‘ik vind het gewoon makkelijk om chattaal te gebruiken, omdat het anders zolang duurt voordat je wat hebt getypt. Ik heb er geen last van dat ik niet weet hoe ik woorden goed moet schrijven.’

Ik denk dat de spelling er ook onder lijdt. Bij het chatten wordt vaak niet gelet op hoe de woorden eindigen (d, t, dt). Zo eindigen voltooid deelwoorden, die met een d geschreven moeten worden, op een t.

Sommige volwassen denken dat het Nederlands door chattaal wordt verloederd: ’Nederlandse taal is wel belangrijk, maar voor de jonge mens niet altijd de geschikte omgangstaal. Toch zullen ze als ze eenmaal als ze niet meer in de schoolbanken zitten zich moeten redden in de maatschappij die toch een goede Nederlandse taal eist? Maar ik kan me sterk vergissen. Men spreekt natuurlijk niet voor niets al jaren over verloedering van de Nederlandse taal.’

Mijn mening over chattaal is: ’Ik vind het erg makkelijk om te gebruiken, je bent veel minder tijd kwijt door de woorden in te korten en je kan dan sneller op anderen reageren. Maar ik denk ook wel dat het veel invloed heeft op hoe je Nederlandse woorden schrijft. Ik merk dat als ik bijvoorbeeld het woord niks moet opschrijven, want dan schrijf ik eigenlijk automatisch nix op (dat gebruik ik als ik chat), ik denk dat dat komt door de chattaal omdat ik dat zelf ook vaak gebruik.

REACTIES

K.

K.

het is leuk om dit te lezen zelf zit ik ook in de 4'de van vwo dus dit is erg leuk want t lijkt op mijn opstel
xx keety xx

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.