Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Automutilatie

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 463 woorden
  • 26 december 2002
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
64 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
3 redenen waarom je echt never nooit niet in het buitenland moet studeren

Studeren in het buitenland, de ultieme droom van veel mensen, toch? Nou,
vergeet het maar! Waarom zou je jezelf onderdompelen in nieuwe culturen,
talen en ervaringen als je ook gewoon thuis in je onesie op de bank kunt
blijven zitten?

Check het hier
Auomutilatie of zelfbeschadiging wordt vaak afgedaan als iets wat alleen gestoorden doen. Dat dacht ik eerst ook totdat ik het zelf ging doen. Ik begon ongeveer op mijn negende mezelf te slaan als iets niet goed lukte. Op mijn vijftiende begon ik mezelf te snijden, eerst met een schaar daarna met scheermesjes. Waarom ik het doe? Om mijn gevoelens te uiten, om mezelf te straffen voor alles wat ik fout heb gedaan, misschien ook om aandacht. Aandacht vragen wordt vaak gezien als iets negatiefs, ik zie dat ook zo, dus ik schaam me er voor. Maar is aandacht vragen niet een soort schreeuw om hulp? Heeft iedereen niet gewoon aandacht nodig? Één van de grootste gevolgen van het automutileren zijn wel de littekens. Ik spreek nu uit ervaring. Het is voor mij en heel veel anderen helemaal niet zo normaal om een t-shirt in de zomer aan te doen. Ook een groot gevolg zijn de vragen van mensen. Dan vragen ze bijvoorbeeld hoe ik aan die littekens kom.
Zelfbeschadiging is iets heel tegennatuurlijks: een mens vóórkomt in principe instinctief om zichzelf te verminken. Er moet dus wel iets heel ergs om je heen gebeuren, wil je als kind (of volwassene) overgaan tot opzettelijke zelfverminking. Dat iets kan bestaan uit verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik, iets wat in ieder geval groter is dan jijzelf. Ik ben niet verwaarloosd, fysiek mishandeld of misbruikt en toch ben ik al jong begonnen met automutileren. In mijn geval heeft het te maken met het uiten van wat ik hierboven al zei: spanning, woede, machteloosheid.

Autmutilatie is niet stom of een teken van zwakte. Automutilatie is een probleem, een manier van uiten, van praten: ik ben woest, ik haat mezelf, ik wil een knuffel, help me! Praten zonder woorden, zonder anderen lastig te vallen. Als zelfbeschadiging eenmaal een deel is van je leefpatroon, werkt het net als alcohol en drugs verslavend: een noodzakelijke oplossing om het kwaad op een afstand te houden. Snijden lijkt, zoals ik al zei, je vriend, maar is eigenlijk je vijand.
Automutilatie zorgt ervoor dat je zelfwaardinging helemaal verwoest wordt. Je hebt weer gefaald, je hebt weer gesneden. Je wilt van jezelf de perfecte mens maken, zonder verdriet, jaloezie en overal goed in zijn, iets wat niet bestaat. Maar dat lukt niet dus je hebt gefaald, weer een reden om jezelf te straffen.
Als iemand je verteld dat hij/zij automutileert, dan moet je vooral niet teleurgesteld of boos reageren. Het beste wat je kunt doen is diegene steunen en geloven. Je moet ook niet zeggen dat diegene 'gewoon' moet stoppen, want dat lukt niet. Dan gaat diegene het juist verbergen.
Het beste wat je kunt doen als slachtoffer is hulp zoeken en veel praten. Het is heel moeilijk om het zelf op te lossen.

REACTIES

I.

I.

Hey

Jij ook? Ook littekens waar je je voor schaamt?
Ook smoesjes verzinnen als je ooit een keer een te erge wond heb en niet mee kan doen met gym.? Ik ook. Waar woon je? Reageer je?

Kuz IRis

21 jaar geleden

I.

I.

Sorry vergeten:

Dit boek is heel erg goed, over zelfverwonding:

Krassen van Shelley Stoehr

Kuz Mij

21 jaar geleden

R.

R.

hoi,
ik heb net je opstel over automutilatie gelezen en ik wilde alleen even zeggen dat ik het heel goed vind. ook dat je jezelf als voorbeeld hebt durven gebruiken. ik heb zelf ook vanalles gedaan om mezelf te verminken (snijden, brandwonden maken, mezelf slaan). toen mijn omgeving erachter kwam reageerden ze heel naar, ze begrepen het niet en porbeerden ook niet om het te begrijpen. zulke mensen zouden jouw stuk moeten lezen, dan zoyuden ze het al veel beter begrijpen.
groetjeds, rachel

20 jaar geleden

G.

G.

Ik wilde je laten weten hoe dapper ik het vind dat je hierover een stuk geschreven hebt!!! Ik vond het zo goed omdat het beide kanten belicht en het paradoxale van am!!! Mijn complimenten!!!

Ik weet niet of je er wat aan hebt maar ik heb een site opgezet voor depressieve jongeren en jongeren met aanverwante problemen zoals am, borderline etc. misschien dat je de site wilt bekijken! http://members.lycos.nl/blauwedagen/

Heel veel steun toegewenst en blijf doorvechten!!!

Groetjes GF

20 jaar geleden

S.

S.

hey hey,

Wij maken een werkstuk over automutilatie..ik las net je verslag en vond het best wel naar om dit te lezen je hebt genoeg meegemaakt.
Ik wilde aan jou vragen of je misschien mij kan vertellen..Welke vormen van automutilatie er allemaal zijn...Hoe je het kunt behandelen. en hoe je om kunt gaan met automutilatie..Alvast bedankt..en veel succes verder..fijne feestdagen..Liefs sanne

20 jaar geleden

S.

S.

He ik vind dat je echt goed beschrijft wat je voelt. Ik heb zelf ook automutilatie, maar ik kan het nooit goed uitleggen en ik vind dit heel duidelijk! veel sterkte!

Liefs

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.