Aardbevingen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • groep 8 | 1053 woorden
  • 10 augustus 2005
  • 83 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
83 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud

- Hoe ontstaan aardbevingen?
- Hoe dachten de mensen vroeger over de oorzaak van aardbevingen?
- Beroemde aardbevingen
- De schaal van richter
- Een seismograaf
- Van alles over de aardkorst
- Waar gebeurt de aardbeving eigenlijk

Hoe ontstaan aardbevingen?
De aardkorst zou je kunnen vergelijken met een sinaasappel. Alleen is deze schil uitgebarsten in 20 stukken.(deze stukken worden ook wel brokken of platen genoemd) Deze platen zijn vaak net zo groot als een continent met een stuk oceaan erbij. De platen schuiven niet allemaal de zelfde kant op. Ze kannen naar elkaar langs, elkaar maar ze kunnen ook botsen. Dan schuift de ene plaat
meestal onder de andere waardoor er een spanning op de platen komt te staan. Als deze spanning te groot word schieten de platen opeens met een grote kracht langs elkaar.

Na de aardbeving is alles weer stil alleen liggen de platen verschoven naast elkaar.

Hoe dachten de mensen vroeger over de oorzaak van aardbevingen?
De mensen hadden vroeger de gekste verklaringen voor aardbevingen. Lees deze verhalen maar eens: In een oud Japans verhaal wordt beweert dat er midden in de aarde een reuzespin leeft. Als zij met haar acht poten rondloopt beweegt de aarde. Weer een ander verhaal uit Japan zegt dat er onder de grond een grote vis leefde. Deze vis hete Namazu. Af en toe schudde deze vis lichaam, en je raad al wat er dan gebeurde: een aardbeving. In Siberie geloofde de mensen in een god Tuli.Hij vervoerde de aarde op een hondenslee. Elke keer als de honden stopten om te krabben beefde de aarde. Een deel van dit Hindoeïstische verhaal ken je vast wel. Boven op de rug van de olifant ligt de aarde de olifant staat opeen schildpad en die staat weer op een grote slang. Als een van de dieren zijn evenwicht verliest beeft de aarde

Beroemde aardbevingen.
Op 18 april 1906 vroeg in de ochtend trilde de grond onder de stad San Fransisco. De aardbeving duurde minder dan een minuut maar bijna de hele stad lag onder het puin en er vielen 700 doden. De oorzaak van de aardbeving was dat de stad op twee platen ligt. En een andere aardbeving was in Alaska de kracht van de aardbeving was 8,9 op de schaal van richter. De aardbeving duurde ongeveer 4 minuten. De grond onder dorpen en steden brak en verschoof waardoor auto¡¦s in spleten gleden. Hellingen verschoven en de rotsblokken daarvan bedolven huizen en andere dingen in de stad. Er gebeurde natuurlijk nog veel meer erge rampen. Maar beroemd is een aardbeving meestal echt, als er veel mensen bij doodgaan. Bijvoorbeeld in de Chinese provincie Tianjin in 1976. Hier vielen wel 650000 doden. De meeste gingen dood door gebrek aan eten na de aardbeving. Maar niet alleen in China, maar ook in heel veel andere landen. Maar de een op de andere waren ze allemaal erg en verwoestend.

De schaal van richter.
Richter was een Amerikaanse geleerde die aardbevingen bestudeerde. In 1935 verzon hij een schaal van getallen die aangaven hoe sterk een aardbeving was. Deze schaal begint bij 1 en eindigde bij 8. Als het aangegeven cijfer 1 hoger word, betekend dit dat de schaal niet 1 maar 30 keer zo sterk is. De schaal van richter ziet er zo uit :
1 niet te voelen maar apparaten kunnen de aardbeving wel meten
2 je kunt hem net voelen
3 in het middelpunt goed te voelen bijna geen schade
4 tot 5 te voelen tot 30 kilometer vanaf het middelpunt
6 behoorlijke schade
7 ernstige aardbeving
8 verschrikkelijke aardbevingen

Een seismograaf.
Als er ergens op aarde een aardbeving is, kan je die meten met een seismograaf. Een seismograaf is een apparaat dat de aardbeving meet en opschrijft. De seismograaf bestaat uit twee delen. Het ene deel is een deel dat trillingen meet. Het andere deel vertaald de trillingen en schrijft deze op. Daarom zit er een pen die steeds krabbeltjes maakt op een stuk papier. Als er een aardbeving is worden de krabbeltje opeens veel groter. Tegenwoordig staan er op veel plekken seismografen.

Waar gebeurt de aardbeving eigenlijk?
De aardbeving gebeurt eigenlijk diep onder de grond. Meestal zelfs iets van 30 km diep. Recht boven de boven de plek waar de botsing is ontstaan, gaat de grond het hards tekeer. Dit punt heet het epicentrum. Het punt onder de grond waar de aardbeving eigenlijk echt vandaan komt, heet het hypocentrum. En hoe verder je van het epicentrum vandaan bent, hoe minder de schokken worden.


Van alles over de aardkorst
Aardschotsen drijven uit elkaar. Heel langzaam, ongeveer even snel als je teennagels groeien. 200000000 (200 Miljoen) jaar geleden, lag Zuid-Amerika namelijk nog tegen Afrika aan! Maar toen kwam er een scheur in de aardkorst en begonnen de continenten uit elkaar te drijven. En steeds als die scheur groter word komt er weer een stukje aardbodem bij. Onze aarde word dus eigenlijk steeds groter.
Er zijn gebieden waar aardbevingen vaak voorkomen. Bijvoorbeeld in Japan en Turkije. Deze gebieden worden aardbevingsgebieden genoemd. Deze landen liggen dan zeer waarschijnlijk aan een plaatgrens.
Nederland ligt niet aan een plaatgrens. En zal dus niet snel in een zware aardbeving betrokken raken. Toch komen er wel kleintjes voor. Dat komt omdat er in op de aardkorst waar wij op wonen wel wat kleinere scheuren zitten. Bijvoorbeeld in Oost-Brabant. Meestal is de aardbeving zo klein dat niemand er iets van merkt. Maar in de nacht van 1992 niet. Deze aardbeving schudde veel Nederlanders wakker.
Je kunt van buitenaf ook zien hoe dik de aardkorst is. Dit komt omdat de aardkortst drijft. De dunste stukken zijn het laagst en de dikste stukken dus het hoogst.

Leuke weetjes over aardbevingen.
Eigenlijk is een aardbeving niets bijzonders. Sterker er is er elke minuut wel een op aarde. De meeste zijn kleintjes, deze voel je waarschijnlijk niet eens. Maar er zitten soms ook grote tussen. Dat zijn er zo,n 20 per jaar toch zie je die ook niet allemaal op het journaal. Want ze zitten vaak onder water en soms ook op een onbewoond eiland.
De allerzwaarste aardbeving was waarschijnlijk veel eeuwenvoor het bestaan van de mens. Maar de zwaarste die ooit gemeten is waarschijnlijk die in Chili uit 1960. Bij deze aardbeving kwam er een scheur in de grond van wel 300 km lang. In de zee kwam een vloedgolf van wel 10 meter hoog. Er vielen duizenden doden. Maar vergeleken met China waren die duizenden doden maar weinig. Hier kwamen bij een aardbeving in de grote stad Tangshan meer dan achthonderdduizend mensen om.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.