Ideologie van Geert Wilders en de PVV

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas havo | 532 woorden
  • 5 november 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

VRAAG 1:::Alleen PVV zegt vertrouwen in kabinet op

Alleen de PVV heeft donderdag het vertrouwen in het kabinet opgezegd. De motie van wantrouwen die partijleider Geert Wilders tegen premier Mark Rutte en zijn ploeg had ingediend, kreeg bij de stemming in de Tweede Kamer slechts steun van de Kamerleden van die partij zelf.

De PVV heeft geen vertrouwen meer in het kabinet, omdat het extra geld uitgeeft aan ontwikkelingshulp en asielzoekers „terwijl ze onze ouderen in de steek laten en de zorg afbreken”, aldus de motie, die Wilders eerder donderdag in het laatste deel van de Algemene Politieke Beschouwingen had ingediend.

Vorig jaar had hij direct al in het eerste deel van dat jaarlijkse debat over de kabinetsplannen voor het volgend jaar een motie van wantrouwen tegen het kabinet ingediend. De SP en de Partij voor de Dieren steunden die motie toen.

Met welk begrip uit het boek kun je dit artikel goed samenvatten¿

 

VRAAG 2 :::Ook CDA steunt zorgplan Van Rijn

DEN HAAG -

Nu ook het CDA zich donderdag schaarde achter het kabinetsplan om de zorg aan ouderen en gehandicapten die veel zorg nodig hebben te veranderen, kan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) het plan met een gerust hart gaan voorleggen aan de Eerste Kamer.

Staatssecretaris Van RijnFoto: ANP

VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Senaat en zijn aangewezen op steun uit de oppositie om een voorstel erdoor te krijgen. D66, ChristenUnie en SGP hielpen eerder zorgtaken over te hevelen naar gemeenten en zorgverzekeraars. Donderdag deden ze dat opnieuw en nu gaf ook het CDA zijn steun aan de plannen.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer heeft zo haar twijfels bij de financiële onderbouwing van de zorgplannen. Maar ze zei ja, omdat ze vindt dat er op zorggebied stappen voorwaarts worden gezet, bijvoorbeeld omdat mensen meer zeggenschap krijgen over de zorg die zij willen. Van Rijn is blij met de bijval uit de Kamer. Hij gaf donderdag opnieuw aan dat hij van meet af aan heeft geprobeerd „zo breed mogelijke steun” te krijgen voor alle veranderingen in de zorg. „Hoe breder hoe beter”. De steun voor dit plan, verklaart Van Rijn zelf door erop te wijzen dat de Wet langdurige zorg „vooral waarborgen geeft om de zorg aan de kwetsbaarste mensen te regelen”.

Welk ideaal heeft de CDA wat betreft de zorg?

 

VRAAG 3:::

SP: meer geld voor zorg, onderwijs, uitkeringen

DEN HAAG -

De SP wil meer geld uitgeven aan zorg, sociale zekerheid en onderwijs. Dat blijkt uit de 'tegenbegroting' die de partij van Emile Roemer donderdag presenteert.

Hij wil de kabinetsbezuinigingen op de thuiszorg en dagbesteding voor ouderen en mensen met een beperking helemaal terugdraaien. Er moet geld naar het onderwijs voor kleinere klassen. Voor de sociale zekerheid wil de SP een pakket maatregelen van 900 miljoen „om de afbraak op het gebied van de sociale zekerheid te herstellen”.

Roemer kwam woensdag op de eerste dag van de algemene beschouwingen onder vuur te liggen van andere fractievoorzitters omdat hij zijn plannen niet concreet met cijfers en bedragen kon onderbouwen. Die onderbouwing ligt er nu wel.

Welk begrip kun je bij dit artikel toepassen?

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.