Thema: If there is no heaven…to die for…
Waarom mensen geloven:
- Mensen geloven, omdat het het bestaan van mensen verklaart. Mensen die geloven, geloven in een hogere macht. Die geeft antwoord op allerlei vragen. Dus ook op de vraag: waarom mensen bestaan.
- Mensen geloven, omdat alle godsdiensten vertellen dat het leven na de dood niet is afgelopen. Sommige zeggen dat je ziel na de dood steeds in een ander lichaam voortleeft. Uiteindelijk zal je ziel worden bevrijd van de aardse ellende en een toestand van eeuwig geluk bereiken.
- Mensen geloven, omdat godsdienst vertelt wat je wel en niet mag doen. Mensen willen graag regels hebben waar ze zich aan moeten houden. Godsdiensten schrijven voor hoe mensen moeten leven. Ze vertellen ook waarom: het goede wordt beloond en het kwade bestraft. Je hebt ook een regel die alle godsdiensten hebben die wordt ook wel de gulden leefregel genoemd: behandel mensen zoals u door hen behandeld wilt worden.
- Mensen geloven, omdat de mensen die geloven, vinden dat het leven zin heeft als je ergens in gelooft. Het geeft mensen zin om te gaan leven. Ze doen het voor iemand. Rampen en narigheden worden gezien als straf of beproeving. Wie erdoor getroffen wordt, kan er uiteindelijk baat bij hebben. Hij kan ervan leren dat hij zich moet houden aan de heilige wetten en daardoor nieuwe narigheid kan voorkomen. Wie zich aan alle wetten houdt, zal uiteindelijk het eeuwige geluk vinden. Dat betekent dat ook de wetten zin hebben. Mensen die gelukkig zijn, vragen zich zelden af of het leven zin heeft. Volgens de meeste godsdiensten worden ook zij op de proef gesteld: wie vergeet dat geluk een geschenk is van de hogere macht, belandt uiteindelijk in het diepste ongeluk.
Voorbeelden van geloofsuitingen in eigen leefomgeving:
- Mensen gaan bidden voor het eten. Om te bedanken voor al het lekkere eten en dat men nog steeds gezond is. Of ze gaan bidden voor mensen die in het ziekenhuis liggen en hopen dat ze beter worden.
- Mensen laten hun kinderen dopen. Om te laten zien dat ze bij de geloofsgemeenschap willen horen. Dat het kind ook deelneemt aan die geloofsgemeenschap.
- Kinderen doen in groep 4 de eerste communie. Dat doen ze om te vieren dat ze bij de kerk horen. Zelf heb ik ook de eerste communie gedaan. Doordat ik mijn eerste communie deed, hoorde ik ook bij de mensen in onze kerk.
- Als kinderen in groep 8 zitten, doen ze het vormsel (ook wel de 2e communie). Het vormsel doe je om nog een keer te bevestigen dat je bij de geloofsgemeenschap hoort. Je bent dan ook ouder en kunt ook echt zelf beslissen of je dat wel wilt.
- Als er mensen dood gaan, wordt er vaak gebeden, bijvoorbeeld bij het
overlijden van een opa en oma. In het begin hebben de mensen die achterblijven het daar vaak erg moeilijk mee. Ze voelen zich erg eenzaam. Maar bij het idee dat hun overleden man of vrouw in de hemel is en het nu beter heeft, zijn ze soms iets minder verdrietig.
Positieve en negatieve effecten van een godsdienst.
Positief:
- Veel mensen krijgen steun door hun godsdienst. Als ze bidden, krijgen ze steun van hun God. Er is iemand die naar hen luistert. Ze kunnen hem ook alles vertellen.
- Veel mensen krijgen hoop door hun godsdienst, ze geloven dat het beter zal worden. Bijvoorbeeld: in tijden wanneer er oorlog is, of als ze in armoede leven of als ze verdrietig zijn omdat iemand gestorven is.
- Veel mensen vinden het fijn dat ze weten dat hun overleden familieleden, vrienden of kennissen het goed hebben in de hemel of in hun volgende leven.
- Mensen staan niet alleen. Ze horen bij een groep mensen die het zelfde denken als zij doen.
Negatief:
- Veel oorlogen beginnen doordat mensen niet hetzelfde geloof hebben. Ze willen dat andere geloof niet accepteren.
- Veel mensen gaan voor hun godsdienst allerlei dingen doen. Zoals dat ze op zichzelf een bom plakken en die dan laten ontploffen in een bus vol met mensen. Ze denken dat ze dan iets goeds hebben gedaan voor hun geloof en in de hemel of in een nieuw leven terecht komen.
Conclusie:
Ik vind dat geloof erg goed is voor de mens. Het geeft mensen hoop en steun in moeilijke tijden. Door met hun God te praten, hebben ze het gevoel dat het beter gaat worden en dat er toekomstperspectief is.
Machtige mensen binnen het geloof (zoals priesters, bisschoppen) moeten geen misbruik gaan maken van het geloof, zoals de oude farao’s in Egypte soms deden. Er kunnen dan nare dingen ontstaan, bijvoorbeeld seksueel misbruik door geestelijken.
Zolang men maar geen oorlog voert om het geloof, kan het geloof goed zijn voor de mens. Het kan mensen een handreiking geven over hoe je met je medemens moet omgaan en hoe je met z’n allen aan een sociale en eerlijke wereld kunt bouwen.
Zelf ben ik een christen. Ik geloof dat je naar het leven in de hemel komt, maar ik ben daar niet zo zeker van. Ik geloof ook wel dat er een leven na de dood kan zijn, reïncarnatie. Ik weet zelf niet echt wat ik moet geloven. Of je nou in de hemel komt of je wordt gereïncarneerd, het maakt mij niet zoveel uit. Uit beide dingen blijkt dus dat ik geloof dat na het leven het niet ophoud.
Zullen mensen altijd gelovig blijven?
Ik denk van wel, zolang de mens bestaat zal er geloof zijn. Mensen willen graag bij een groep horen en iemand hebben waar ze altijd mee kunnen praten. Het geloof zal wel veranderen in de loop van de jaren. Maar er zullen altijd mensen zijn die geloven in een God.
REACTIES
1 seconde geleden
N.
N.
wow ben je jehoveh getuigen/>|
20 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
hoi loes! goed stuk, ik maak een beschouwing over dat onderwerp heb je misschien ook bronnen waar jij wat informatie hebt kunnen vinden? Alvast bedankt! groetjes larissa
16 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
heej, ik vind dit egt handig. Ik moest wat voor godienst opzoeken waarvoor mensen geloofden, nou hier staat het gewooon
14 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
:o
Da's 'n goe stukkie :P
12 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Stomme smiley :P
:O
12 jaar geleden
Antwoorden