Sabbat en andere joodse feestdagen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 500 woorden
  • 5 mei 2001
  • 161 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
161 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De sabbat De sabbat begint op vrijdagavond. Op de zevende dag van de week. De sabbat is één van de tien grondregels die de Thora bevat. Er zijn twee redenen voor. Uit exodus 20 wordt beschreven dat het de rustdag is van God, toen hij de wereld maakte. In Deuteronomium 5 wordt beschreven, dat de Joden sabbat moeten vieren om te herdenken dat ze slaven waren in Egypte. Sabbat is een rustdag. Daarom mag je op sabbat niet werken. Het is niet een dag voor studie, maar voor het gezin en voor de gebeden. Op sabbat gaan de joden naar de synagoge. Er worden thuis ook liederen gezongen en er wordt ook veel gebeden. Sabbat is ook een dag van de gastvrijheid, dus komen er vaak gasten met sabbat. De dag van de verzoening Het belangrijkste feest van de Joden is de dag van verzoening. (27-9-2001, 16-9-2002). Op deze dag zijn je zonden ten opzichte van God je vergeven. De conflicten tussen mensen moeten worden rechtgezet voor de grote verzoendag. Op deze feestdag is eten, drinken, werken en je opmaken verboden. De meeste Joden brengen deze feestdag in een synagoge door. Het is dan ook meer een heilige dag dan een feest.
Pesach Pesach herinnert aan de uittocht van Egypte. De eerste twee avonden van dit feest heten "Seideravond". Op deze avond wordt er verteld over de uittocht van Egypte. Als het Pesach is eet men matzes, platte broden gemaakt van meel en water. Dit wordt zo gemaakt zodat het geen tijd heeft om te rijzen. Toen de Joden uit Egypte trokken was er ook geen tijd om het brood te laten rijzen, en at men ook matzes. Daarom mogen Joden geen meelproducten die gegist zijn eten of bezitten met Pesach. Ook gebruikt men speciaal bestek. Op de eerste en laatste dagen mag niet worden gewerkt. De dagen die ertussen liggen gelden voor 'halve feestdagen' en dan mogen de meeste werkzaamheden wel gedaan worden. Het Wekenfeest. Het Wekenfeest, Sjawoe'ot, wordt zeven weken na Pesach gevierd. Het herinnert aan de wetgeving op de berg Sinai (de Thora). Op Sjawoe'ot is werken verboden, maar je mag wel koken (behalve als deze dag op Sabbat valt). Sjawoe'ot wordt twee dagen lang gevierd. Op de eerste dag worden de tien geboden in de sjoel voorgelezen, en wordt de synagoge met planten en bloemen versierd. De eerste nacht wordt het Tikoen Leel Sjawoe'ot gelezen of wordt er Joods geleerd tot aan de ochtend. Sommigen doen het allebei. Er bestaat ook een gewoonte om op Sjawoe'ot melkkost spijzen te eten. Loofhuttenfeest Op Soekot, het loofhuttenfeest, worden er kleine hutjes gebouwd waarin de mensen moeten slapen. Een week lang moet een Joods gezin alles in zo'n hutje doen. Als het te koud is mag het ook binnen. De Joden herdenken hiermee de tocht door de woestijn, toen moesten de mensen ook in gammele tenten wonen. Ondanks dat is het toch een vrolijk feest. Want ze weten dat het goed zal zijn als de reis ten einde komt.

REACTIES

F.

F.

leuk! Ik moest iets maken over het Jodendom en dit heeft me goed geholpen.

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.