Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

homoseksualiteit in China

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 429 woorden
  • 11 maart 2016
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 5
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Homoseksualiteit in China

 

Bij ons is het allang niet zo verwonderlijk meer wanneer bijvoorbeeld één van onze vrienden homoseksueel blijkt te zijn, maar dat is niet overal zo.

In China bijvoorbeeld, hoe staan ze daar tegenover van homoseksualitieit?

 

Vroeger, in het oude China maakte men geen probleem van homoseksuele relaties, ze kwamen veel voor. Het werd zelfs gezien als een normaal maatschappelijk aspect!

Maar tegenwoordig rust er op homoseksualiteit in China een taboe.

Tijdens de Tang-dynastie (dynastie in China van 618 tot 908) ontstond de eerste oppositie tegen homoseksualiteit.

Tijdens de laatste keizerlijke dynastie van China (de Qing- dynastie, 1644-1911) werd homoseksualiteit verboden, terwijl  toch wel ongeveer 1-5% van de bevolking een homoseksuele geaardheid heeft.

In China werd homoseksualiteit rond 1997 terug gelegaliseerd en sinds 2001 wordt het officieel niet langer geclassificeerd als een psychische stoornis, waarvoor anti-epileptica of andere medicijnen werden voorgeschreven en zelfs elektroshocktherapie werd gegeven.

Ondanks de verdwijning van homoseksualiteit uit de lijst van psychische aandoeningen zijn er nog steeds klinieken die proberen om homoseksuele gevoelens te bestrijden door oneigenlijke conditioneringsmethoden in te zetten.

 

Hoewel er nog altijd veel mensen zijn die hun eigen homoseksualiteit/ die van vrienden/ familie verzwijgen uit angst, is homofilie overigens meer geaccepteerd.

Homoseksualiteit wordt in China zelfs meer dan eens gezien als een familieprobleem (in de aard van seksueel misbruik in de familie) waardoor er nog eens extra druk vanuit de sociale omgeving op de familieleden wordt gelegd.

In China is de druk binnen de familie om in het huwelijk te treden nog altijd zeer groot, ook als de familieleden op de hoogte zijn van de geaardheid van het kind.

Omdat er in China sprake is van een-kind-politiek is, is de homoseksuele persoon waarschijnlijk enig kind en dus de enige die de bloedlijn kan voortzetten. Het is ergens dus wel logisch dat ouders en familieleden aandringen om in het huwelijk te treden.

Het gevolg: Vele mannen en vrouwen zitten gevangen in een huwelijk waar een van beide partners er (heimelijk) seksuele relaties met het andere geslacht op na houdt.

En ondanks de enorme toename van scheidingsprocedures,  blijft het aanvragen van een echtscheiding voor beide partners niet eenvoudig vanwege het beperkte bestaan van wettelijke echtscheidingsgronden en door de sociaal- maatschappelijke druk.

 

De jongere generatie, geboren in de jaren tachtig en negentig, lijkt minder moeite te hebben met homoseksualiteit. In China zijn er nu zelfs een aantal organisaties ten behoeve van homoseksuelen. Ook zijn er bepaalde plaatsen, meestal restaurants, bars en parken  in met name Beijing, Shanghai, Shenzhen, Macao, Hongkong en Taiwan, waar homoseksuelen heen kunnen gaan. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.