een opstel over vergeven

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas vwo | 439 woorden
  • 19 mei 2016
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 8
1 keer beoordeeld

                   vergeven

Ik ga mezelf een paar vragen stellen en daar een antwoord op proberen te geven ik denk dat het zo dan makkelijker zal gaan om te verwoorden wat vergeving nou eigenlijk is en wanneer je die dan wel of niet kan geven.

 

Is het makkelijk om iemand te vergeven?

Daar kan ik niet klakkeloos een antwoord op geven  want dat is eigenlijk iets heel persoonlijk. Wat de  een heel makkelijk vergeeft vindt de andere dan weer heel moeilijk, ik denk dat het ligt aan de feit wie of wat jij nou de moeite van vergeving waard vindt. Maar het kan ook totaal aan de situatie liggen bijvoorbeeld; als iemand mijn balpen kapot maakt dan vergeef ik het hem of haar veel makkelijker dan als iemand mijn moeder vermoordt maar dat is eigenlijk ook geen goede voorbeeld want het ligt er dan ook weer aan in welke omstandigheden hij of zei dan mijn moeder vermoordt en zo kan je een tijdje doorgaan. 

 

Wanneer is vergeving (on)mogelijk? 

Nou dan is eigenlijk de vraag: Moeten wij elkaar altijd kunnen vergeven?

Dan zeg ik resoluut: NEE

Je moet niet altijd alles vergeven, er zijn grenzen en je moet zelf beslissen waar die grenzen komen.

Maar om terug te komen op mijn vorige vraag ik denk niet dat vergeving onmogelijk is je kan altijd alles vergeven maar daar heb je volgens mij helemaal niets aan als je steeds alles aanvaard wat iedereen doet.

 

Wat is vergeving?

Ik denk dat daar verschillende antwoorden op zijn het ligt er alleen aan in welke perspectief je er naar kijkt. Als ik het woord 'vergeving' intik op google, krijg ik allemaal websites over God en Jezus op mijn beeldscherm. En dan vraag ik me af of dat vergeving iets is wat je alleen doet als je gelooft in God. Ik kan er zelf geen antwoord op geven omdat ik zelf geloof in God dus heb ik het aan een paar mensen gevraagd die niet in God of Jezus geloven.Ik kreeg allemaal uiteenlopende antwoorden die die ik in een simpele antwoord kan samenvatten: Neen je kan niet alleen vergeven als je gelovig bent dus ook als je niet gelooft in God of Jezus. Fijn dat we dat even hebben verhelderd maar dan blijft de oorspronkelijke vraag nog. Na vele zoeken op vele site’s heb ik uiteindelijk een antwoord gevonden op de vraag ‘Wat is vergeving?’: vergeving is het niet meer kwalijk nemen van...

 

 

Aantal woorden: 406​

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.