Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Willem III

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • vmbo | 446 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
5 keer beoordeeld

Willem III

Familie

Willem III officiële naam was Alexander Paul Frederik Lodewijk van Oranje-Nassau hij is geboren in Brussel op 19 februari 1817. Zijn vader was Willem II , zijn moeder was Anna Paulowna, zij was de dochter van de vermoorde tsaar Paul I van Rusland en overleed op 3 juni 1877. Toen Willem III klaar was met zijn militaire opleiding trouwde hij op 18 juni met zijn nicht Sophia van Wutemberg. Zij kregen 3 kinderen, Willem, Maurits en Alexander. Al die kinderen overleden al voordat Willem III zelf doodging. Het huwelijk van Sophiavan Wutemberg en Willem III liep niet zo goed, ze gingen scheiden, maar Willem III wou weer een vrouw, hij trouwde met Emma van Waldeck-Pyrmont op 7 januari 1879. Uit dit huwelijk werd op 31 augustus 1880 Wilhelmina geboren.

Regeren

Thorbecke, die toen minister-president was, besloot de grondwet te veranderen, die er voor zorgde dat de koning minder macht had. Koning Willem III was het daar niet mee eens, en zei dat hij geen opvolger wou worden van zijn vader, als de grondwet zou veranderen. Hij vond het een stom idee, omdat hij zelf dan, als koning veel minder aan de macht kon komen. Hij eiste dat het in de Staatscourant moest komen. Zijn vader, koning Willem II weigerde dit. Snel daarna overlijdt Willem II in 1848, en volgt koning Willem III hem in november van 1849 toch op als koning.

Dat hij in het kabinet van Thorbecke komt vond hij minder mooi. Hij verzette zich tevergeefs tegen de vernieuwingen van de grondwet. In de eerste jaren van zijn regering gingen er steeds geruchten over een staatsgreep(een gewelddadige poging om een bewind ten val te brengen) die de koning van plan zou zijn. Koning Willem III had minder macht als de andere twee Willem’s, dat kwam door de nieuwe grondwet. Hij had vaak geprobeerd om de grondwet te veranderen maar dat lukte niet.

In 1887 werd koning Willem III ernstig ziek en stierf in 1890. Omdat de drie zonen uit zijn eerste huwelijk allemaal al overleden waren, wordt hij na zijn overlijden opgevolgd door zijn dochter Wilhelmina. Omdat prinses Wilhelmina bij het overlijden van haar vader nog minderjarig is, treedt haar moeder, koningin Emma tot 1898 op als regentes tot zij achttien wordt.

Hoe herinneren wij hem/Waarom bekend

Willem III was in zijn latere jaren niet geliefd en werd daarom zelfs King Gorilla genoemd vanwege zijn rare uitvallen. Zijn driftbuien en woede uitbarstingen samen met zijn lange baard en zware stem, gewelddadigheden en drankmisbruik leverden hem de bijnaam King Gorilla. De meeste mensen vonden het verschrikkelijk hoe hij zijn vrouw, de nette prinses Sophie van Wurtemberg had behandeld. Veel mensen dachten dat de koning, als nakomeling van de gekke Russische tsaar Paul I geestelijk niet helemaal in orde was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.