Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wat is liberalisme en socialisme en wat zijn de verschillen daarvan?

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 301 woorden
  • 28 augustus 2006
  • 419 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
419 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Socialisme Socialisme bestaat in veel landen. Het is geen geloof, want de eerste socialisten geloofden niet in een God. Socialisme is ontstaan in de 19e eeuw. Het heeft vooral te maken met de manier waarop een land wordt geregeerd. Socialisten vinden dat alle mensen gelijk zijn. Iedereen heeft de zelfde rechten Niemand is beter dan iemand anders. De koningin en de minister-president zijn even belangrijk als de bakker of de slager. Volgens socialisten mag er geen verschil zijn tussen rijke en arme mensen. Dat is onrechtvaardig. Als iedereen even hard werkt, moet iedereen ook evenveel krijgen. Of hij nu de baas is van een fabriek of de post rondbrengt. Maar iedereen moet wel werken. Anders krijg je dat sommigen heel hard werken, terwijl anderen lekker luieren en dat is niet eerlijk. Dat kan alleen als er genoeg werk is. Dus socialisten vinden ook dat er werk voor iedereen moet zijn. Ze wilden en willen nog steeds het verschil dat er speelt tussen arm en rijk oplossen. Liberalisme De liberalen hadden van 1848 tot het eind van de 19e eeuw de meeste zetels in de tweede kamer. Zij waren tegen invloed van de kerk op het onderwijs. De liberalen vonden dat de katholieken en protestanten hun bijzondere scholen zelf maar moesten betalen. Daarover brak een politieke strijd uit. De liberalen wilden dat de overheid zo min mogelijk inspraak had op de burgers. En ze wilden een eigen grondwet waarin stond hoe het land bestuurd moest worden. Een bekende Nederlandse liberaal was thor beck. Hij kwam op voor de rechten van de mens.
Het verschil tussen socialisme en liberalisme. Bij het Liberalisme willen ze meer alles per persoon doen, het gaat telkens om een persoon. Het Liberalisme strijd ook voor vrijheid terwijl het Socialisme daar niet veel om geeft. Tenminste niet voor een persoon.

REACTIES

H.

H.

Het gaat er niet om dat iedereen evenveel moet verdienen, maar dat de enorme verschillen kleiner worden. Dat zal ten koste gaan aan individuele vrijheid maar het heeft mensen die met de handen werken wel voordeel gebracht. Want de verhoudingen waren niet te best vroeger.

Gelukkig is dat niet meer zo en zijn er meer kansen (en dus meer praktische vrijheden die eerder zeer veel niet vanzelfsprekend waren) voor iedereen.

Hierin wat verdere informatie. Hoewel het er voor het werkstuk er niet meer toe doet.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Socialisme

14 jaar geleden

K.

K.

Even een tip: als je een verslag maakt, maak dan wel langere zinnen dan dat je nu deed. Want hele korte zinnen leest heel vervelend. ;)

En die bekende nederlandse liberaal heette geen Thor Beck, maar Johan Thorbecke.

Verder handige info!

10 jaar geleden

N.

N.

Oftewel : Liberalisme is meer voor vrijheid en Socialisme is meer voor gelijkheid. Ze komen beiden op voor de arbeiders

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.