Wat deden de romeine in hun vrije tijd?

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas aso | 532 woorden
  • 31 januari 2015
  • 108 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
108 keer beoordeeld

 

De opdracht was om een werkstuk te maken over iets wat te maken had met de klassieke oudheid. De opdracht was geheel vrij en we mochten zelf een onderwerp kiezen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. We wilden iets met gladiatoren of zoiets en zo kwamen we uiteindelijk op vrijetijdsbesteding. Dit onderwerp was nog veel te breed. Omdat we op buitenlandse reis allebei naar Rome zouden gaan, hebben we besloten om speciaal de vrijetijdsbesteding in Rome te gaan bekijken. We dachten dat het wel leuk was om de vrijetijdsbesteding in Rome te vergelijken met de vrijetijdsbesteding in een andere stad, bijvoorbeeld Xanten. Hier konden we nauwelijks informatie over vinden dus besloten we het te vergelijken met Athene. Uiteindelijk is dat maar een klein onderdeel van ons werkstuk geworden en hebben we ons vooral bezig gehouden met de vrijetijdsbesteding in Rome.

Hiervoor hebben we een onderzoeksvraag opgesteld, namelijk: Wat was de belangrijkste vrijetijdsbesteding bij de Romeinen en wat is het verschil met andere steden? 
We hebben de vier belangrijkste soorten van vrijetijdsbesteding uitgekozen en die in ons verslag beschreven.

We hebben veel informatie gezocht op het internet en in boeken. Ook op onze buitenlandse reis naar Rome hebben we goed opgelet op dingen die we konden gebruiken voor het werkstuk. Uiteindelijk hebben we er per persoon ongeveer 35 slu aan besteed. We vonden het wel een leuke opdracht, maar het was moeilijk om alles zelf te verzinnen.

Vrijetijdsbesteding bij de Romeinen

In het oude Rome waren er verschillende manieren om vrije tijd door te brengen. We behandelen vier belangrijke onderwerpen. Dit zijn gladiatorengevechten, wagenrennen, theater en het baden in badhuizen. Het laatste was iets wat iedereen dagelijks deed, de andere dingen waren bijzondere gebeurtenissen. Gladiatorengevechten en wagenrennen heten ludi circenses, theater heet ludi scaenici. Gladiatoren
Gladiatorengevechten vonden altijd plaats in een amfitheater. Heel veel Romeinen gingen naar de gevechten kijken, zoals wij nu naar voetbalwedstrijden gaan. 

Er waren verschillende soorten gevechten, behalve gladiatoren tegen elkaar, vochten ze soms ook tegen wilde dieren en soms werden er zeeslagen, naumachinae geheten, gehouden, waarvoor het amfitheater gedeeltelijk onder water werd gezet. In de amfitheaters werden ook doodstraffen uitgevoerd als vermaak voor de toeschouwers. Soms werden bij een gevecht ook vrouwen en soms zelfs dwergen gebruikt. Alles om de toeschouwer te amuseren. De gladiatoren waren veroordeelde criminelen, slaven, krijgsgevangenen of vrijwilligers die betaald werden voor de show. Er waren vier verschillende typen gladiatoren:
· Murmillo: een gladiator met een helm, een schild en een zwaard.
· Retiaritus: deze gladiator had een net en een drietand. 
· Samnite: een gladiator met een helm met vizier, een zwaard en een schild.
· Thraciër: deze gladiator vocht met een gekromd zwaard en een rond schild.
Een murmillo vocht meestal tegen een retiaritus. Er werden ook verschillende andere wapens gebruikt. 

Bij de gevechten tegen wilde dieren, de venationes, waren er ook gladiatoren op paarden, deze werden beastarii genoemd. Dit waren meestal criminelen, krijgsgevangenen of speciaal getrainde en betaalde vrijwilligers.

Oorspronkelijk waren de gevechten met wilde dieren op de ochtend van de spelen, de executies ’s middags en daarna de gladiatorengevechten.

Nu weet je wat de romeinen deden in hun romeinen in hun vrije tijd

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.