Vraag
Mijn vraag is: Wat zijn de verschillen in vrouwenrechten in de tijd van de Grieken en Romeinen, Middeleeuwen en 1800 tot nu?
De tijd van de Grieken en Romeinen (3000 v. C. – 500 na C.)
De Grieken
In het oude Griekenland hadden vrouwen en slaven niets te vertellen, de mannen waren de baas. De vrouw bleef altijd in huis. Zij moest zorgen voor de kinderen en het huishouden doen. Boodschappen doen was de taak van de man of van de slaven.
Jongens gingen naar school. Ze leerden daar vele dingen zoals: rekenen, schrijven en over muziek. Meisjes die gingen niet naar school. Zij werden thuis gehouden om zich voor te bereiden op het huishouden.
De Grieken vonden de mannen meer waard, sterker en belangrijker dan de vrouwen.
Ook werd er veel aan sport gedaan. Jongens trainden al heel snel door aan sport te doen. Het doel was om de jongens gezond en sterk te laten worden. Zo konden zij later goede soldaten worden. Dat was erg belangrijk want zo kon je de staat verdedigen.
De Romeinen
In het Romeinse Rijk had een vrouw ook geen rechten. Alleen met toestemming van haar vader of echtgenoot mocht ze dingen doen. De vrouw was vooral goed om kinderen te krijgen. Vele vrouwen stierven al voordat ze dertig waren.
Het huwelijk werd altijd geregeld door de vader. De vader ging op zoek naar de beste echtgenoot voor zijn dochter. Romeinen die veel macht hadden moesten ook trouwen met andere Romeinen die veel macht hadden. In de lagere klasse wilde de vrouwen een man met een goede baan zodat de man de vrouw en de kinderen kon onderhouden.
Als een vrouw wilde scheiden van haar man dan had ze nergens recht op. Ze had geen recht op haar kinderen, geld en spullen. De vader van de vrouw moest nu voor de vrouw zorgen.
Vrouwen hadden ook geen vrijheid van meningsuiting, er bestaan geen voorbeelden van teksten met de mening van de vrouw.
De Middeleeuwen (500 – 1500)
De stand speelde een grote rol in het leven van de vrouwen. In de middeleeuwse mannenmaatschappij had je het als vrouw zijnde heel moeilijk. Je werd als ondergeschikt aan de man gezien. Toch als je van adel was dan had je het makkelijker dan dat je een boerenvrouw was. Je had meer rechten als je van adel was.
Edelvrouwen (de jonkvrouwen)
De jonkvrouw moest veel doen in het kasteel. Als de kasteelheer er niet was, dan was zij de baas in het kasteel. Een meisje in deze tijd trouwde rond 12-14 jaar. Daarna moest zij zorgen voor de kinderen en ze moest het huishouden regelen. Als jonkvrouw was je veel vrijer als je niet getrouwd was. Je had dan ongeveer de zelfde rechten als de man. Je werd pas ondergeschikt aan de man als je getrouwd was.
Een jonkvrouw
De boerenvrouwen
De boeren vrouwen moesten net als de mannen heel hard werken. Ze droegen oude jurken.
Je moest naar het klooster gaan als je volledige vrijheid en onafhankelijkheid wilde.
De kinderen gingen bijna nooit naar school. De meisjes leerden alles van hun moeder over het huishouden. De jongens leerden alles van hun vader.
Een boerenvrouw
Van 1800 tot nu
Eerste feministische golf
De eerste feministische golf begon rond 1870 en duurde tot 1919. De vrouwen hadden niets meer te doen, ze mochten niet werken en de huishoudelijke taken en het verzorgen van de kinderen werd ook overgenomen door vrouwen die daarvoor werden ingehuurd. De vrouwen waren afhankelijk van het inkomen van haar familie.
De vrouwen hadden geen burgerrechten. De man had alle zeggenschap over haar bezit, inkomen en kinderen. Ze moest gehoorzamen aan de man en ze kon ook niet zelf scheiden.
In het onderwijs hadden de vrouwen ook weinig rechten. De vervolgopleidingen waren alleen voor jongens. De vrouwen uit de gegoede burgerij kwamen in 1870 in opstand. De vrouwen wilde goedbetaald werk, beter onderwijs, kiesrecht en erkenning.
Tweede Feministische Golf
De tweede feministische golf begon in 1965 met het boek de tweede sekse van Simone de Beauvoir. Het boek was al eerder uitgegeven maar werd in 1965 pas bekend.
Het doel van de vrouwen ging weer over arbeid, politiek en onderwijs. Dit kwam omdat op deze gebieden weinig was bereikt.
Nieuwe doelen in de tweede feministische golf gingen over seksualiteit, huwelijk en het gezin. Vrouwen deden nog steeds het huishouden alleen, ze streefden naar verdeling in het huishouden. In 1969 werd Dolle mina opgericht. Deze vrouwen voeren strijd voor het recht van abortus.
Dolle mina, baas in eigen buik
Verschillen tussen mannen en vrouwen rechten nu
Vrouwen en mannen heb nog steeds geen gelijke rechten. In Europa komt het zeker nog voor dat er verschillen zijn. In Nederland krijgen vrouwen minder betaald dan de mannen terwijl ze wel hetzelfde werk doen.
Wereldwijd is ook gebleken dat de vrouwen armer zijn dan de mannen. Wel 17% van de Europese vrouwen leeft in armoede.
Armoede heeft ook te maken met het land waar de mensen wonen, hun afkomst en hun geslacht. Voor de vrouwen is het moeilijk om uit de armoede te komen. Als de overheid wil bezuinigen dan doen zij dat eerst op de sectoren waarin vrouwen werken.
Tekstbron
Brief van Aletta Jacobs aan minister Thorbecke
Zijne Excellentie den Minister
van Binnenlandsche Zaken
te S'Hage,
Geeft met verschuldigden eerbied te kennen Aletta Henriëtte Jacobs oud 17 jaren dochter van A. Jacobs Genees Heel-en Vroedmeester te Sappemeer, dat zij op den 26 Juli 1870 het examen als leerling-apotheker te Amsterdam met goed gevolg heeft afgelegd, dat zij zoo mogelijk gaarne zich verder wilde toeleggen op de studien der natuurkundige wetenschappen en die der medicijnen, datechter de vereischten voor het toelatingsexamen aan eene academie alsmedehet litterarische gedeelte der studie hare pogingen daartoe in den weg staan.Weshalve ondergeteekende beleefd de vrijheid neemt zich tot Uwe Excellentie
te wenden met het verzoek, dat het Uwe Excellentie goedgunstig moge
behagen, haar dispensatie te willen verleenen van het bedoeld toelatingsexamen en het litterarische gedeelte harer studie en des vereischt vergunning te
geven, de academische lessen te Groningen te mogen waarnemen.
Sappemeer, den 22 Maart 1871
T'welk doende
A.H. Jacob
Aletta Jacobs
Ze kwam op voor haar rechten. Ze wilde graag studeren en daarom heeft zij in 1871 een brief gestuurd aan minister Thorbecke waarin zij heeft gevraagd of zij natuurkundige wetenschappen en medicijnen mocht gaan studeren.
Conclusie
Wat zijn de verschillen in vrouwenrechten in de tijd van de Grieken en Romeinen, Middeleeuwen en 1800 tot nu?
In de tijd van de Grieken en Romeinen hadden de vrouwen niets te vertellen en dus ook geen rechten. Ze waren ondergeschikt aan de man.
In de Middeleeuwen hadden alleen jonkvrouwen die niet getrouwd waren dezelfde rechten als de man. Als zij getrouwd was dan werd zij ondergeschikt aan de man. De boerenvrouwen moesten net als de mannen hard werken op het land. Zij hadden geen vrijheid of onafhankelijkheid.
In de tijd van 1800 tot nu begonnen de vrouwen op de komen voor zichzelf. Dit gebeurde in de eerste feministische golf en in de tweede feministische golf. Vrouwen kregen steeds meer rechten. Nu hebben de vrouwen bijna dezelfde rechten als de mannen. Het komt nog steeds voor dat de vrouwen minder betaald krijgen dan mannen voor het zelfde werk.
REACTIES
1 seconde geleden