Spaanse burgeroorlog

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 527 woorden
  • 19 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Spaans voorgerecht

In het verleden hebben zich vele oorlogen afgespeeld, oorlogen zoals de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog. Dit waren grote oorlogen waarbij veel landen van de wereld betrokken waren. Er waren echter ook minder belangrijke oorlogen, een voorbeeld hiervan is de Spaanse Burgeroorlog. Deze oorlog vond plaats voor de Tweede Wereldoorlog, namelijk van 1936-1940. In deze burgeroorlog raakten landen “verstrikt” die later ook in de Tweede Wereldoorlog meededen. In de Spaanse burgeroorlog stonden aan de ene kant de Spaanse nationalisten, Duitsland en Italië en aan de andere kant stonden de Spaanse republikeinen samen met de Sovjet-Unie.

“De Spaanse Burgeroorlog was een voorbode van de Tweede Wereldoorlog”.

Ten eerste steunde Hitler Franco, omdat Franco van Spanje een dictatuur wilde maken. Dit wilde Hitler ook doen met Duitsland. Dat had Hitler geschreven in zijn boek: ‘Mein Kampf’. Hiermee liet hij dus nogmaals aan de rest van de wereld en aan het Duitse volk merken dat hij voor een dictatuur was. Er moest slechts 1 man aan de macht zijn in een land. Hitler wilde de dictator van Duitsland worden. Zo was Mussolini al de politieke vriend van Franco dus deze steunde ook de conservatieve generaal. Hiermee had Franco veel steun.

Ten tweede wilde Duitsland ook hun wapens testen, om te kijken of ze veel konden vernietigen, of ze een beetje snel waren enzovoort. Na een aanval op een dorpje in het Baskenland gingen de Duitsers zelfs kijken of de aanval ook echt was gelukt, of er wel genoeg schade was aangericht met 1 zo’n aanval. De Duitsers praten zelfs met ooggetuigen die de aanval zelf hadden ondervonden en het dus hadden overleefd. Hierbij liet Duitsland, vooral Hitler, aan de rest van de wereld weten dat Duitsland serieus bezig was met het voorbereiden van een oorlog. Een hele grote oorlog zelfs.

Ten derde wilde Hitler kijken of Engeland en Frankrijk terug zouden “happen”. Met andere woorden Hitler wilden kijken hoe Engeland en Frankrijk zouden reageren op de deelname van Duitsland aan de Spaanse burgeroorlog. Voor Duitsland was het dé test om uit te proberen hoever Engeland en Frankrijk zouden gaan. Echter “hapten” Engeland en Frankrijk niet toe en toen wist Hitler bijna zeker dat hij zo’n beetje vrijspel zou hebben. Hitler zou dus gemakkelijk aan een echte grote oorlog kunnen beginnen. Dit hadden Frankrijk en Engeland echter niet moeten doen wat zo is er de verschrikkelijkste oorlog uit de geschiedenis ontstaan, namelijk de Tweede Wereldoorlog.

Kortom Hitler wilde van de Spaanse oorlog een voorproefje maken voor het echter werk. In de Spaanse oorlog gebruikte hij zijn wapens om deze in de oorlog uit te proberen. Hij wilde weten of landen zoals Engeland en Frankrijk zouden toe happen op de deelname van Duitsland aan de Spaanse oorlog. Hitler wilden ook laten weten dat hij voor een dictatuur was, ook al had hij dit al eens aangegeven door middel van zijn boek: Mein kampf. Echter heeft hij het nog een keer duidelijk laten merken. Alleen de landen zoals: Engeland en Frankrijk hebben het de plannen van Hitler niet goed opgevat, zodat ze veel eerder hadden kunnen ingrijpen. Dan was het misschien allemaal niet zo erg verlopen zoals het nu allemaal is gebeurd.

REACTIES

M.

M.

leuk verslag maar weet je ook waarom de spaanse burgeroorlog niet met het WO2 te maken had?

XX Laura

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.