Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Monster van Loch Ness

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 510 woorden
  • 28 januari 2004
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 6
31 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Monsterlijk mysterie

Bijna iedereen heeft ervan gehoord. Duizenden mensen zeggen dat ze het hebben gezien. Maar niemand kan met 100% zekerheid zeggen dat het bestaat. Ik heb het over de trots van Schotland: het monster van Loch Ness. Vele mensen bezoeken Loch Ness in de hoop een glimp op te vangen van dit wezen. Anderen vermijden het meer wegens al die ongeloofwaardige commercie.

Loch Ness ligt in het noorden van Schotland. Het is ruim 38 kilometer lang en anderhalf kilometer breed. Het meer is een enorme scheur in de aardbodem, maar liefst 296 meter diep, omgeven door hoge heuvels. Het meer is dieper dan de Noordzee. De verhalen rond het monster begonnen al in 565 na Christus. In de volgende eeuwen is het monster niet vaak gesignaleerd. Maar vanaf de 19e eeuw wordt het monster opeens vaker gezien. In 1933 werd het monster wereldnieuws en er kwamen steeds meer berichten over mensen die het monster hadden gezien. Alle waarnemingen duurden hoogstens 5 seconden. Er zijn ook een aantal foto’s gemaakt van het beest. De meeste zijn erg onduidelijk of vervalst. De beroemdste foto’s zijn gemaakt in 1934 en in 1977.
Iedereen vraagt zich natuurlijk af of dit waar is. Er is al veel onderzoek verricht in en rondom het meer. Vele boeken zijn er geschreven over het monster. Een van de belangrijkste bewijzen voor het bestaan van het monster was een filmpje, gemaakt door Tim Disdale op 23 april 1960. De film werd onderzocht , bleek echt te zijn, en het gefilmde voorwerp was waarschijnlijk een levend wezen. Het meer kwam doordoor weer volop in de publiciteit. Een van de redenen waarom dit mysterie blijft leven is de onduidelijkheid. De foto’s zijn vaag en iedereen die ‘Nessie’ heeft gezien geeft een andere beschrijving. Onderzoek levert weinig op of is gedoemd te mislukken wegens geldgebrek. Het meer is ontzettend diep en alleen de bovenste meter is helder. Verder kan je moeilijk foto’s maken, omdat het meer steile oevers heeft. Je kan dus niet dicht bij het water komen. En als het beest bestaat is het natuurlijk moeilijk te fotograferen. Elk geluid kan hem afschrikken.

De meeste mensen die denken dat het monster bestaat hebben de volgende verklaring. Zij denken dat het monster van Loch Ness een prehistorische waterreptiel is. Loch Ness was vroeger een stuk van de Atlantische Oceaan en toen leefden er ook dinosaurussen op aarde. Men denkt dan aan de plesiosaurus, een dinosaurus die toen in de zee leefde. Mensen die de verhalen en foto’s niet geloven zeggen vaak dat het monster is bedacht in 1933, ter bevordering van het toerisme. Men heeft later ook verklaard waarom er in 1933 zoveel signalementen waren van het monster. De zomer van 1933 was namelijk de heetste zomer ooit. Hierdoor kan boven Loch Ness een luchtspiegelingeffect ontstaan. Elk voorwerp wordt dan uitvergroot.

Nog steeds zijn er mensen die ‘iets levends’ zien in het meer. En dat zal nog wel zo blijven. Het trekt in ieder geval nieuwsgierige mensen aan. En daar verdienen veel mensen hun geld mee. Zij hopen dat het mysterie rondom het monster van Loch Ness nooit zal worden opgelost.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.