Joséphine de Beauharnais

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas aso | 355 woorden
  • 9 oktober 2011
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Joséphine de Beauharnais

Joséphine de Beauharnais is bekend als de vrouw van Napoleon Bonaparte.

Ze werd geboren op Martinique. Ze was de dochter van een rijke familie wiens bezit was verwoest door een zware storm. Om het familiefortuin te herstellen, werd ze in Frankrijk uitgehuwd aan een belangrijke aristocraat, Alexandre de Beaurharnais. Ze kreeg 2 kinderen bij hem, maar ze scheidden later van elkaar. Nadat de Franse revolie was uitgebroken, werd Alaxandre gedood door de guillotine. Ook Joséphine werd niet gespaard, ze werd opgesloten in de gevangenis voor haar banden met een aristocraat. Ze werd vrijgelaten na de dood van Robespierre.

Na de dood van Alexandre, had Joséphine een paar relaties met belangrijke Fransen. In 1795 ontmoete ze Napoleon Bonaparte. Ze werd al snel zijn minnares. Ze trouwden in 1796. Kort nadat ze getrouwd waren, vertrok Napoleon naar Italië om oorlog te voeren. Napoleon is beroemd om zijn liefdesbrieven (waarvan er nog veel bestaan) die hij naar haar schrijf. Terwijl Napoleon in Italië zat, had Joséphine een affaire met een jonge luitenant Hussar. Napoleon zijn gevoelens veranderden volledig voor haar. Later zei hij: “Macht is mijn vrouw”.

Kort voor de kroning tot keizer en keizerin in 1804, dreigde Napoleon ermee te scheiden van haar. Hij verweet haar dat ze nog geen erfgenamen hadden. Het bleek dat ze onvruchtbaar was geworden. De dochter van Joséphine zorgde ervoor dat de 2 samenbleven. Tijdens de gekende kroning, pakte Napoleon de kroon van de paus, zette hem op zijn hoofd en kroonde daarna zelf Joséphine.

Zes jaar later besloten ze toch te scheiden. Napoleon wou een andere vrouw omdat hij een erfgenaam wou.

Joséphine trok zich terug en genoot van het comfort dat ze zich kon veroorloven. Ze stierf aan een longontsteking in 1814.

Ondanks de scheiding is Napoleon altijd van Joséphine blijven houden. Toen hij stierf op het eiland St Helena, gingen zijn laatste woorden over haar.

Door de kinderen van haar eerste huwelijk is ze de voorvader van veel belangrijke Koninklijke families in Europa. Joséphine is de voorvader van de huidige hoofden van de koningshuizen van België, Denemarken, Griekenland, Luxemburg, Noorwegen en Zweden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.