Jacob van Artevelde

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas aso | 302 woorden
  • 29 november 2003
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
59 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Geschiedenis: Gidsopdracht: Jacob Van Artevelde Omstreeks 1350 was Gent met bijna 60.000 inwoners en een oppervlakte van 640 ha binnen de 14 km lange omwalling, de tweede grootste stad boven de Alpen, na Parijs. De Honderdjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland dreigde echter de doodsteek te worden voor de Gentse Lakennijverheid. Lodewijk, graaf van Vlaanderen, kon als leenman van de Franse vorst niet anders dan partij kiezen tegen Engeland dat in 1336, als represaille, de uivoer van wol naar de Vlaamse steden blokkeerde. Gevolg : werkloosheid, honger, sociale onlusten. Jacob Van Artevelde, die handelaar was, werd aangesteld tot één van de vijf hoofdmannen die het roer in handen namen. Jacob voerde eerst een politiek van neutraliteit, maar koos daarna resoluut de zijde van Engeland. In deze richting wijst het standbeeld. Hij verzamelde onder de leiding van Gent de andere grote Vlaamse steden in het verzet tegen de Frans- gezinde graaf. De blokkade werd opgeheven en de Gentenaars riepen op de Vrijdagmarkt de Engelse koning Edward lll tot hun wettelijke vorst uit. Tijdens zijn verblijf in de Sint-Baafsabdij werd zijn zoon John geboren. Zowel in Vlaanderen als in zijn eigen stad, ontlokte het optreden van Artevelde steeds meer weerstand. In de nasleep van de bloedige strijd tussen de wevers en volders werd hij op 17 juli 1345 aan zijn woning, nabij de Vrijdagmarkt, vermoord. Dit standbeeld werd in 1863 opgericht.

De wapenschilden die je ziet beelden elk 1 van de ambachten af. De Barbiers knipten het haar en scheerden de baard, zij verrichten ook nog aderlatingen en zuiverden de buik van zieke mensen. Het standbeeld van de wevers is zo groot omdat ze de de talrijkste en stoutmoedigste ambachtslui waren in deze grote stad van lakenweverijen. De lakennijverheid was heel ruim en de verschillende ambachten hadden elk een taak: scheren, verven, weven . De hoekbeelden beelden de stad Brugge, Ieper, De reliëfs beelden

REACTIES

A.

A.

Heel leuk

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.