Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van Rome, een stad die we nu kennen als wereldstad en open museum. Overal waar je komt, zie je wel een monument of ruïne, maar deze schatten uit de oudheid zijn niet komen aanwaaien.
Remus en Romulus
Het verhaal van Remus en Romulus is een legende en volgens dit volksverhaal werd Rome door deze tweelingbroers gesticht.
Remus en Romulus werden door hun oom, koning Amulius heerser van de stad Alba Longa, ontvoerd en in een mandje in de rivier de Tiber gelegd. De koning was bang dat de jongens ooit zijn plaats zouden innemen als koning en zag hen als bedreiging.
De rivier voerde de tweeling mee en zij werden gevonden door een wolvin. Zijn nam hen op in haar roedel en voedde de jongens op als haar eigen kinderen. Toen Remus en Romulus volwassen werden, besloten zij hun eigen stad te stichten. Zij kregen ruzie over de naam en Romulus vermoorde Remus. Daarna vernoemde hij de stad naar zichzelf, Rome.
Volgens een ander verhaal zij Remus en Romulus de zonen van de Romeinse oorlogsgod Mars en Rhea Silvia, dochter van koning Numitor, priesteres en Vestaalse maagd. Rhea Silvia werd vermoord en de tweeling werd in een rieten mand gelegd en aan de rivier de Tiber gelegd. Hierna gaat het verhaal op dezelfde manier verder als het vorige. De jongens worden gevonden en grootgebracht door een wolvin.
De dag dat Rome gesticht werd door de tweeling zou 21 april zijn. De stichting van Rome wordt nog steeds op deze dag in Rome groots gevierd.
Kleine nederzettingen
Het verhaal van Remus en Romulus is een leuk verhaal, maar is dit nou hoe Rome ontstaan is? Dat lijkt behoorlijk onwaarschijnlijk. Volgens onderzoek is Rome ontstaan in vier stappen, vanuit verschillende kleine nederzettingen, die aan elkaar groeide. De eerste nederzettingen waren te vinden twee van de zeven heuvels waar Rome opgebouwd is, de Palatijn en de Esquilijn.
In de vierde eeuw voor Chr creëerden de nederzettingen, die in de tussentijd verspreid waren op alle zeven heuvels, een muur. Deze muur zorgde ervoor dat de aparte nederzettingen een gezamenlijke stad vormde.
Van een stad naar een keizerrijk
Rome groeide uit van een stad naar een keizerrijk. Voordat Rome een keizerrijk werd, waren koningen de baas over Rome. Dit veranderde toen Lucius Iunius Brutus de laatste koning verjaagde en van Rome een republiek maakte.
De eerste keizer was Augustus. Julius Caesar die voor Augustus over Rome heerste, werd niet als keizer gezien. Wel is de naam keizer afgeleid van Caesar. Vanuit Rome vertrokken legers naar onder andere Nederland en omringende landen om deze te veroveren.
De Paus als baas
Toen de macht van de keizer steeds minder werd, was de Katholiek kerk en de Paus degene die bescherming bood aan het volk en steeds meer macht kreeg over Rome.
Net als de koningen en keizers, verloor ook de Paus op een gegeven moment zijn macht over Rome. Rome is geen keizerrijk meer, maar een wereldstad en hoofdstad van Italië. Wel is er een klein stukje macht van de Paus overgebleven in Rome. Vaticaanstad wordt geleid door de Paus en dit is de kleinste zelfstandige staat ter wereld.
Slot
Zelf heb ik Rome altijd een mooie stad gevonden. Het was voor mij dan ook geen moeilijke keuze om een opstel hierover te schrijven. Wat ik vooral interessant vind aan Rome, is zijn ontstaan en geschiedenis. Als je door Rome heen loopt en al die oude gebouwen en ruïnes ziet, weet je gewoon dat daar een verhaal achter zit. Daarnaast vindt ik ook de mythes, zoals het verhaal van Remus en Romulus fascinerend.
Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Romulus_en_Remus
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontstaan_van_Rome
http://www.bezienswaardighedenrome.com
http://www.kennislink.nl/publicaties/hoe-de-paus-de-baas-werd
REACTIES
1 seconde geleden