Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

De guillotine

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas vwo | 328 woorden
  • 2 februari 2009
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 28 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
De guillotine.
De guillotine is een uitvinding van meneer Joseph-Ignace Guillotin. Hij was een doktor en tegen de doodstraf. Hij heeft de guillotine uitgevonden omdat, voordat de guillotine in gebruik werd genomen, een beul het hoofd er met een bijl af hakte. Vaak moest er meerdere keren met de bijl in de hals geslagen worden voordat het hoofd er af was. Meneer Guillotin vond dat de onthoofding zo pijnloos mogelijk moest zijn. De guillotine was volgens hem de minst pijnlijke manier om iemand van het leven te beroven. Later betwijfelde men dit. Sommige artsen beweren dat als het hoofd er af is de hersenen pas na een halve minuut het bewustzijn verliezen. Vanaf 1789 werd de doodstraf in Frankrijk officieel alleen met de guillotine uitgevoerd. In de Franse revolutie hebben er zo’n 50 duizend mensen de dood gezien onder de guillotine. Waaronder natuurlijk Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie Antoinette.Wat ik vind van de guillotine. Ik vind de guillotine een goed bedachte machine, omdat dan in een keer het hoofd er af is, en ze dus niet meerdere bijl slagen door hun hals hoefden te krijgen. Maar als het waar is dat je nog een halve minuut bij bewustzijn bent maakt het denk ik niet zoveel uit of je nou een bijl of de guillotine gebruikt. Aan de andere kant vind ik dat de guillotine niet goed gebruikt werd in de Franse revolutie. Want als ze dachten dat je tegen de revolutie was ging je gelijk onder de guillotine. En dat is natuurlijk niet goed.Hoe ging de guillotine in zijn werk. Eerst werd de veroordeelde op zijn buik op het plankje er voor neergelegd. Zijn nek moest dan in dat gat en zijn hoofd aan de andere kant. Dan stond er vaak een mand achter de guillotine. Iemand liet dan de valbijl vallen. Zo valt het hoofd in de mand.De laatste die de dood zag onder de guillotine was de moordenaar Hamida Djandoubi. Dat was in 1977.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

goed

12 jaar geleden