De Golfoorlog

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 405 woorden
  • 23 september 2001
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Hoe komt het dat het nazi-regime zo ver is kunnen gaan? Hoe zijn die fanatieke idealisten te werk gegaan om zo'n massa mensen voor hun kar te spannen? Op deze vragen had de geschiedenisleraar, Burt Ross, geen pasklaar antwoord. In het boek "De Golf" van Morto Rhue probeerde hij het via een experiment de leerlingen zelf te laten aanvoelen hoe zo'n beweging ontstond en hoe ze nog steeds weer kan opkomen. Het boek is gebaseerd op een gebeurtenis die echt heeft plaatsgevonden op een school in Palo Alto, Californië, in 1969.

De hoofdpersoon is Laurie Saunders, een ijverige leerling, die de hoofdredactrice van "Het Gerucht". Ze heeft een vriendje David Collins die lid is van het schoolrugbyteam en haar beste vriendin is Amy Smith. Het begint allemaal in de geschiedenisles waar de leerstof handelt over de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen krijgen een video te zien over het nazisme en de concentratiekampen. De meeste leerlingen reageren lauwtjes met reacties zoals dat is al zo lang geleden, zoiets gebeurt toch nooit meer,… Dan besluit de leraar om met een experiment hen te laten zien dat het nog altijd kan. Zo ontstaat "De Golf", het is een groepsbeweging dat niet alleen gans de klas maar ook de hele school op zijn kop zet. Deze beweging heeft leuzen zoals "kracht door discipline", "kracht door eenheid" en "kracht door actie", een eigen groet en een eigen symbool. Ze houd grote bijeenkomsten waarbij alleen Golfleden aan mogen meedoen. Laurie doet in begin gewoon mee. Ze denkt dat het een rage is die wel vanzelf stopt en het heeft ook z'n goede kanten: de leerlingen werken beter mee in de les, iedereen in de klas wordt nu als gelijke beschouwt. Maar langzaam aan ontdekt ze dat "De Golf" niet zo onschuldig is als ze eruitziet. Een anonieme brief is hier duidelijk het bewijs van waardoor ze meer en meer een afkeer krijgt van "De Golf". Haar afkeer tegen de golf wordt door haar vriendje en vriendin kwalijk genomen. En na het publiceren van een "Het Gerucht" waarin ze "De Golf" aanklacht, loopt het helemaal mis. Wanneer David haar terug voor hun standpunt wil winnen, vallen er letterlijk rake klappen en beseft ook hij wat "De Golf" heeft gedaan. Ondertussen ziet Burt dat z'n experiment uit de hand is aan het lopen. Hij probeert er langzaam een eind aan te maken. Hoe hij dat doet zal je zelf maar moeten lezen in "De Golf".

REACTIES

J.

J.

je opstel was hellemaal tof ik kon hem goed gebruiken

21 jaar geleden

P.

P.

Moest je eerst ook hoofd- en deelvragen maken ?
Ik ga ook een werkstuk maken, maar ik moet eerst een hoofdvraag en deelvragen hebben.
De hoofdvraag moet passen bij de deelvragen.
De hoofdvraag moet antwoord geven op de deelvragen.

Kun je mij wat hoofd- en deelvragen mailen ?

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.