De dood van Willem van Oranje

Beoordeling 9
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 237 woorden
  • 6 juni 2019
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 9
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De dood van Willem van Oranje

Willem van Oranje werd ook wel ‘De Vader de Vaderlands’ genoemd. Op 10 juli 1585 werd Willem van Oranje doodgeschoten doormiddel van 3 kogels. De persoon die hem doodschoot heette Balthasar Gerards. Gerards vond dat Willem een verrader omdat hij zich verzette tegen de politiek en kettervervolgingen. Willem van Oranje kreeg ruzie met de Spaanse koning Filips II. In 1580 werd Willem toch tot vrij verklaard door de koning Filips II. Toen Balthasar hoorde dat Willem vrij was wilde hij Willem vermoorden. Hij reisde naar het Delft waar Willem van Oranje in het Prinsenhof verbleefHier schoot hij hem op 10 juli1584 neer bij de trap. Eén kogel raakte Willem van Oranje in de zij en een ander in de borst. Willem van Oranje zakte ineen en stierf. Er werd veel gediscussieerd over of Willem opslag dood was of dat hij voor zijn dood nog deze beroemde laatste woorden heeft uitgesproken:’ 

Heere Godt weest mijn sieleghenadich, 
ick ben seergequetst, 
Heere Godt weest mijn siele, 
ende dit arme volck ghenadich!

Balthasar Gerards vertrok maar werd daarna al snel als schuldig verklaard. Daarom werd hij op 13 juli 1584 ter dood veroordeeld voor de moord op Willem van Oranje.

REACTIES

E.

E.

He, super goed gedaan je hebt me echt geholpen voor de volgende x misschien bronvermelding doen

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.