Chroestsjov in de Koude Oorlog

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas vwo | 1188 woorden
  • 9 juni 2015
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Wat voor invloed had Chroestsjov op de Koude Oorlog? En was het positief of negatief?

Nikita Chroesjtsjov

Chroesjtsjov, de opvolger van Stalin, en gelijk een hele andere leider heeft gezorgd voor vele veranderingen. Minder hard en mildere methodes. Wat waren de gevolgen van zijn acties in de Koude Oorlog en waren ze positief of negatief? Ik zal eerst enkele  belangrijke gebeurtenissen beschrijven waar Chroesjtsjov bij betrokken was voordat ik precies kan concluderen wat voor invloed hij op de Koude Oorlog had.

Destalinisatie

Chroestsjov steeg van simpele boerenjongen die werkte in mijnen, tot een positie in de intieme kring van partijleiders en commissarissen die rechtstreeks toegang hadden tot Stalin. Na de dood van Stalin won Chroesjtsjov  de strijd om partijleider. Op 23 februari  1956 maakte hij een speech die niemand verwachtte, ook wel de geheime reden genoemd. Hij vernietigde het waanbeeld van Stalin die nog steeds in de hele Sovjet Unie hing door angst. Iedereen was nog steeds bang voor Stalin en hielden dus vol dat hij een goede leider was. Chroesjtsjov vertelde het volk precies het tegenovergestelde, Stalin was geen goede leider  hij  moordde mensen uit en Chroesjtsjov vond dan ook dat de persoonsverheerlijking moest stoppen.

Hij begon met een nieuw beleid: destalinisatie. Geschiedenis boeken werden veranderd omdat er alleen maar positieve dingen over Stalin waren geschreven en dergelijke straat- en plaatsnamen werden veranderd.  Het land werd vrijer maar bleef echter nog een totalitaire staat.

Opstand Hongarije

Aan de ene kant heeft het destaliniseren een positief effect gehad op het Russische volk omdat ze eindelijk minder bang werden voor Stalin maar aan de andere kant heeft de destalinisatie een negatief effect gehad op zowel Polen als Hongarije. (Omdat de destalinisatie meer onrust heeft veroorzaakt in Hongarije zal ik Polen niet helemaal beschrijven.) Nadat de Polen in opstand waren gekomen probeerde de Hongaren het ook. Dit werd echter niet goed ontvangen bij de Russen en Hongarije werd binnen gevallen. Hongarije wilde ook verandering en de echte stalinistische partijleider Rakosi werd gedwongen tot destalinisatie. In Juni begonnen  enkele duizenden studenten van de Technische universiteit van Boedapest vreedzaam te demonstreren maar dat liep al snel uit de hand en groeide uit tot een grote opstand tegen de communistische onderdrukking. Op 4 november reden de Russen met tanks Boedapest binnen  om de opstand neer te slaan. De Hongaarse opstandelingen hoopten op steun van het Westen die jarenlang beloofd was maar die nog altijd niet te zien was. De Amerikaanse president Eisenhower durfde zich er niet mee te mengen omdat hij bang was dat het conflict zou verergeren.  

Berlijnse muur

Nadat Berlijn werd verdeeld in het Oostelijke deel voor de DDR en het Westelijke deel voor Amerika, Engeland en Frankrijk na de tweede wereldoorlog waren er veel spanningen tussen de twee delen. Vooral Chroesjtsjov was niet blij met de Westerse kant. Inwoners van het Oostelijke deel begonnen te zien dat het Westen veel aantrekkelijker was. De DDR was een totalitaire staat en in het Westen was er meer vrijheid, rijkdom en betere mogelijkheden voor studenten. Het is dan ook logisch dat veel inwoners naar het Westen vluchtten. Het communistische Oosten liep langzaam leeg en het werd steeds duidelijker dat het communistische beleid niet goed werd ontvangen.  Chroesjtsjov  vond het niet langer kunnen en besloot om in de nacht van 12 op 13 augustus 1961 Oost-Berlijn af te sluiten van West-Berlijn met prikkeldraad dat later een echte muur werd. Er werd verontwaardigd gereageerd op de muur, en dan vooral door de inwoners, want voor het Westen kwam het eigenlijk wel goed uit. De muur was de beste oplossing want na de bouw ebden de spanningen rond de stad snel weg.

Cuba Crisis

De Cuba Crisis was wellicht de meest spannende gebeurtenis van de Koude Oorlog en Chroesjtsjov

speelde daar een grote rol bij.  Cuba werd in 1959 onder leiding van Fidel Castro communistisch waardoor Cuba in de invloedsfeer van de Sovjet-Unie raakten. Chroesjtsjov liet in 1962 kernraketten plaatsen op het communistisch eiland Cuba om de Verenigde Staten te waarschuwen. Tijdens Amerikaanse ontdekkingstochten rond

Cuba werden de raketten opgemerkt waar  president Kennedy woedend op reageerde. Er werd besloten om een militaire blokkade tegen Cuba op te werpen. Toen Sovjet schepen met kernraketten aan boord de blokkadezone van de Verenigde Staten naderden liep het bijna uit de hand. Gelukkig werd er uiteindelijk een akkoord bereikt na intensieve onderhandelingen tussen Moskou en Washington.  Het handelen van Chroesjtsjov tijdens de Cuba Crisis heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Chroesjtsjov werd afgezet omdat hij niet juist zou hebben gehandeld. 

Conclusie

Chroesjtsjovs invloed begon na zijn geheime toespraak in 1956 wat tot destalinisatie leidde. De destalinisatie zorgde voor politieke onrust in zowel Polen als Hongarije. In Hongarije liepen de spanningen zelfs uit tot een opstand. Aan de ene kant heeft de destalinisatie enigszins voor meer vrijheid gezorgd in Rusland en gingen de inwoners Stalin steeds minder verheerlijken wat goed was want Stalin was een verschrikkelijk man van verschrikkelijke daden. Maar aan de andere kant heeft de destalinisatie voor één van de crisissen van de Koude Oorlog gezorgd, namelijk die van de Hongaarse Opstand.  Je kunt zeggen dat destalinisatie dus veel invloed heeft gehad op de Koude Oorlog en dan meer op een negatieve manier dan op een positieve.

De Berlijns muur is een belangrijk kenmerk van de Koude Oorlog en Chroesjtsjov maakt er een groot deel van uit. Hij liet de muur bouwen om een grotere leegloop van de DDR te voorkomen. Een goede oplossing voor de Amerikanen, er waren namelijk veel spanningen rond de stad die voor een groot deel werden veroorzaakt door de vrije toegang van het Westen naar het Oosten en andersom, maar een verschrikkelijke maatregel voor de bewoners. Familie en vrienden werden van elkaar gescheiden en het Oosten werd een echte gevangenis. Mensen probeerde te vluchten maar dat had gruwelijke gevolgen. Je werd zonder pardon doodgeschoten als je je bevond in het niemandsland onderweg naar het Westen. Chroesjtsjov heeft met de bouw van de Berlijnse muur dus ongetwijfeld veel invloed gehad op de Koude Oorlog.  De muur zorgde voor een minder goede tijd onder de inwoners van Berlijn maar zorgde anderzijds weer voor wat rust onder de Grootmachten. 

En dan de Cuba Crisis die Chroesjtsjov uiteindelijk zijn kop heeft gekost. Een Crisis die het dichts in de buurt kwam van een eventueel gevecht. Chroesjtsjov heeft met de plaatsing van kernraketten op het landje Cuba voor veel woede en spanningen gezorgd. Hij wilde de Amerikanen bang maken, dat is gelukt, maar dat zorgde wel bijna voor een confrontatie dat flink uit de hand had kunnen lopen. Gelukkig is dat uiteindelijk niet gebeurd. Chroesjtsjovs besluit om kernraketten te plaatsen heeft dus zeker een spannend moment veroorzaakt wat een negatieve invloed heeft gehad op de Koude Oorlog.

Chroesjtsjov kun je dus zeker niet negeren als je kijkt naar het verloop van de Koude Oorlog want Chroesjtsjov heeft zowel voor de Hongaarse Opstand als de Berlijnse muur als de Cuba Crisis gezorgd.

Bronnen:

  • Drie oorlogen, Maarten van RossumDiverse pagina’s van Wikipedia

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.