Batavia en de VOC

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas vmbo | 627 woorden
  • 8 november 2003
  • 105 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
105 keer beoordeeld

Batavia en de VOC Intro: Dit opstel gaat over de Batavia en de VOC ( Verenigd Oost.-Indisch Compagnie ). Wat betekende Batavia nou voor de VOC en wat gebeurde er allemaal met de VOC? Oprichting van de VOC: Nederland was in de 17e eeuw nog geen koninkrijk, maar een republiek. In deze eeuw ook wel de gouden eeuw begon onze republiek belangrijk te worden. De republiek was klein maar wist toch de handel met andere landen enorm uit te breiden. Er was een grote handel in specerijen uit Azië zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. De Hollandse handelaren kochten hun specerijen meestal bij de Portugezen. De zeelieden uit Portugal hadden al een route over zee naar Indië ontdekt en daar haalden ze al die specerijen vandaan. Maar op een gegeven moment sloot Portugal zich aan bij Spanje. Wij waren in oorlog met Spanje, dus konden we geen handel meer voeren met de Portugezen. Daarom besloten de Nederlanders zelf de specerijen uit Indië te halen. Maar we wisten de route niet, daarom moest een vloot van vier schepen onder leiding van Cornelis de Houtman op pad. Van de deze vloot keerde 87 van de 240 bemanningsleden terug maar we hadden wel de route naar Indië gevonden. De reis was gevaarlijk daarom werd op 20 maart 1602 de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) opgericht door Zeeuwse en Hollandse kooplieden. Zij kregen van de Staten-Generaal het alleenrecht op de handel met Oost-Azië. Ook kregen zij het recht om verdragen te sluiten en eventueel oorlog te voeren. Dit nieuwe bedrijf ontwikkelde zich erg goed en maakte veel winst zodat veel mensen wilden investeren in deze handelsvaart. Het hoofdbestuur: Het hoofdbestuur werd ook wel de ‘Heren Zeventien’ genoemd, omdat het hoofdbestuur uit 17 mensen bestond. Een lange tijd was de VOC het grootste bedrijf ter wereld. Rond 1730 had de VOC 30.000 mensen verspreid over de hele wereld in dienst. Een derde daarvan werkte in Nederland en de rest werkte en woonde in Azië en Japan.
Hoeveel keer per jaar voeren er schepen uit Eens per jaar gingen er meer dan dertig schepen naar de handelsposten. Eerst handelde de VOC alleen in kruidnagel, nootmuskaat, foelie, kaneel en peper, maar later handelden ze ook in koffie, thee, katoenen stoffen, suiker en andere tropische producten. De kooplieden verdienden erg veel met deze handel. Ongeveer 4x per jaar gingen er een paar schepen uit naar Nederland, om de specerijen over te brengen. De Nederlanders kochten het in Nederlandsch-Indië heel goedkoop, maar als ze eenmaal in Nederland waren, kostte het ineens veel duurder. Het belangrijkste hoofdkantoor: De belangrijkste hoofdkantoor van de VOC stond in Batavia. Dat kennen wij nu als Jakarta. Batavia was vroeger al erg druk. Heel veel lieden van de VOC verbleven in Batavia, omdat dat de veiligste stad was. Lid zijn van de VOC: Als je lid was van de VOC en je ging naar Batavia, dan mocht je vrouw en kind(eren) meenemen. Alleen veel van de mannen liet hun gezin achter in Nederland en gingen ze zolang ze in Nederlandsch-Indië woonden, met een Indische vrouw. Zo kreeg je eigenlijk een multi culturele stad. Je zou haast denken dat er in Batavia bijna alleen maar Nederlanders woonden, maar dat valt tegen. Er woonden ongeveer zo´n 30,000 mensen, waarvan er maar 2000 Nederlands waren. De Indiërs mochten in Batavia blijven.
Wereldmacht: Omdat Nederland de macht had over Nederlandsch-Indië, kreeg Nederland wereldmacht. Het ten ondergaan van de VOC: De VOC ging failliet in 1692. De VOC ging ten onder door verschillende factoren: slecht bestuur, de vierde Engelse oorlog, gestegen kosten, leningen, doorbetalen aan aandeelhouders, corruptie en concurrentie van eigen medewerkers in Azië. Mijn mening: Mijn mening is, dat de ondergang voorkomen had kunnen worden, als er een beter bestuur was geweest. Maar ik vind het knap dat ze het zo lang hebben kunnen volhouden.

REACTIES

F.

F.

Ik vond het een erg zwak verslag, er was weining informatie en ik heb er erg weinig aan gehad. ik denk dat je dit wel vaker hebt gehoort over dit verslag

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.